Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 17 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dingen die iedereen zou moeten weten over acceptatie

Als je leven even niet zo gaat zoals je had gepland of gehoopt, is het een natuurlijke reactie om er alles aan te doen om er maar niet aan hoeven toe te geven. Ergens tegen verzetten of iets ontkennen, lijkt het probleem te ontwijken, omdat het er dan simpelweg niet is. Helaas werkt dat juist averechts en zal juist acceptatie je leven een stuk plezieriger en lichter maken.

Mooie reisplannen die niet door gaan (door een pandemie bijvoorbeeld, wie had dat ooit gedacht?), de huisbaas die je het huis uitzet, je werk dat even niet op rolletjes loopt of de relatie met je ouders die nou niet bepaald gesmeerd gaat. Stuk voor stuk lastige situaties waar je logischerwijs liever niet mee wilt dealen, omdat ze negatieve emoties oproepen.

Omdat wij mensen graag alles doen om negatieve emoties te voorkomen, zijn we een kei in negeren of doen alsof een situatie er simpelweg niet is. Alleen druk je daarmee het probleem als een bal onder water: die komt vanzelf weer boven drijven. Een betere oplossing? Accepteren. Je kan immers toch niets meer aan de situatie veranderen, dus waarom zou je je ertegen verzetten?

Dat klinkt een stuk makkelijker dan het is, we know. Toch zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten over acceptatie en wat het je kan brengen. Want, geloof ons: acceptatie kan je leven een stuk makkelijker en positiever maken.

Beter worden in accepteren? Deze 5 dingen wil je weten

Acceptatie

Deze dingen over accepteren zijn goed om te weten:

1. Accepteren is iets anders dan goedkeuren

Dat je een situatie accepteert zoals ‘ie is, zonder je er langer tegen te verzetten, betekent niet dat je het ermee eens bent. Je besluit enkel om er langer tegen te vechten omdat je weet dat het je niets gaat opleveren.

De slechte relatie met je ouders bijvoorbeeld: accepteren dat je misschien nooit de band met ze gaat hebben die je had gewild, kan voor heel veel verlichting zorgen zodat je jezelf niet meer in geforceerde en moeilijke situaties hoeft te brengen.

2. Accepteren betekent niet dat je niets probeert te veranderen

Dat je een situatie accepteert zoals deze is, betekent niet dat je bij de pakken neer gaat zitten. Een moeilijke band met je ouders accepteren is wat anders dan er niet mee aan de slag gaan of niet willen dat de relatie verbetert.

Je accepteert vooral je emoties en erkent dat ze er zijn. Je wilt groeien, maar ziet ook in dat het een weg is die je niet 1,2,3 bewandelt.

Stappenplan: zo leer je je lichaam te accepteren zoals het is

3. Acceptatie is een actief proces

Zoals je weet is accepteren is een werkwoord en is dus iets wat je bewust doet. Het is dus niet iets wat je één keer roept waardoor je je emoties of lichaam ineens accepteert. Was het maar zo’n feest.

Accepteren is iets waar je bewust mee bezig bent, elke dag weer. Dat kan best moeilijk en frustrerend zijn, maar hoe vaker je jezelf of een situatie probeert te accepteren zoals ‘ie is, hoe makkelijker het wordt. Promise!

4. Accepteren nú betekent niet dat je het voor altijd accepteert

Accepteren dat iets nu niet lekker loopt of moeilijk is, betekent niet dat je je er voor altijd bij neerlegt. Misschien wordt een band of relatie in de loop der tijd beter, misschien ook juist door het ruimte te geven.

5. Acceptatie kan je op van alles toepassen

Acceptatie kan je op allerlei fronten in je leven toepassen: je huidige situatie, hoe anderen over je denken, je lichaam, je emoties, je gezondheid, je verleden, anderen of je gedachten.

Accepteren betekent dus niet dat je het eens bent met de ander, situatie of gedachte, maar wel dat je het moment accepteert zoals het is en dat je daar nu eenmaal weinig aan kunt veranderen.

Stappenplan: zo leer je je lichaam te accepteren zoals het is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️