Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 3 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Deze 6 dingen leerde ik van hardlopen

Nee, ik heb niet per se het lichaam dat je zou verwachten bij iemand die regelmatig sport. Nee, ik zie er niet bepaald charmant uit als ik sport en nee, ik kom eigenlijk ook niet zo snel vooruit. Toch trek ik een paar keer per week mijn sportschoenen uit de kast om een rondje te gaan lopen. Soms groot, soms klein, soms gaat het best lekker en soms voelt het alsof ik bijna doodga – maar ik geef zelden op. Kortom: ook ik heb toegegeven aan de hardloophype die al een aantal jaren woedt. Nou wil ik niet de echte sportieveling uit gaan hangen, want leuk zal ik hardlopen nooit gaan vinden (runner’s high? wat is dat?). Toch leerde ik van hardlopen wél een aantal belangrijke dingen.

Het heeft geen zin om jezelf te vergelijken met anderen

Ik weet het, het is het meest cliché zelfhulpadvies dat er bestaat, en ik wil echt niet zeggen dat ik mezelf nooit met anderen vergelijk. Maar ik heb er inmiddels wél vrede mee dat ik vaker word ingehaald dan dat ik zelf mensen inhaal als ik aan het lopen ben. Daar kun je je door laten ontmoedigen, maar het is veel belangrijker om gewoon trots te zijn op jezelf. Nee, ik was niet zo blij met mijn tijd van de Dam tot Damloop, maar hé, ik liep wel 16 kilometer.

Sporten is nooit charmant

Waar ik jaren geleden in de zomervakantie weleens mijn wekker om 7 uur ‘s ochtends zette om een rondje te gaan lopen (dan was er geen kans dat ik bekenden tegenkwam), loop ik inmiddels gerust met een bezweet, knalrood en make-uploos hoofd door het centrum van Amsterdam. Ja, natuurlijk kwetst het even als mensen duidelijk laten merken dat ze vinden dat alleen slanke mensen zonder al te grote borsten mogen hardlopen, maar eigenlijk kan dat me niet eens meer zo heel veel schelen.

Zo maak je je hoofd leeg tijdens het hardlopen: mindful running in 5 stappen

Hardlopen is net mediteren

Ik schreef net dat ik hardlopen nooit leuk zal vinden, en daar blijf ik ook bij. Maar toen ik laatst nadacht over de vraag of ik zonder zou kunnen, kwam ik tot de conclusie dat ik het toch wel zou gaan missen. Niet alleen omdat een het toch altijd voldoening biedt, maar vooral ook omdat hardlopen de enige activiteit is waarbij ik écht in het moment ben en even pauze heb van allerlei gedachten. Tegelijkertijd kan ik over sommige dingen juist beter nadenken als ik langs het IJ loop.

Deze intensieve full body thuis work-outs doe je gewoon in je woonkamer

Dingen waar je tegenop kijkt, vallen meestal wel mee

Als het donker en miezerig is, heb je waarschijnlijk geen zin om je om te kleden en eens lekker naar buiten te gaan. Nope, een warm dekentje, thee en de tv klinken dan toch echt beter. Maar toch, als je je wél aan je goede voornemens houdt, zul je je uiteindelijk een stuk beter voelen over jezelf (plus: hardlopen in de regen is eigenlijk heel lekker). En dat geldt natuurlijk voor meer dingen, waaronder bijvoorbeeld het overwinnen van die overvolle mailbox of het geven van een presentatie.

Discipline kun je leren

Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik ooit met het idee zou spelen om een halve marathon te lopen, had ik je vierkant uitgelachen. Maar je kunt altijd meer dan je denkt, en ook discipline kun je leren. Misschien heb je daar in het begin een vriendin voor nodig die je regelmatig dwingt om mee te gaan lopen (of in mijn geval een zusje dat me een paar keer per week uit bed trommelde), maar uiteindelijk heb je ook zelf de kracht om niet op te geven.

Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?

Met een beetje geluk wordt sporten uiteindelijk onderdeel van een soort routine, waardoor je niet eens hoeft na te denken over de vraag of je wel of niet zult gaan.

De natuur is mooi

Last but not least: hardlopen is niet alleen heel handig omdat het gratis is en je niet aan vaste tijden gebonden bent, maar het is ook een ideale manier om de omgeving te verkennen en te genieten van mooie zonsondergangen.

Meer lezen over bewegen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze 6 dingen leerde ik van hardlopen
Sluiten