Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 30 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom je buik (ofwel: je hara punt in Japan) zo belangrijk is

Het is een interessant deel van je lichaam: je (onder)buik, de gut ofwel je ‘hara punt’ in het Japans. Er worden talloze boeken over geschreven en steeds meer onderzoeken naar gedaan. Want, wat moet je nou precies eten voor een gezonde darmflora? Maar in Japan kijken ze een stuk minder rationeel naar je buik. 

In het Japans betekent ‘hara’ letterlijk ‘buik’. Want, je buik is volgens hen één van de belangrijkste plekken van je lichaam én van jouw bestaan. In Japan zien ze de buik als de belangrijkste bron van kracht, rust en stabiliteit. En dat we veel van de Japanners op het gebied van gezondheid kunnen leren, weten we inmiddels wel. Wat dacht je van reiki, forest bathing en Wabi Sabi?

Je buik als belangrijkste bron van kracht

De auteur van het boek De weg van hara vertelt dat de kracht van de buik veelvuldig terugkomt in de Japanse cultuur. In het Westen zijn we vooral gefocust op ons hoofd: de ratio. Daardoor stroomt al onze energie naar onze hersenen, wat zorgt voor een disbalans in onze energie en resulteert uiteindelijk in stress en spanningen.

Doe dit elke dag zes minuten en verminder je stressgevoel (geen meditatie)

Wanneer je je aandacht niet op je hoofd legt, maar op je buik dan zou je je gedachtes en emoties kunnen verleggen. Want emoties krijg je, maar daarna is de keuze aan jou wat je daar verder mee doet. De buik wordt in Japan als een soort van neutrale waarnemer gezien, als een soort nulpunt.

Geen geest

Als je terug naar jezelf – the inner you – wilt komen, focus je je dus op je hara punt, het wordt ook wel ‘geen geest’ genoemd. Het hara gebied ligt tussen je borstbeen en schaambeen met je navel als middelpunt. Het is het dragende midden van je lichaam, waar je boven- en onderlichaam samenkomen.

Hoe beter je je kan verbinden met je hara punt, hoe makkelijker het wordt bij jezelf terug te komen in tijden van stress. Je leert je intuïtie vinden en vertrouwen. Als je dit nog nooit hebt gedaan, is het misschien wat onwennig om je op je buik te focussen, maar oefening baart kunst. Terugkomen naar je hara punt kan je overal oefenen, zie het als een soort meditatie.

Óf je boekt een heerlijke shiatsu-massage. Hierbij wordt volledig gefocust op je hara punt en draait helemaal om heling van jouw energie.

Meer leren van de Japanse cultuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️