Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Psyche 21 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Slecht in complimenten aannemen? Zo leer je complimentjes écht te accepteren

Ben je slecht in complimenten aannemen? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat mensen slechts één van de drie complimenten die ze krijgen daadwerkelijk accepteren. De overige keren wijzen we het compliment als het ware af. Gelukkig kan je leren om complimenten écht te accepteren.

Je staat bij de koffieautomaat en een collega geeft je een compliment. Vervolgens zeg je niet oprecht dankjewel, maar reageer je door een compliment terug te geven. Het is een veelvoorkomend scenario en we staan er vaak niet eens bij stil. Bijvoorbeeld als een collega zegt dat je altijd goede ideeën hebt en jij vervolgens reageert met ‘jouw ideeën zijn veel beter’. Het is natuurlijk lief om de ander een compliment te geven, maar wees ook lief voor jezelf. Jij verdient ook het compliment dat je is gegeven.

Van onzekerheid naar zelfliefde

Een compliment aannemen en deze daadwerkelijk accepteren, vereist zelfliefde. Soms willen we een complimentje niet aannemen, omdat we het er zelf niet mee eens zijn. Bijvoorbeeld als iemand zegt dat je er mooi uitziet en jij vervolgens gauw zegt dat het komt omdat je make-up op hebt.

Als onzekerheid plaats maakt voor zelfliefde creëer je ruimte om complimenten aan te nemen. Want als jij bijvoorbeeld heel onzeker bent, is het gemakkelijker om een compliment af te wijzen. Terwijl als je zelfverzekerd bent het makkelijker is om een compliment aan te nemen.

Dit zijn Bedrock’s favoriete podcasts over ‘gelukkig zijn’

Ken je onzekerheden

Het niet kunnen aannemen van complimentjes heeft dus deels te maken met onzekerheid. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij hetgeen waar je onzeker over bent. Nu is stilstaan bij onze onzekerheden best eng, want we doen er vaak alles aan om ze te verstoppen.

Daarnaast speelt ook mee dat we soms twijfelen aan de oprechtheid van de ander. Wat vaak ook voorkomt uit een vorm van onzekerheid. De eerste stap voor het accepteren van complimenten is daarom stilstaan bij je onzekerheden. Hoe je dat doet? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Voel je je waardig genoeg om een compliment te ontvangen?
  • Vergelijk je jezelf continue met anderen?
  • Welke complimentjes kan je aannemen zonder dat je jezelf gaat bekritiseren?

Een lijstje van dankbaarheid

Als je eenmaal weet waar de gevoelige snaar ligt, dus hetgeen waar je onzeker over bent, kan je je focussen op stap twee. Een bij stap twee draait het allemaal om dankbaarheid. Maak een lijstje van de mijlpalen die je hebt behaald in het leven. Want de zegeningen waarmee je bent geboren en de doelen die  je hebt behaald door keihard te werken, vormen een goede basis voor het aannemen van complimenten.

Als je je bewust bent van hetgeen waar je dankbaar voor bent, is het veel makkelijker om een compliment aan te nemen. Bijvoorbeeld als je dankbaar bent voor de positie die je hebt op werk, omdat je daar hard voor hebt gewerkt. Als een collega je vervolgens complimenteert op een geniaal idee is het een stuk gemakkelijker om diegene oprecht te bedanken.

De kunst van geven en nemen

Vaak vinden we het veel makkelijker om complimenten te geven dan ze te ontvangen. Maar geven is net zo belangrijk als nemen. Liefde werkt altijd twee kanten op, hetzelfde geldt voor complimenteren. In het boek de Zeven spirituele wetten van yoga beschrijft Deepak Chopra geven en ontvangen als verschillende uitdrukkingen van dezelfde stroom van energie in het universum. Geven en nemen stromen dus beide voort uit dezelfde energie. 

Een goede truc om complimenten daadwerkelijk te accepteren is door stil te staan bij je eigen intenties op het moment dat je iemand complimenteert. Als je zelf een compliment geeft vanuit goed intentie dan kan je ervan uit gaan dat anderen dit ook doen. Oké, natuurlijk zijn er altijd mensen die het niet menen, maar zij zullen vaker je niet complimenteren dan wel. 

Complimenten aannemen

We vinden het ook moeilijk om complimenten aan te nemen, omdat we bang zijn dat we niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Maar een compliment gaat niet over voldoen aan verwachtingen. Het is niets meer dan iemand die kenbaar maakt dat ze je mooi, goed of bijzonder vinden. Complimenten aannemen gaat over meer dan alleen dankjewel zeggen. Het gaat over een oprecht gebaar accepteren. Dit verdient degene die je oprecht een compliment geeft, maar ook jijzelf.

Meer lezen over complimenten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️