Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Waarom stoppen met influencers volgen op je Instagram een héél goed idee is

Als we wachten op de tram, op de wc zitten, in bed liggen, op de bank zitten, praten met iemand of doen alsof we werken: we scrollen er heel wat op los. En dan met name Instagram: menig millennial houdt er een flinke haat-liefdeverhouding met het sociale platform op na. Hoe komt het toch dat we massaal ‘inspirerende’ personen zijn gaan volgen en dáár nu naar staren in plaats van ouderwets om ons heen te kijken en gewoon te zijn met onze gedachten? Gelukkig kan je van Instagram ook iets heel inspirerends maken!

Ook míjn Instafeed vulde zich langzaam met never ending reizigers, bekende personen en (dacht ik) inspirerende personen. Met hun interessante leven werd ik maar al te vaak geconfronteerd ‘als ik niets te doen had’ of even afleiding zocht. Maar dat veranderde en steeds als ik nu mijn Instagram open, zie ik niets dan écht inspirerende beelden.

Wat doe jij op je telefoon?

In de Westerse maatschappij is het bijna onontkoombaar dat we een groot deel van de dag staren naar ons kleine beeldschermpje, tenzij je aan een heuse social detox begint. En zelfs dan, als we even met social media stoppen, vergrijpen we ons vanzelf aan ander online gedrag zoals browsen, shoppen of appen; alles om je maar niet te hoeven vervelen.

Het gebruik van je telefoon is natuurlijk ook gewoon handig; we hebben ‘m immers nodig om van A naar B te komen (althans zo voelt dat soms), bereikbaar te zijn en doorgaans vindt je baas het ook wel zo prettig als je er één hebt. Het gevaar zit ‘m dan ook niet direct in de telefoon, maar in wát we erop doen. Want celebrities, fitgirls en Bsterren op je tijdlijn voorbij zien komen, maakt je leven er niet per se beter op en heeft meer negatieve invloed op hoe jij je voelt dan je misschien in de gaten hebt.

Social media zorgt voor depressies, zo maak jij er een gezonde gewoonte van

Instagram als voer voor je ogen

Je kijkt immers minuten, zo niet uren per dag naar deze mensen en hun digitale leven. Het lijken misschien onschuldige en inspirerende kiekjes, maar hoe vaak krijg je er nou echt een glimlach van op je gezicht? Eigenlijk ben je (en ik ook) aan het ‘opkijken’ tegen mensen waarvan je niet weet wat er achter hun foto’s schuil gaat. Is dit écht waar je je ogen de hele dag mee wilt prikkelen? Maakt het echt een verschil als je weet wat Kylie Jenner post? Weet je hoeveel foto’s je moet maken en filters je moet gebruik en in hoeveel ongemakkelijke poses je je moet wurmen om tot zo’n casual likeable foto te komen? Geen idee, maar hoogstwaarschijnlijk meer dan dat het jou waardevolle tijd waard is.

Ook al zijn het maar een paar minuten per dag (of misschien wel 2 uur), degenen die jij volgt zijn het voer voor je ogen. Het is dan ook niet voor niets bewezen dat social media een grote oorzaak is voor veel depressies. Puntje van verbetering dus.

De optimale Instagramervaring

Aan het feit dat we op sommige momenten nu eenmaal graag even gedachteloos naar een scherm staren, zal weinig veranderen en dat hoeft (gelukkig) ook niet. Maar waar we wél invloed op hebben, is wáár we op die momenten naar kijken. Hoewel een digital media detox nooit kwaad kan (lijkt het je lastig? Dan heb je het waarschijnlijk juist nodig), is een grote schoonmaak van je Instagram een goede manier om oprecht geïnspireerd te raken wanneer je Instagram opent en er wellicht nog iets van op te steken.

Deze tekenen laten zien dat je even afstand moet nemen van social media

Hoe dan? Bekijk de profielen van de mensen wie jij volgt. Brengt deze persoon een inspirerende boodschap over of laat hij of zij eerder een gevoel van jaloezie en mislukking bij je achter (lees: vooral mooi zijn en likes binnen harken)? In dat laatste geval dagen we je uit om deze mensen eens te ontvolgen. Veel van deze influencers posten namelijk vooral content waarvoor ze betaald worden.

Fyre festival

Een triest voorbeeld hiervan is het fiasco van Fyre Festival. De onervaren organisatoren betaalde wereldbekende modellen om mee te doen aan een promovideo voor de eerste editie van het superdeluxe festival, met als gevolg dat duizenden mensen kaartjes voor 10.000 (!) dollar per stuk kochten. Wat bleek? De organisatoren konden hun beloftes niet nakomen: het ‘privé-eiland’ was een redelijk groot bewoond eiland, de ‘privéjets’ waren gewone boeiengs en die luxe tenten? Dat waren overblijfselen van een orkaan en de beloofde sushi van een heuse Japanse chef bleek een klam broodje kaas. Duizenden wilden daar zijn, allemaal omdat Bella Hadid en Kendall Jenner óók zouden gaan. Het hele verhaal zien? Netflix maakte er een documentaire over.

Deze influencers maken je heus niet éxpres jaloers of onzeker, maar dat gebeurt vanzelf als je constant naar iemands foto’s kijkt op prachtige plekken, met knappe vriendjes, gebruinde pukkelloze huid en op coole events. Punt is: ga na of je je écht wilt spiegelen aan de accounts die je volgt, zo nee: weg ermee. Zonde van je tijd en zelfbeeld. Er is namelijk niets belangrijkers dan goed voor jezelf zorgen, dus ook op online gebied.

Bedrock’s favoriete accounts

Done? Als het goed is is je lijst nu mooi opgeruimd en is er plaats voor mooie en inspirerende content. Wat dat is, is natuurlijk voor iedereen anders. Waar ik in elk geval erg blij van word, zijn mooie zelfliefde accounts, inspirerende duurzame projecten, de fotografen van national geographic (de échte wereld is zooo mooi) en natuurlijk m’n vrienden. Dit zijn de favorieten van de Bedrock-redactie op een rij:

Misschien word jij wel blij van totaal andere accounts, er is natuurlijk geen goed of fout! Maar onze tip is in elk geval: word jij blij van mensen op jouw Instafeed? Top! Nee? Dan is het misschien tijd om plaats te maken voor plaatjes waar je wel écht blij van wordt.

Mindful met social omgaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom stoppen met influencers volgen op je Instagram een héél goed idee is
Sluiten