Kirsten Bloemen
Kirsten Bloemen Body 9 jan 2018

Coen probeerde ayahuasca en genas van zijn depressie – dit is zijn verhaal (deel 1)

Coen* (20) stond op het punt om uit het leven te stappen. 'Een zak over mijn hoofd trekken en dan helium erin laten lopen: na veel research had ik besloten er op deze manier een eind aan te maken.' Hij besloot nog een laatste ding te proberen: ayahuasca.

‘‘Ik wil niet meer.’ Ondanks dat we heel open zijn naar elkaar, was het niet de bedoeling om dit tegen mam te vertellen. Het floepte er per ongeluk uit. Uiteindelijk is dat maar goed geweest. Mam schrok, de paniek was in haar ogen af te lezen, en ze wilde me op alle mogelijke manieren helpen.’

Hele dagen in bed

‘Al sinds de middelbare school had ik periodes dat ik niet lekker in mijn vel zat, maar afgelopen jaar werd het zo erg dat ik niet meer wist hoe ik ermee om moest gaan. Ik zat er helemaal doorheen en was volledig uitgeput. Hele dagen bracht ik door in bed. Ik had nergens zin in, want wat had het voor nut? Dat kutgevoel was het enige wat ik zag; alle leuke dingen vervaagden steeds verder naar de achtergrond. Het moeilijke was dat ik geen idee had waar dit gevoel vandaan kwam. Ik snapte mezelf niet eens. En gesprekken met psychologen hielpen ook niets.’

‘Een week nadat ik het mijn moeder had verteld, kwam ze naar me toe. ‘Coen’, zei ze, ‘heb je weleens van ayahuasca gehoord?’ Mam had hier via een kennis over gehoord en had zich er vervolgens flink in verdiept. Het leek haar misschien wel wat voor mij. Ik ging meteen op onderzoek uit. Ayahuasca is een drug, bestaande uit delen van een slingerplant en bladeren van een struik die DMT, bevatten, een hallucinerende stof.’

Therapeutisch en helend

‘In eerste instantie dacht ik dat mam gek was geworden. Wil ze me nou aan de drugs hebben? Maar hoe meer ik las, hoe interessanter het klonk. Ayahuasca zorgt voor sterke hallucinaties; je hebt een andere waarneming en je beleeft je gedachten, emoties en zintuigen anders dan normaal. Een trip kan inzichten geven en kan daardoor therapeutisch en helend werken.’

‘Zelf ben ik altijd sceptisch over alternatieve therapieën en de spiritualiteit die erachter schuilt, maar wetenschappelijk is het wel degelijk te verklaren. DMT stimuleert namelijk de punten in je hersenen waar je gevoel, gedachtes en herinneringen zitten. Oké, dacht ik, nadat ik internet het had uitgekamd en vele documentaires had gekeken. Dit was het allerlaatste wat ik zou proberen. Ik had niks te verliezen.’

Dit vind je misschien ook interessant: Zo schadelijk kan een stressvolle werkomgeving zijn.

Ayahuasca

‘Het is belangrijk dat je ayahuasca neemt onder begeleiding. Ik meldde me aan bij een praktijk die ik kende van een documentaire, daar voelde ik me goed bij. De intake die volgde was streng, ik heb ellenlange vragenlijsten in moeten vullen. Het dieet waar ik me een week aan moest houden voor een optimaal tripeffect, was nog veel strenger: geen vlees, zuivel, eieren, noten, alcohol, chocola, gedroogd fruit, en zo kan ik nog wel even doorgaan.’

‘Maar ik zat er. De tien andere deelnemers en ik maakten kort kennis met elkaar. Ik verwachtte veel zweverige types, maar het waren allemaal heel doorsnee, nuchtere mensen; van een rijke zakenvrouw tot een stoere vent met tattoos. In totaal hadden we vier begeleiders, waarvan een de ceremoniemeester was.’

Vloeibare paracetamol

‘Na de kennismaking werden we naar de zogeheten ceremonieruimte gebracht. Dit was een donkere kamer met op de grond elf matrassen en evenveel fleecedekens en kotsemmertjes. In het midden stond een altaar met wat kaarsen, een boeddhabeeld en twee bruine drankjes. Nadat we een matras hadden uitgezocht, dronken we de MAO-remmer. MAO is een enzym dat gifstoffen en drugs afbreekt, en de MAO-remmer zorgt ervoor dat dit enzym zijn werk tijdelijk niet doet. Het smaakte bitter, alsof je vloeibare paracetamol met stukjes aan het drinken bent.’

‘Alle deelnemers vertelden na dit drankje waarom ze hier waren en wat ze wilden bereiken. Iedereen had zo zijn eigen problemen en doelen; de één wilde zijn emoties kunnen tonen, een ander wilde de passie in zijn leven terugvinden. Na het vertelrondje was het tijd voor het tweede drankje: de ayahuasca. Nadat we dit net zo vieze drankje achter de kiezen hadden, zette de ceremoniemeester wat zweverige muziek op en ging iedereen lekker liggen.’

Purgen

‘Na een half uur begonnen de eerste mensen over te geven. Daar had de ceremoniemeester voor gewaarschuwd; je lichaam gaat purgen. Dit houdt in dat alle slechten energieën uit je lichaam komen. Dat gaat vaak gepaard met overgeven, maar kan ook door middel van huilen, niezen of zelfs gapen. Net toen ik me af begon te vragen hoe lang het nog ging duren voor ik eens iets zou voelen, zat ik erin.’

*Dit is niet Coens echte naam.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Coen probeerde ayahuasca en genas van zijn depressie – dit is zijn verhaal (deel 1)
Sluiten