Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen Spiritualiteit 22 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Dé chakra-meditatie voor een energie boost

Herken je dat? De dag is nog niet half voorbij of jij voelt je al helemaal uitgeblust. Op zulke dagen smacht je naar een manier waarmee je jezelf weer helemaal kan opladen en de rest van de dag goed aankunt. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je jezelf niet voorbij rent en te veel dingen in één dag propt, maar daarnaast er nog een fijne manier om halverwege de dag weer op te laden: een chakra-meditatie.

Marjolein Berendsen, holistisch reikitherapeut en oprichtster van ZoMa Opleidingen, deelt een fijne chakra-meditatie met BEDROCK voor een energie boost.

Chakra-meditatie voor een energie boost

Allereerst is het goed te weten hoe chakra’s van invloed zijn op jouw welzijn. Ieder mens heeft een energetisch lichaam, bestaande uit 7 hoofdchakra’s. Zie het als energiewielen waar jouw levensenergie doorheen stroomt. Elk chakra heeft een eigen kleur, een eigen plaats en een eigen betekenis.

Een kleine recap:

  • Het eerste chakra (rood) bevindt zich ter hoogte van je stuitje. Het staat voor overleven, veiligheid, gronden, vertrouwen en het fysieke lichaam.
  • Het tweede chakra (oranje) zit net onder je navel en staat voor het uiten van emoties, seksualiteit, beweging en relaties.
  • Het derde chakra (geel) bevindt zich net boven je navel en representeert energie, optimisme, licht, nieuwsgierigheid, intelligentie, zelfwaardering en zelfcontrole.
  • Het vierde chakra (groen) zit in het midden van je borst. Het staat voor de verbinding tussen aarde en geest, groei, kalmte, geluk, liefde, vruchtbaarheid en evenwicht.
  • Het vijfde chakra (blauw) zit rond je keel en staat voor veiligheid, inspiratie, communicatie, vriendschap, rust en toewijding.
  • Het zesde chakra (indigo) bevindt zich tussen je ogen. Dit chakra staat voor intuïtie, kennis, acceptatie, loslaten, bewustzijn en visualisatie.
  • Het zevende en laatste chakra (violet) staat voor zelfvertrouwen, ambitie, spiritualiteit, dromen, kracht en de verbinding met de spirituele wereld.

Is een chakra te weinig of te veel actief? Dan kunnen er problemen ontstaan, vaak met vermoeidheid als ‘bonus’. Ervaar je dat? Gun jezelf dan een energie boost en laad jezelf op met de volgende meditatie.

https://www.bedrock.nl/een-spiritueel-met-praat-zweverig/

De oplaadmeditatie

Zoek een plek op waar je de meditatie ongestoord kunt doen. Ga comfortabel liggen of zitten en doe je ogen dicht. Adem een paar keer rustig in door je neus, en uit door je mond.

Ga met je aandacht naar je eerste chakra. Bedenk je nu dat, ter hoogte van je stuitje, je billen, je heupen, je benen en je voeten, een rode kleur door je lijf stroomt.

En stel je daarbij voor dat je contact hebt met de aarde, dat je stabiel en veilig bent.

Ga vervolgens met je aandacht naar je navel, de plek van het tweede chakra. Visualiseer je nu dat die plek en het gebied eromheen gevuld raakt met een oranje kleur. Voel hoe creativiteit, blijdschap en sensualiteit door je heen stromen.

‘Help, mijn partner is niet spiritueel!’

Dan ga je met je aandacht naar je derde chakra. Terwijl je de energie van moed, zelfvertrouwen, wilskracht, nieuwsgierigheid en optimisme voelt, laat je de kleur geel door het gebied net boven je navel stromen en daaromheen.

Daarna verschuif je je focus naar je vierde chakra rondom je hart. Nu laat je dit gebied volstromen met een groene kleur. Probeer de energie te voelen die hierbij hoort: de verbondenheid tussen aarde en geest, kalmte, geluk, liefde en evenwicht.

Nu is het tijd om met je aandacht naar je vijfde chakra te gaan. Visualiseer je dat je keelgebied, je hals en je nek gevuld worden met een lichtblauwe kleur. Voel hierbij de kracht en vrijheid om je te uiten. Dat je jouw ruimte mag innemen. En dat je daarbij veiligheid, inspiratie, vriendschap, rust en toewijding ervaart.

Zo simpel is spiritueel ontwaken (volgens Jeff Foster)

Verschuif je focus weer iets naar boven, naar het zesde chakra dat zich tussen je ogen bevindt. Stel je voor dat die plek zich helemaal vult met een paarsblauwe kleur. Voel de energie van de kleur er doorheen stromen en focus je daarbij op jouw intuïtie, op het kunnen accepteren en loslaten en op het vergroten van je bewustzijn.

Daarna mag je je aandacht verplaatsen naar je kruinchakra, net boven je hoofd. Visualiseer je dat hier een violet gekleurde energie doorheen stroomt, terwijl je een sterke verbinding voelt met het universum en met jouw spiritualiteit.

Voel vervolgens hoe alle kleuren door je lijf stromen. Om de energie hiervan te versterken, visualiseer je dat er wortels uit je voeten steeds dieper de aarde in groeien. Stel je nu voor dat je kruin als een bloem opengaat en dat een bol van licht via je kruin je lichaam in zakt. Alsof je vanuit het universum een lading positieve energie ontvangt waarmee jij jezelf kunt opladen.

Voel ten slotte of er nog gebieden zijn waar de energie minder prettig doorheen stroomt. Voel je pijntjes, ongemakken, spanningen? Visualiseer dan dat je deze negatieve energieën loslaat door ze de aarde in te laten zakken.

Heb je een inkakmomentje? Herhaal deze meditatie en je zit weer vol energie!

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen met een hulpvraag te begeleiden. Ze is tevens auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️