Carmen Kleinsman
Carmen Kleinsman Psyche 27 mei 2016
Leestijd: 7 minuten

Wat is reiki en hoe gaat een reiki-cursus in z’n werk?

Het is maandagochtend als ik enthousiast en met gezonde spanning in de auto stap richting het oosten van het land. Op weg naar een nieuw avontuur, op weg naar iets wat mijn moeder 15 jaar geleden bezig hield, op weg naar iets wat nu mijn interesse wekt en op mijn pad is gekomen. Op weg naar twee Reiki Masters voor de Reiki cursussen 1 en 2. De Reiki Masters zijn een gepensioneerd echtpaar. Ze hebben jaren lang Reiki en meditatie cursussen gegeven aan groepen. Nu ze zijn gepensioneerd geven ze af en toe nog individueel lessen. Volgens hen werkt dit veel beter, omdat de les compleet op de leerling toegespitst kan worden.

Ze geven les op een holistische manier. Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de verschillende onderdelen waaruit iets is opgebouwd. De man geeft aan dat hij les geeft via de leer van Dr. Mikao Usui. Daarnaast legt hij zijn ervaringen uit, maar dringt deze niet op. De ervaringen van ieder mens zijn anders, omdat elk mens anders is. De leerling kan op deze manier zelf alles ontwikkelen, er is geen goed of slecht.

Wat is reiki?

Reiki is energie die de bewustwording op gang brengt. Door Reiki leer je in je eigen kracht te staan. Letterlijk betekent het universele levensenergie. Het is een behandelingsmethode, waarbij met handoplegging wordt gewerkt. Bij Dr. Mikao Usui is het Reiki-verhaal begonnen in het midden van de 19e eeuw. Hij was de rector magnificus van de Doshisha Universiteit in Kyoto, Japan. Reiki was toen al oeroud.

Bedrock Talks: over het werken met reiki en energieën (hoe doe je dat?)

Na drie weken meditatie, vasten en gebed op de Koriyama berg in Japan werd Usui ingewijd. Hij zag een projectiel van licht op hem af komen, het licht raakte zijn derde oog en hij verloor een tijd lang zijn bewustzijn. Tijdens het buitenbewustzijn vond de Reiki inwijding plaats. Het langs buitenzintuiglijke weg herontdekken van de klassieke methode.

Menselijke aanraking draagt warmte over

Op de weg terug naar het klooster genas hij zichzelf en andere mensen van pijn en ziektes door zijn handen erop te leggen. Toen Usui in 1930 overleed had hij tussen de 16 en 18 Reiki Master inwijdingen gedaan. In 1938 zorgde Reiki Master Takata ervoor dat Reiki buiten Japan ook Hawaï bereikte, daarna het vaste land van de VS en tenslotte Canada en Europa.

De daad van het leggen van de handen op het lichaam van een mens of dier om pijn te verzachten en weg te nemen is zo oud als het instinct. Als men pijn voelt wordt meestal als eerste een hand op de pijnlijke plek gelegd. Menselijke aanraking is het overdragen van warmte, rust, genezende kracht, zorgzaamheid en liefde. De levensenergie wordt (rei)Ki (Japan) genoemd, maar ook Prana (India), Ruach (Hebreeuws), Baraka (in islamitische landen) en Ch’i (China).

De eerste dag

Het belooft een bijzondere dag te worden. De man doet aan numerologie en namologie, waardoor hij voor mijn komst al het een en ander over mij weet te vertellen. Ook zijn ze allebei helderziend/heldervoelend. Samen met zijn vrouw bereiden zij zich op deze manier voor wanneer zij iemand gaan inwijden. Het verbaast me hoeveel van de informatie klopt. Hij beschrijft mijn karakter bijna exact. Volgens hen mede dankzij mijn gids waar ze contact mee hebben. Het blijkt een oude Duitse monnik te zijn die in de middeleeuwen heeft geleefd.

Probeer reiki op afstand (voor als een bad vol havermout niet werkt)

We praten over of er kleuren en voorwerpen zijn die wij als mens niet waar kunnen nemen. Alom bekend staat dat een hond bijvoorbeeld een hoge piep kan horen, die wij niet kunnen horen. Onze zintuigen zijn dus beperkt. Er moèt wel meer zijn dan wij kunnen zien, horen, ruiken of voelen. Deze beperking is alleen maar goed, het is een filter, anders zouden we stapelgek worden.

Je kunt niet geven wat je niet hebt

Naarmate de dag verstrijkt leer ik meer en meer en ik stel de ene vraag na de andere. Ik wil graag weten hoe ik hiermee anderen kan helpen. De man geeft aan dat ik de komende weken eerst mezelf moet helen. Je kunt immers niet geven wat je niet hebt. Ook vraag ik hem of er iets mis kan gaan tijdens het helen van mezelf of anderen. Het antwoord is nee.

Een reiki guide voor beginners

Het enige wat belangrijk is, is dat ik altijd toestemming moet krijgen van degene die ik wil behandelen. Verder is Reiki alleen het middel die ervoor zorgt dat degene die behandeld wordt (extra) kracht geeft. De persoon zelf heelt zijn eigen lichaam. Wanneer men Reiki geeft, geeft men het letterlijk uit handen en zorgt het lichaam van de behandelde persoon dat de energie naar de juiste plekken stroomt.

Reiki 1

Voor de lunch word ik ingewijd voor Reiki 1. Dit wordt gedaan door middel van mantra’s en symbolen. Het enige wat ik hoef te doen is zitten en met ogen dicht op m’n ademhaling letten. Na de inwijding die zo’n tien minuten duurt open ik m’n ogen en zegt de vrouw het meteen aan m’n ogen te kunnen zien. Ik voel me vooral heel uitgerust en opgeladen. Letterlijk opgeladen.

Dé chakra-meditatie voor een energie boost

De lunch bestaat uit biologisch, dynamisch eten. Dynamisch voedsel begrijp ik niet zo goed, beweegt het dan (nog)? De vrouw legt uit dat het naast biologisch ook dynamisch is, wat wil zeggen dat het eten gekweekt is terwijl er rekening wordt gehouden met de kosmos. Dit gaat me een tikkeltje te ver, maar het smaakt er niet minder om.

Na de lunch en 100 gestelde vragen en antwoorden schiet me nog een vraag te binnen. Hoe kan ik leren mezelf af te schermen voor vervelende energieën? Ik merkte dat ik de laatste tijd erg snel door mensen leeg gezogen kon worden. Een half uurtje met iemand koffie drinken was genoeg om me helemaal kapot te maken. Niet met iedereen uiteraard, maar bij bepaalde mensen ervaarde ik dit. In de tweede inwijding zal ik een symbool ontvangen wat me hiermee zou kunnen helpen. Ik ben benieuwd.

De inwijding

Tijdens de inwijding voelde ik een soort aangename drukte om me heen. Iedereen kent wel het gevoel als je weet dat iemand naar je kijkt. Of als je het gevoel hebt dat iemand achter je staat, zonder dat je dit kunt zien. Precies dat gevoel had ik terwijl ik daar zat met m’n ogen dicht.

Naderhand probeerde ik dit gevoel uit te leggen en bevestigde de man dit. Er waren meerdere energieën bij geweest om hem te begeleiden bij mijn inwijding. Elke inwijding is anders, omdat elk mens anders is. Onder andere mijn gids en die van hem waren aanwezig om hem aanwijzingen te geven.

Enerverende dag

Na 6 uur is deze enerverende dag voorbij. De man wijst me nog op een aantal punten. De komende dagen zal ik moe zijn en moet ik veel water drinken. Ik ben mentaal/emotioneel opgeschoond en dit moet nu ook mijn lichaam verlaten. De avond na de Reiki dag lig ik te mediteren in bed en ik voel en hoor letterlijk de energie door m’n handen en lichaam suizen.

Het voelt alsof ik een grote elektrische bron ben. Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn we vier dagen na de Reiki dag en ik moet zeggen dat ik inderdaad compleet gesloopt ben. Ik slaap 10 uur per nacht en droom als nooit tevoren. Hij verzekert me dat er de komende weken niet verwerkte situaties en emoties binnen zullen komen.

Ik zal ervaren dat het goed is en ik zal er vrede mee hebben, waardoor ik de energieën kan loslaten. Het gaat allemaal geleidelijk en vraagt tijd, maar het gaat gebeuren. Met een beetje spanning, maar vooral vol nieuwsgierigheid laat ik de komende tijd op me af komen.

Wie ben jij écht? De 4 lagen van jouw identiteit afgepeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️