Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 16 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Microdosing van LSD is hot, maar hoe werkt het precies?

Een grote kop koffie, een croissantje en een klein beetje LSD. Het klinkt onwerkelijk, maar vorig jaar werd deze ‘trend’ al opgemerkt in het Amerikaanse Silicon Valley. Deze trend wordt microdosing genoemd, en is inmiddels allang niet meer alleen in Amerika terug te vinden. Wij zetten alle facts en veelgestelde vragen over microdosing op een rijtje. Al sinds mensenheugenis worden psychoactieve planten als paddo’s en het recentere LSD gebruikt voor medische en spirituele doeleinden. De laatste trend lijkt er een nieuwe trend op te komen met deze psychedelische drugs: microdosing. Bij microdosing neem je een extreem kleine hoeveelheid, meestal eentiende, van wat een normale portie zou zijn. Dit wordt gebruikt om onder andere creativiteit en productiviteit te vergroten. Bij LSD gaat dit om een dosis van 10-20 mcg (een normale dosis LSD is ongeveer 100-200 mcg). Je neemt je microdosis niet elke dag, maar twee keer per week. Bijvoorbeeld elke maandag en donderdag. Met dat schema zou je er de meeste profijt van hebben.

Een tool voor mindfulness en persoonlijke groei

LSD (d-lysergzuurdiethylamide) is een zeer sterk tripmiddel dat in 1938 ontworpen is op basis van een schimmel op granen. LSD werd populair als partydrug tijdens de ‘flower power’ periode in de jaren ’60 en ’70, maar het gebruik van de drug nam daarna al snel af. De drug word meestal ingenomen via een papertrip (een eetbaar stukje papier van 1 x 1 cm). Bij microdosing wordt dit kleine stukje papier in extreem kleine stukjes gesneden.

Must read: Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?

De voordelen van microdosing

Microdosing wordt om heel veel verschillende redenen gebruikt. De meest voorkomende redenen zijn een betere concentratie, meer productiviteit en meer creativiteit. Een aantal van deze voordelen wordt as we speak onderzocht.

Andere mogelijke redenen waarom je zou kunnen microdoseren zijn:

  • Het verbeteren van je concentratie en focus, vooral bij mensen die ADHD hebben
  • Makkelijker kunnen werken of studeren
  • Beter kunnen slapen
  • Meer fysieke energie en enthousiasme
  • Een beter humeur
  • Positiever in het leven kunnen staan
  • Gemakkelijker beslissingen kunnen nemen

De nadelen van microdosing

Allereerst: LSD valt volgens de Nederlandse wet onder harddrugs. Het bezit, productie en de handel van LSD is daarom dan ook strafbaar. Echter is het gebruik van LSD niet strafbaar in Nederland. Heb je (een microdosis) LSD gebruikt, dan kan je altijd bij een EHBO terecht zonder strafrechtelijke consequenties.

Daarnaast betekent micro letterlijk klein. Het is daarom verleidelijk om er van uit te gaan dat de risico’s ook klein zijn, maar dit is niet het geval. Er is nog maar heel weinig onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing op korte- en lange termijn. Totdat deze onderzoeken zijn afgerond, kunnen we er niet vanuit gaan dat het nemen van micro doseringen zonder risico’s en bijwerkingen is.

Dit vind je misschien ook interessant: Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken

Wat zijn de risico’s?

Een risico van drugs is dat er een overdosis genomen kan worden. Door de toch al kleine dosering lijkt er bij microdosing echter geen gevaar te zijn voor een bad trip of psychose. Toch is het niet helemaal zonder risico’s, want er kunnen wel angstgevoelens, misselijkheid of lichte hallucinaties bij mannen met kleurenblindheid ontstaan. Al deze negatieve effecten werden gemeten bij een onderzoek van James Fadiman en Sophia Korb, die uit dertig landen 1800 personen hebben ondervraagd over hun ervaring met microdosing.

Hoewel er dus steeds meer onderzoek over microdosing wordt gedaan, wordt er ook nog steeds veel onbegrip getoond over dit onderwerp. Hoewel de effecten overwegend positief lijken te zijn, lijkt de maatschappij nog niet klaar te zijn voor het bewust inzetten van psychoactieve stoffen om de geest te verruimen. En voor de zekerheid zeggen we het nog maar een keer: do not try this at home. Ben je geïnteresseerd in microdosing, schakel dan altijd de hulp van een professional in.

Dit wil je waarschijnlijk ook lezen: Een lijntje cocaïne snuiven? Dat is een stuk schadelijker dan je denkt en Een pilletje in plaats van alcohol: is dat nou zo’n ramp?

Bron: microdosing.nl

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️