Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 30 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Ben je intelligent? Grote kans dat je dat van je moeder hebt geërfd

Hoe slim ben jij? Dat ligt natuurlijk deels aan je opvoeding en karakter, maar het zit ook in de genen. Vooral in de genen die je van je moeder hebt geërfd, laat onderzoek zien. Dus als je goede hersenen hebt, mag je haar daar wel dankbaar voor zijn.
Het onderzoek keek naar de ‘geconditioneerde genen’, die zich anders gedragen afhankelijk waar ze vandaan komen. Deze genen hebben een soort biochemische tag waardoor je kunt achterhalen waar ze vandaan komen, schrijft Psychology Spot. Sommige van deze genen werken alleen als ze van je vader komen, sommige alleen als ze van je moeder zijn.

Nu is het zo dat de genen die van je vader komen, meestal naar het limbisch systeem gaan, dat is betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. Genen van je moeder gaan meestal naar je hersenschors, dat informatie omzet in gedachten en concrete aansturingen van het lichaam.

X-chromosomen

Eerst dachten onderzoekers dat intelligentiegenen van beide ouders komen, maar nu blijkt dat ze zich alleen op het X-chromosoom bevinden. En aangezien vrouwen twee X-chromosomen hebben en mannen maar één (plus een Y-chromosoom), is de kans groter dat je die slimheid van je moeder hebt geërfd. Een studie uit Glasgow wees zelfs uit dat het IQ van jonge mensen gemiddeld slechts vijftien punten verschilt van dat van hun moeders.

Lees ook: Waarom je moeder de belangrijkste persoon is in je leven

Daar komt nog eens bij dat je brein intelligentiegenen van je vader deactiveert – en dat van je moeder dus niet. En oh ja, wist je dat mentale ziektes 30 procent meer voorkomen bij mannen? Mannen delven duidelijk het onderspit als het om intelligentie gaat (ha).

Emotionele band

Bovendien hebben moeders in de traditionele situatie natuurlijk heel veel invloed op de opvoeding van het kind. Zelfs nu moeders steeds vaker en steeds meer fulltime werken, hebben ze vaak nog steeds een diepere emotionele band met het kind dan de vader – en dat kan weer invloed hebben op intelligent zijn.

Must read: Zo krijg jij een gezonde moeder-dochterrelatie

Onderzoekers van de Universiteit van Washington toonden bijvoorbeeld aan dat de hippocampus van kinderen van 13 met emotioneel ondersteunende moeders, maar liefst tien procent groter was dan die van even oude kinderen met minder betrokken moeders.

Dus heb jij je moeder nog niet genoeg dankbaarheid laten zien dit jaar? Het kan nog – en je weet vast een slimme manier om dat te doen. (Hint: een knuffel zal ze al heel erg waarderen.)

Meer lezen over de invloed van je moeder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️