Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 22 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Beter worden in accepteren? Deze 5 dingen wil je weten

De één lijkt moeiteloos te dealen met onverwachte gebeurtenissen, terwijl de ander veel meer moeite heeft met het accepteren van nieuwe situaties. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? En als je beter wil zijn in accepteren, hoe pak je dat dan aan?

Het lijkt een waarheid als een koe, maar het leven gaat niet altijd over rozen. Iedereen is weleens ongelukkig en ieder leven kent tegenslagen. Maar als je dát kunt accepteren, kun je nog behoorlijk gelukkig worden, zoals we eerder schreven.

Toch is de kunst van het accepteren niet iets wat je zomaar in je schoot geworpen krijgt.

Dit wil je weten als je beter wil worden in accepteren

Aan MindBodyGreen vertelt psychotherapeute Megan Bruneau dat er 5 sleutelelementen zijn die belangrijk zijn bij accepteren:

1. Accepteren betekent niet dat je iets wilt of kiest

Een grote misvatting bestaat erin om te denken dat dingen accepteren gelijk staan aan het kiezen voor bepaalde dingen. Niets is echter minder waar. Stel: je hebt last van angstaanvallen, maar je beslist om te accepteren dat angst een deel is van jouw gevoelswereld. Betekent dit dan dat je – als je de keuze had – zou kiezen voor angst? Helemaal niet, uiteraard.

Lees ook: Slecht in complimenten aannemen? Zo leer je complimentjes écht te accepteren

Accepteren betekent dus niet dat je voor iets kiest, maar meer om het besef dat je bepaalde dingen niet kan veranderen. Hierdoor geef je jezelf ruimte om te zijn wie je bent, wat je voelt en wat je meemaakt. Dat is een belangrijke nuance!

2. Accepteren is een actief proces

We vergeten het weleens, maar accepteren is wel degelijk een werkwoord. Het is een actief proces dat je enkel met het nodige bewustzijn kan bereiken. Besef dat niemand in staat is om van de ene dag op de andere te accepteren dat een relatie stukloopt of dat een familielid ernstig ziek wordt.

Must read: Als je hoort dat je moeder ernstig ziek is

Veel realistischer is het om jezelf de tijd te geven om dingen te accepteren. Ja: moeilijke situaties accepteren kost veel tijd en moeite, en ja: dit hele proces kan best frustrerend zijn. Maar dat is in ieder geval een veel realistischer beeld dan denken dat acceptatie iets is dat je met één vingerknip kan bereiken.

3. Accepteren betekent niet dat je niet dat dingen niet kunnen veranderen

Veel mensen geloven dat accepteren een teken is van luiheid, passiviteit en opgeven. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn.

Dingen accepteren sluit niet uit dat je geen verandering wil. Zo kan iemand bijvoorbeeld perfect én zijn lichaam accepteren én tegelijk een gezonder dieet volgen om er beter uit te zien. You see?

4. Accepteren betekent niet dat iets voor altijd is

Door te accepteren neem je in de eerste plaats vrede met hoe een bepaalde situatie nu, op dit moment is. Daarmee sluit je niet uit dat een situatie in de toekomst nog kan veranderen. Dat is een belangrijke nuance om in het achterhoofd te houden.

Tip: Hoe een break-up ervoor kan zorgen dat je groeit als persoon

Accepteren is dus vooral een kwestie van het hier en nu, terwijl je een open en realistische blik op de toekomst bewaart. Ja, je relatie is nu beëindigd en dat kan je maar beter accepteren. Maar wil dat zeggen dat je nooit meer een relatie gaat hebben? Nope!

5. Accepteren kan je toepassen op onze ervaringen, mensen, emoties enzovoort

Accepteren kan je oefenen in het dagelijks leven. En dan hebben we het niet alleen over moeilijke gebeurtenissen zoals een break-up of een ziek familielid, maar ook over zowat alles in je dagelijks leven. Het is namelijk juist belangrijk om bij kleine dingen die je overkomen te oefenen.

Denk aan wanneer je een verkoudheid krijgt, wanneer je je ergert aan de slordigheid van je huisgenoten, wanneer je je schuldig voelt omdat je afgelopen weekend wel heel veel taart en snoep hebt gegeten,… Besef bij dit soort dingen dat je ze niet meer kan veranderen en dat je het jezelf makkelijker maakt door ze te accepteren.

Door te oefenen met dit soort kleinere gebeurtenissen, bouw je veerkracht op voor ingrijpendere omstandigheden. Mooi, toch?

Meer over geluk en emoties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️