Redactie
Redactie Psyche 17 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo kom je over liefdesverdriet heen (volgens een psycholoog)

Bijna niets is zo pijnlijk als een gebroken hart. En het erge is dat je werkelijk denkt dat het nooit meer overgaat. Maar er is goed nieuws. Liefdesverdriet gaat sneller over dan je denkt. Amerikaanse onderzoekers vroegen studenten met liefdesverdriet aan te geven hoe erg de pijn was. Vervolgens werd hen gevraagd te voorspellen hoe erg de pijn drie maanden later zou zijn. Toen het eenmaal zover was werd dezelfde studenten gevraagd hoe veel verdriet ze hadden. En wat bleek? Vrijwel iedereen had significant minder verdriet dan ze hadden voorspeld. Liefdesverdriet voelt op het moment dat het ontstaat zo intens, dat je je niet kunt voorstellen dat het al een paar maanden later minder pijnlijk is. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat mensen heel slecht zijn in het voorspellen van hun toekomstige emoties.

Tijd heelt dus de wonden en sneller dan je nu denkt. Maar er zijn dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Met deze vier tips versnel je het herstel.

Ga hardlopen

In zijn boek Runningtherapie breekt psychiater Bram Bakker een lans voor hardlopen als therapeutisch redmiddel bij neerslachtigheid. Van duursporten is bekend dat ze een positieve invloed hebben op depressies. En omdat liefdesverdriet overeenkomsten vertoont met een depressie is het goed om te bewegen. De endorfine die daarbij wordt aangemaakt, vermindert sombere gevoelens en de hoeveelheid adrenaline neemt juist af. Het voordeel is ook dat je alle tijd die je rennend doorbrengt niet huilend op de bank doorbrengt.

Lees ook: De methode van Gottman – hoe de Einstein van de liefde te werk gaat in zijn therapie

Kies voor cold turkey

Liefdesverdriet is volgens psychologen te vergelijken met het afkicken van harddrugs. Wie verliefd is maakt allerlei gelukshormonen aan. Stoffen waar het lichaam gewend aan raakt zoals aan sommige drugs. Door het verbreken van de relatie daalt het aantal gelukshormonen drastisch en raak je letterlijk uit balans.

Net als bij echt afkicken is cold turkey heftig, maar wel efficiënt. Verbreek elk contact met je ex, wis hem of haar uit je Whatsapp-lijst, ontvriend en ontvolg je ex en weersta de verleiding om te gaan Googelen. Doe alle spullen de deur uit die je aan hem of haar doet denken en zet alle foto’s van jullie tweetjes in een aparte map op je computer.

Fantaseer over een leuk leven

Liefdesverdriet is niet alleen verdriet over de voorbije relatie, maar ook angst dat dit verdriet nooit meer voorbijgaat. In het boek Hoe lijm ik mijn gebroken hart? wordt aangeraden om elke avond twintig minuten te fantaseren over een gelukkig leven in de toekomst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat alleen al nadenken over ene leuk leven allerlei gelukshormonen activeert. De hersenen zijn wat dat betreft belachelijk makkelijk voor de gek te houden.

Dit vind je vast ook interessant: Sterven van liefde: als liefdesverdriet fataal wordt

Bedenk hoe je leven eruit zou zien als je over je verdriet heen bent. Maak een lijst met alle leuke dingen die je gaat doen of hou een fictief dagboek bij waarin je schrijft hoe je toekomstige leven eruit ziet. Ga naar www.futureme.org en schrijf een brief aan je toekomstige zelf. Vertel niets over je verdriet van nu, maar schrijf op hoe leuk je leven zal zijn in de toekomst. Futureme zorgt ervoor dat je mail daadwerkelijk bezorgd wordt op een door jou gekozen tijdstip.

Verander je omgeving

Veel ellende bij liefdesverdriet wordt onbewust veroorzaakt. Door je omgeving en vaste gewoonten te veranderen doorbreek je ook de vaste – en vaak onbewuste – gedachtepatronen die daarbij horen. Zelfs als de relatie maar kort duurde heb je waarschijnlijk allerlei routines opgebouwd. Bepaalde café’s bezocht, speciale muziek geluisterd, op vaste tijdstippen geAppt of naar bepaalde programma’s gekeken. Je kunt je hersenen ook hier voor de gek houden door zo veel mogelijk associaties met je ex te vermijden.

Dus luister naar andere muziek, fiets een andere route naar huis, en vermijd de plekken waar je samen kwam. En wil je het echt serieus aanpakken, verander dan nog veel meer. Zet je bed op een andere plek, verhuis de bank naar een andere hoek van de kamer, schilder de muren, verplaats de planten of haal ze juist in huis, trek kleren aan die je al jaren niet hebt gedragen en kies in de supermarkt eten dat je nog nooit hebt gegeten. Lees een boek in plaats van te binge-watchen, ga een nieuwe sport doen en koop een nieuw parfum.

Ook interessant: Wanneer verhuizen naar het buitenland ook moeilijke momenten met zich meebrengt

Het voordeel daarvan is dat je hersenen direct merken dat er iets nieuws gebeurt. En daar reageren ze op door al je zintuigen op scherp te zetten. Je hoort, proeft, ruikt en voelt daardoor beter waardoor je de wereld om je heen beter waarneemt. En het bij-effect is ook nog eens dat je lichaam extra veel endorfine aanmaakt, waardoor je je beter gaat voelen.

Zoek een nieuwe liefde

De allerbeste manier om snel een gebroken hart te helen is door het te lijmen met een nieuwe liefde. En dat hoeft helemaal niet de nieuwe grote liefde te zijn. Als het maar iemand is die je kunt zoenen en die je kunt omarmen. De Amerikaanse expert op het gebied van liefdesverdriet, Bruce Fisher, meent dat je na een gebroken hart zo veel mogelijk helende relaties moet hebben. Daarmee bedoelt hij niet dat je met Jan en alleman het bed in moet duiken, maar dat je je ogen moet openhouden voor andere mensen.

Meer lezen over liefdesverdriet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️