Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Body 30 okt 2019

7 gezondheidsvoordelen van wiet, volgens de wetenschap

Roken is slecht. En blowen ook. Maar wiet heeft wel degelijk gezondheidsvoordelen. Niet voor niets dat CBD-olie een populair medicijn is tegen allerlei kwaaltjes en gewoon bij de drogist te koop is. Hoogtijd om ons dus te richten op de positieve kant van het wetenschappelijk onderzoek.

Wiet mag officieel dan wel een softdrugs zijn, toch is het belangrijk om dit eens goed te nuanceren.

Het verschil tussen cannabis en alcohol

Alcohol is slechter voor je gezondheid dan cannabis en vooral veel verslavender, blijkt uit cijfers van Jellinek. In Nederland leven 477.000 alcoholverslaafden en 70.000 canabisverslaafden. Jaarlijks sterven 4.000 mensen als gevolg van ziekten door alcoholmisbruik en 0 (!) als het gevolg van hasj en wiet.

En toch word je op straat wél vreemd aangekeken als je een jointje rookt en niet als je een biertje drinkt. Tijd voor verheldering! Lees hier trouwens meer over de verschillen tussen alcohol en cannabis.

7 gezondheidsvoordelen van wiet volgens de wetenschap

Hieronder 7 gezondheidsvoordelen van wiet, op basis van wetenschappelijke onderzoeken. En dan hebben we nog niet eens meegenomen dat CBD-druppen zorgen voor een betere nachtrust.

1. Wiet zou Alzheimer vertragen

In 2006 is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de moleculaire link tussen marihuana en de ziekte van Alzheimer, dat gepubliceerd is door ACS Publications. Een bepaald enzym dat verantwoordelijk is voor de ziekte van Alzheimer, wordt geblokkeerd door bepaalde moleculen in wiet.

Daarnaast voorkomt het plantje volgens het onderzoek dat klonten eiwit het leervermogen en geheugen remmen.

Ook interessant:¬†Wat je allemaal kan maken van hennep (je gelooft het niet: van huizen tot auto’)

2. Wiet bestrijdt pijn

Niet voor niets krijgen pati√ęnten met¬†reumato√Įde artritis,¬†MS¬†en¬†migraine medicinale wiet of wietolie toegediend. Inmiddels is het weleens een feit te noemen: wiet is een effectieve pijnbestrijder.

3. Cannabis helpt mensen met ADHD

‚ÄėMedical Marijuana: No Longer Just for Adults‚Äô, kopte¬†The New York Times¬†in 2009. Dat ging over een wetenschappelijk onderzoek dat aantoonde dat de symptomen van ADHD minder worden dankzij marihuana. Niet-psychoactieve cannabino√Įden zouden kinderen ook kunnen helpen.

4. Marihuana kan verslavingen helpen voorkomen

Verslavingen aan opiaten, om precies te zijn. Zoals morfine en code√Įne. ‚ÄėMinister‚Äôs daughter: Cannabis ‚Äúa gift from God‚ÄĚ‚Äė, kopte¬†CNN¬†naar aanleiding van het betreffende onderzoek.

Must read: Dit gebeurt er met je lichaam (en je hersenen) als je wiet rookt

5. Wiet helpt bij een lage dosering tegen angsten

Voor mensen met angstaanvallen kan marihuana ook van pas komen, volgens dit onderzoek. Let wel: deze vlieger gaat alleen op bij lage doseringen.

6. Cannabis doodt volgens wetenschappelijk onderzoek kankercellen

Het gerenommeerde nieuwsblad Time schreef erover, dus het is geen onderzoek van kwakzalvers. Uit het onderzoek is gebleken dat wietgebruik kankercellen kan helpen doden en uitzaaiingen kan voorkomen.

Engelse wetenschappers¬†zijn er bovendien in geslaagd om met behulp van cannabisverbindingen kankercellen te doden bij pati√ęnten die leden aan leukemie.

7. Wiet helpt bij de behandeling van neurolgische aandoeningen en hersenschuddingen

Op CNNBS de NFL-organisatie als spreekt over de introductie van wiet bij de behandelingen van de vele hersenschuddingen in de sport. Uit dit onderzoek blijkt dan ook dat het unieke plantje helpt bij de behandeling van neurologische aandoeningen.

Wil je meer weten over drugs? Lees dan vooral ook hoe mdma relaties kan helpen. Of hoe Coen zijn depressie genas met ayahuasca. Natuurlijk is alcohol ook gewoon een drug. Zo lees je hoe het is om veertig dagen geen alcohol te drinken.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek ūüĆŅ

Reageer op artikel:
7 gezondheidsvoordelen van wiet, volgens de wetenschap
Sluiten