Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 28 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Train je positieve mind (en word een optimist)

Wanneer dingen niet gaan zoals we hopen, vinden we het makkelijker om te doem denken dan om positief te blijven. Jammer, want een optimistische blik op het leven brengt je zó veel verder! Gelukkig bestaan er manieren om een positieve mindset te trainen.

Yes, óók als je denkt dat dit niets voor jou is!

Positieve mindset creëren

Eerst en vooral: positief denken is een onderschat goed. Zo heeft onderzoek aangetoond dat optimisten minder snel ziek worden, betere relaties hebben en beter om kunnen gaan met stress.

Ook interessant: De kracht van relativeren (leer van die mug dus geen olifant te maken)

Daarnaast leidt positief zijn tot een betere weerstand en het beter controleren van de eigen emoties. Kortom: je hebt er alle baat bij om die negatieve gedachten de kop in te drukken. Maar hoe doe je dat?

Zo train je een positieve mindset

Met een beetje inspanning draai jij je negatieve gedachten zó om in iets positief!

1. Naar een grotere bewustwording

Alles begint bij jezelf bewust worden van welke gedachten er allemaal door je hoofd razen. Neem daarvoor voldoende pauzes om in te checken bij jezelf.

Wat gaat er op dit moment allemaal door je hoofd? Schrijf het op. Mediteer. Analyseer je gedachten. Hoe is de manier waarop je denkt negatief? En hoe vaak is de manier waarop je denkt positief?

Must read: Wat is ‘bewustwording’ eigenlijk, en wanneer ontstaat het?

Breng dit in de eerste plaats zo goed mogelijk in kaart te brengen, bijvoorbeeld door dagelijks een paar keer kort te mediteren en je gedachten te bundelen in een dagboek.

2. Kijk waar het beter kan

Merk je bij jezelf een negatief gedachtepatroon op? Bijvoorbeeld wanneer je ‘s ochtends in de spiegel kijkt en niet tevreden bent met wat je ziet, of wanneer je negatieve feedback krijgt?

Kijk dan op welke punten jij kan verbeteren. Als je weet dat ‘s ochtends in de spiegel kijken gelijk staat aan zelfkritiek, zoek dan manieren om dit aan te pakken. Wees je bewust van je eigen knelpunten en vind manieren om ze te tackelen.

Tip: Simpele mantra’s om meer van jezelf te leren houden (en vanavond voor de spiegel te oefenen)

3. Omring je met positiviteit

Je eigen gedachten omzetten in een positieve mindset is één ding, maar besef dat je gedachten ook gekleurd worden door de mensen rondom jou. Emoties zijn namelijk besmettelijk, dus probeer jezelf te omringen met mensen die jou inspireren en motiveren.

De sleutel is om kritisch te durven kijken naar de mensen rondom jou en te investeren in de mensen die het beste in jezelf naar boven halen.

4. Maak tijd voor de dingen waar je blij van wordt

Je kent dat wel: van die hobby’s of interesses waarvan je wéét dat je ze vaker zou moeten doen, maar die op één of andere manier toch naar de achtergrond verdwijnen. Jammer, want dit soort dingen zijn vaak makkelijke manieren om je gevoel van geluk en positiviteit te boosten.

Tip: Hoe een kleurboek meditatief kan werken (ook als je denkt dat het niks voor jou is)

Ga na wat dit voor jou is. Kamperen? Tekenen? Zingen? Toneel spelen? Gezelschapsspelletjes spelen? Maak hier vervolgens voldoende tijd voor (en plan dit eventueel in in je agenda!). Deze vorm van positiviteit in je leven is makkelijk zelf toe te voegen!

Je leest het: met een beetje inspanning kom je er wel. Always look on the bright side of life!

Meer over mindset?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️