Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Verzorging 27 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Heb je ergens pijn in je lichaam? Het kan zijn dat dit door bepaalde emoties komt

Wetenschappers hebben ontdekt dat fysieke pijn ook veroorzaakt kan worden door emoties en stress. Hoe meer angst en stress mensen voelen, hoe meer gespannen hun spieren zijn. Na verloop van tijd worden de spieren vermoeid, en ontstaan er klachten. Maar hoe werkt dit dan? Fysieke pijn is als het ware een waarschuwing voor je lichaam dat er sprake is van emotionele pijn die nog verwerkt moet worden. Je denkt misschien dat je de emotionele pijn verwerkt hebt, maar je zenuwstelsel is dan nog steeds in ‘survival modus’. Door de onverwerkte pijn is het voor het zenuwstelsel lastig om terug te keren in de normale, ontspannen modus. Wanneer het zenuwstelsel in de survival modus blijft, worden er stresshormonen vrijgegeven die er voor zorgen dat de bloeddruk en de bloedsuiker stijgen. Hierdoor wordt het voor het immuunsysteem lastiger om je lichaam te genezen, met als gevolg dat je last krijgt van fysieke pijn.

De plek van de fysieke pijn, kan ook iets zeggen over de achterliggende emotionele pijn.

Hoofd

Wanneer je last hebt van hoofdpijn of migraine, kan dit een gevolg zijn van stress. Neem dagelijks voldoende rust zodat je lichaam zich volledig kan ontspannen. Probeer de spanning in je lichaam te verlichten.

Nek

Pijn in je nek is een teken dat je het lastig vindt om iemand anders, of jezelf, te vergeven. Probeer het los te laten. Vergeven gaat niet over de ander, maar over jezelf.

Schouders

Constant last van je schouders? Waarschijnlijk komt dit doordat je veel emotionele pijn hebt te verwerken. Probeer te achterhalen waar het vandaan komt.

Ellebogen

Wanneer je pijn hebt aan je ellebogen kan dit betekenen dat je veel weerstand hebt tegen veranderingen in je leven. Probeer een compromis te sluiten en go with the flow.

Bovenrug

Pijn in je bovenrug is een teken dat je emotionele steun in je leven mist. Misschien voel je je niet geliefd of is er iets waardoor je zelf terughoudend bent.

Onderrug

Pijn in je onderrug kan iets te maken hebben met geldproblemen. Probeer je geldzaken weer op orde te brengen.

Heupen

Pijn in je heupen kan een teken zijn dat je zit met veranderingen in je leven en niet verder wilt. Je vindt het lastig om een beslissing te maken en zit hier mee.

Knieën

Als je pijn in je knieën hebt, kan dit een teken zijn van schuldgevoel. Doe eens wat voor een ander, denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk.

Kuiten

In je lichaam zit veel opgekropte emotionele spanning. Waarschijnlijk is stress of jaloezie de boosdoener. Probeer de oorzaak te vinden en let it go.

Voeten

Pijn in je voeten kan wijzen op een beginnende depressie. Je focust je te veel op de negatieve dingen in je leven, probeer op zoek te gaan naar positiviteit.

Meer lezen? Zo laat je met ademhalingsoefeningen emoties los

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️