Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 27 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Wel of geen BH dragen? Dit is wat er gebeurt als je ermee stopt

Eerlijk is eerlijk: de lockdown was wat mij betreft een goed excuus om mijn BH links te laten liggen. Als ik dan toch buiten de deur ga, dan is die BH het eerste wat ik uitslinger bij thuiskomst. Dat zit toch gewoon veel lekkerder? Al ben ik wel benieuwd of dat nou goed is voor je borsten of net niet.

Er zijn argumenten te vinden pro en contra het dragen van een BH, al ziet het er naar uit dat die laatste in de meerderheid zijn…

Geen BH dragen

Hangborsten

Leidt geen BH dragen ertoe dat je borsten gaan hangen? Die vraag zullen heel wat vrouwen zich stellen. Wat dat betreft kunnen we je meteen vertellen dat je opgelucht mag ademhalen: gynaecoloog Jane Minkin van de universiteit van Yale bevestigt namelijk dat er geen enkel bewijs is dat BH’s hangborsten tegengaan.

Lees ook: Dit is de reden waarom je soms bultjes of acne op je borsten hebt

Dat is logisch om twee redenen. Ten eerste omdat borsten geen spieren zijn, die je dus niet kunt trainen en shapen zoals je dat bijvoorbeeld wel met je buikspieren kunt doen. Ten tweede is het belangrijk om te weten dat BH’s een afgeleide zijn van een korset: een kledingstuk dat eeuwen geleden in het leven is geroepen als louter esthetisch kledingstuk.

Geen wonder dus dat BH’s niets, maar dan ook niets aan de vorm van je borsten kunnen veranderen (en dus ook niet in de positieve zin). Oef.

Cultureel bepaald

Tot slot is het goed om in je achterhoofd te houden dat het dragen van een BH meer een culturele norm is dan wat anders.

Rechtopstaande, rondvormige borsten worden namelijk gezien als schoonheidsideaal. Reden te meer dus om je BH lekker in de kast te laten.

Wel een BH dragen

Fysieke pijn

Over naar de effecten van wél een BH dragen. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat het dragen van een BH kan leiden tot rugpijn, nekpijn of pijn aan de borst.

De druk die BH’s uitoefenen op het vrouwelijk lichaam, wordt door sommige vrouwen zelfs zó acuut ervaren dat het de slaapkwaliteit verstoort.

De juiste BH dragen

Zijn BH’s dan compleet nutteloos? Niet helemaal. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat specifieke types van BH’s ook voordelen hebben voor het vrouwelijk lichaam.

Ook interessant: Waarom de ene borst soms groter is dan de ander

Zo hebben sportbh’s ervoor gezorgd dat vrouwen heel wat minder pijn aan de borsten hebben tijdens het sporten. Bij vrouwen met een grote cupmaat kunnen BH’s dan weer extra steun bieden en rugpijn vermijden.

Tot slot is het dragen van een BH vooral ook een kwestie van het vinden van de juiste maat. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat 70 procent van de vrouwen te kleine BH’s dragen. Laat je daarin dus goed adviseren in de winkel alvorens je lingerie koopt.

Of laat die BH gewoon lekker uit, zoals je leest kan dat écht geen kwaad.

Meer over het vrouwelijk lichaam?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️