Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 28 jun 2019

Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)

Er is een verschil is tussen je down voelen en een echte depressie. Een depressie is (in tegenstelling tot een down gevoel) echt een mentale ziekte. Maar dat betekent niet dat elke depressie hetzelfde is. De ziekte komt in vele vormen voor; elk met zijn eigen symptomen. Vandaag leggen we daarom uit welke zes verschillende soorten depressies er zijn.

Depressieve stoornis

De meest voorkomende depressie is wat je ook wel noemt de ‘depressieve stoornis’ of ‘gewone depressie’. Hiervan is sprake als iemand voor langere tijd somber of neerslachtig is. Symptomen omvatten gewoonlijk een verlies aan interesse in dingen die iemand leuk vond, zware gevoelens van verdriet, schuld of waardeloosheid, en concentratieproblemen. En dat dus iedere dag. Hoe dat moet voelen? “Sommige mensen omschrijven het gevoel alsof ze op de automatische piloot staan,” meldt de site MedicalDaily.

Dysthyme stoornis

De dysthyme stoornis is een wat mildere variant van de depressieve stoornis. De symptomen zijn vaak wel vergelijkbaar met die van een depressieve stoornis, maar ze zijn minder heftig. Het nadeel is dan weer dat de symptomen voor een langere periode aan kunnen houden (soms wel meer dan twee jaar). Gedurende deze tijd kan de ernst van de stoornis verschillen. Lange perioden waarin iemand somber is kunnen worden afgewisseld door korte perioden waarin het wat beter gaat.

Bipolaire stoornis

De bipolaire stoornis staat ook wel bekend als de manische depressie en wordt gekenmerkt door stemmingswisselingen. Gevoelens van euforie en blijdschap, en intense gevoelens van somberheid wisselen elkaar af. Iedereen die manisch depressief is ervaart deze stemmingswisselingen anders. Zo kunnen de stemmingen slechts enkele uren duren, maar ook een paar maanden. Tussen deze twee fasen van uitersten zitten relatief rustige perioden.

Lees ook: Hoe een postnatale depressie de trigger werd voor een burn-out: Larissa (25) doet haar verhaal

Op de website van de Geestelijke Gezondheidszorg is te lezen dat er bij een bipolaire stoornis onderscheid wordt gemaakt tussen twee typen. Van een bipolaire stoornis type 1 wordt gesproken als iemand ten minste één manische periode heeft doorgemaakt, al dan niet afgewisseld met één of meer depressieve periodes. Bij type 2 gaat het om het ooit hebben geleden aan minstens één depressieve periode en tenminste één milde manische periode.

Psychotische depressie

Een psychotische depressie is een unieke vorm van depressie die gepaard gaat met een psychose: een mentale breuk met de werkelijkheid. Er kunnen dan waanideeën of hallucinaties optreden die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Vaak houden de wanen wat betreft inhoud wel verband tot de depressie. Zo kan iemand met een psychotische depressie bijvoorbeeld stemmen horen die zeggen dat ze waardeloos zijn, terwijl iemand met een psychose die verband houdt met een ziekte als schizofrenie het idee kan hebben bespied te worden.

Zal een behandeling van depressie aanslaan? Dat laat je breinactiviteit zien

Postpartum depressie

De postpartum depressie, die vroeger ook wel de postnatale depressie werd genoemd, is een vorm van depressie die zich manifesteert na de bevalling van een kind. De neerslachtige gevoelens treden meestal in de eerste vier weken na de bevalling op, al kunnen ze ook later (in de eerste paar maanden) nog ontstaan. De symptomen zijn vrijwel hetzelfde als de klassieke symptomen van een depressie, maar wat vooral gebruikelijk is zijn huilbuien en slaapproblemen. Ook geven vrouwen vaak aan niet te kunnen genieten van de baby.

Seizoensgebonden depressie

Mensen die elk jaar rond dezelfde periode depressieve gevoelens hebben (vaak in de winter) kampen met een seizoensgebonden depressie. Dit is natuurlijk een minder ernstige variant dan bijvoorbeeld de psychotische depressie, but still. Als de klachten minstens twee jaar achter elkaar terugkeren gaat het wel om een echte depressie, en niet zomaar om een ‘dipje’. Patiënten kunnen zich geïrriteerd voelen, slaperig, en hebben vaak weinig energie rond deze periode van het jaar.

Meer lezen over depressies?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Fan van onze illustraties? Download onze wallpapers (voor laptop en mobiel!)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je inbox 👇

Reageer op artikel:
Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)
Sluiten