Hoe het ideaalbeeld van het vrouwelijk lichaam is veranderd
Het ideaalbeeld van het vrouwelijke figuur verandert constant. Zoals we nu verlangen naar het lichaam van fitgirls op Instagram, of de prachtige billen van J.Lo, hadden vrouwen jaren geleden een totaal ander beeld van het perfecte figuur. [source id=”attachment_9381″ align=”none”][/source]
Illustrator Charles Dana Gibson creëert de Gibson Girl. In de jaren ’10 is zij het icoon waar veel vrouwen zich aan spiegelen. De Gibson Girl beschikt over een 8-figuur: wat rondere schouders die even breed zijn als de heupen en de taille als smalste punt van het figuur – thanks to het o-zo-strakke korset.
[source id=”attachment_9380″ align=”none”][/source]
In de jaren ’20 zijn de rondingen van de Gibson Girl helemaal verdwenen. Het 8-figuur maakt plaats voor een smalle borst en heupen. De nieuwe mode is een taille die zich ver onder de navel bevindt. De focus ligt op de benen.
[source id=”attachment_9379″ align=”none”][/source]
Het ideaalbeeld van het vrouwelijke figuur is vanaf 1930 minder hoekig dan voorheen. Rondingen komen weer voorzichtig terug. De natuurlijke taille (rond de navel) is weer in, en de platte borst maakt plaats voor een kleine buste. De jaren ’30 vormen het opstapje voor de curvy jaren ’40.
[source id=”attachment_9378″ align=”none”][/source]
Dankzij de Tweede Wereldoorlog zijn in de jaren ’40 de militaire schouders (breed en hoekig) in. Hoekig is het sleutelwoord voor het vrouwelijke silhouet: zelfs de bh’s hebben scherpe lijnen. Vrouwen willen graag lang zijn en verlangen naar lange armen en benen.
[source id=”attachment_9377″ align=”none”][/source]
In de jaren ’50 is het zandloper-figuur helemaal in. Na het hoekige figuur van de oorlog, verlangen vrouwen naar ronde vormen. Er zijn zelfs advertenties die supplementen voor gewichtstoename aanprijzen. Barbie en de Playboy ontstaan en weerspiegelen het verlangen van vrouwen naar een smalle taille en een groot bovenlichaam.
[source id=”attachment_9389″ align=”none”][/source]
In de sixties is het ideaalbeeld weer totaal omgekeerd: dun is in. Het ideale figuur is meisjesachtig en androgyn. Vrouwen kijken op tegen icoon Twiggy: ze is slank en heeft een prachtig poppengezichtje. In de mode verdwijnt de taille en zijn kleine borsten en slanke heupen een vereiste.
[source id=”attachment_9376″ align=”none”][/source]
Disco time! Vrouwen verlangen in deze tijd nog steeds naar slanke heupen en een strakke buik en stelen in de disco de show met hun flared jeans. Het ideaalbeeld blijft slank, maar rondingen beginnen weer langzaam terug te komen.
[source id=”attachment_9388″ align=”none”][/source]
Vrouwen spiegelen zich in de jaren ’80 aan de lange supermodellen met lange benen. Elle MacPherson en Naomi Campbell bepalen het modebeeld. Aerobics is trendy en voor het eerst verlangen vrouwen naar een atletisch lichaam.
[source id=”attachment_9387″ align=”none”][/source]
Kate Moss luidt het tijdperk in met een nieuw ideaalbeeld: voor een model is ze ontzettend klein en dun. Het is een tegenreactie op de atletische look van de eighties. De androgyn look is weer terug, met oversized sweaters en zelfs unisex parfum.
[source id=”attachment_9386″ align=”none”][/source]
Giselle Bündchen maakt een einde aan de bleke en magere look van de jaren ’90. In dit nieuwe tijdperk draait het om zichtbare buikspieren en airbrush tans. Giselle wordt bekroond als ‘The Most Beautiful Girl in the World’ door Rolling Stone.
[source id=”attachment_9385″ align=”none”][/source]
De billen van onder andere Kim Kardashian en Jen Selter krijgen de volle aandacht. Mooie ronde billen zijn mainstream. Ook artiesten als Beyoncé en Nicki Minaj laten zien dat curves meer dan hot zijn.
Dus pick your decade. Het makkelijkst is eigenlijk om je eigen figuur te omarmen. Je bent perfect zoals je bent. En bovendien: over vier jaar kan de booty waar je nu zo voor traint weer uit zijn.