Redactie
Redactie Welzijn 21 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Ben jij vaak in strijd met je lichaam? Zo accepteer je je lichaam echt

Het nieuwe jaar staat voor veel mensen gelijk aan het streven naar een ‘nieuw’ lichaam: eindelijk die kilo’s eraf sporten, gezonder eten, je doel om gezonder te zijn behalen. Misschien is dat ook bij jou zo. En merk je dat het elk jaar hetzelfde liedje is: je doet je best, maar valt terug in oude patronen en verliest geen gewicht, en komt soms zelfs aan. Wat kun je doen om dit jaar echt goed te beginnen voor jouw lichaam?

Leren om je lichaam te accepteren. Dat doe je zo:

1. Stop met dingen eten die je niet lekker vindt

Het gebeurt veel te vaak: je wilt afvallen en dus gaat dit gepaard met allerlei voedingsmiddelen of gerechten die normaal helemaal niet bovenaan je lijstje zouden staan. Je favoriete pasta met bloemkool maken, omdat het koolhydraatarm en gezond, maar voor jou niet lekkerder is? Een smoothiebowl als ontbijt maken met allerlei zaden die je eigenlijk niet door je keel krijgt?

Als je dingen eet omdat het van jezelf ‘moet’, schiet je lichaam in de stressmodus en gaat gezond eten zijn doel voorbij. Het zorgt ervoor dat je eten gaat zien als ‘opgave’ en dat maakt je juist gevoeliger voor snacken en overeten op een later moment. Onderzoek welke gezonde voedingsmiddelen jij lekker vindt en zet die op het menu.

2. Schoon je sociale media feeds op

Indrukwekkende voor-en-na-foto’s, de ene na de andere ingewikkelde, maar o zo gezonde maaltijd, mensen die elke dag een foto plaatsen na hun bezoek aan de sportschool… Het kan motiverend werken, maar het kan ook de andere kant opgaan: je begint jezelf te vergelijken met onrealistische voorbeelden, zoals modellen, fitnessinstructeurs of acteurs. Zorgt een bepaald profiel ervoor dat je je na een minuutje scrollen eigenlijk heel naar voelt over je eigen lichaam? Stop dan met het volgen ervan.

Hoe we allemaal meedoen aan bodyshaming (en daar zelf het slachtoffer van worden)

3. Probeer elke maand een nieuwe sport of oefening uit

Probeer je al jaren het hardlopen op te pakken, maar vind je het eigenlijk verschrikkelijk? Sleep je jezelf steeds naar de sportschool, maar word je eigenlijk niet gelukkig van die fitnessoefeningen? Onthoud dan dit: het leven is bedoeld om plezier te hebben, niet om jezelf te kwellen, dus als iets niet lukt of je geen plezier geeft: stop er dan mee. Durf te variëren en uit te proberen.

Stel jezelf als doel om elke maand een nieuwe fysieke activiteit te doen. Is het niks? Dan mag je er na een maand weer mee stoppen. Probeer bijvoorbeeld verschillende lesjes uit in de sportschool (er is meer dan alleen fitness) of vraag eens bij vrienden of collega’s wat zij leuk vinden om te doen.

4. Maak echt contact met je lichaam

Verafschuw jij jezelf als je in de spiegel kijkt en ben je altijd gefocust op wat er niet goed is aan je lichaam? Waar je je op focust groeit, dus probeer de focus te verleggen. Als jij je buik te dik vindt, leg dan elke dag je handen even op je buik en zeg hardop: “Je bent goed zoals je bent.” Het klinkt misschien gek, maar als jij je lichaam helemaal accepteert zoals het is en er liefdevol mee om gaat, is het makkelijker om het te geven wat het nodig heeft. Als je van elk deel van je lichaam houdt, wil je het niet vol stoppen met allerlei ongezonde voedingsstoffen.

5. Haal bewust diep adem voor elke maaltijd

Mindful eten betekent niet anders dan je bewust zijn van wat je eet, wanneer je eet en hoe je eet. Zo merk je opeens de smaak, geur en textuur op van wat een doodgewone maaltijd lijkt. Klinkt een beetje overdreven? Misschien, maar het kan enorm helpen om op deze manier meer te genieten van een maaltijd en te merken wanneer je echt genoeg hebt gehad. Adem een paar keer diep in en uit voor je aan je havermoutontbijtje, lunchsoepje of avondmaal begint. Je kunt ook een intentie zetten om je maaltijd met extra aandacht tot je te nemen. Je zal zien, je eetervaring zal een stuk positiever zijn!

Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij. Ze is gastschrijver bij Bedrock en specialiseert zich in voeding en lifestyle. Daarnaast is ze voedingsdeskundige bij Jasperalblas.

Meer zelfliefde tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️