Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 31 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

De podcast Praten Over Bewustzijn brengt filosofie met een knipoog

In de trein, op de fiets of gewoon lekker thuis op de bank: oordopjes in en je favoriete podcast aan. Met één druk op de playknop zijn we wijzer over verschillende wereldzaken. Podcasts zijn niet voor niets populairder, en vooral handiger, dan ooit. Daarom tippen we af en toe een goede podcastshow. Deze keer: Praten Over Bewustzijn, voor wie niet terugdeinst van een tikkeltje filosofie.

Filosofie: ‘t is een boeiende wetenschap. Eerder schreven we nog over de vriendschap volgens filosoof Seneca en citeerden we Alain de Botton, Jung en Simone de Beauvoir in hun mooiste uitspraken. Voor wie dit alles net zo interessant vindt als wij, is deze podcasttip echt wat voor jou: Praten Over Bewustzijn.

Praten Over Bewustzijn: langstlopende podcast ooit

Nog lang voor de podcasthype uitbrak, zochten radiomaker Patrick Kicken en stand-upcomedian Paul Smit elkaar op om een podcast te lanceren. Dat is inmiddels al 10 jaar geleden en nog steeds komen er nieuwe podcastafleveringen bij. Daarmee is het de langslopende podcast ooit.

Must-read: Tip: deze podcast doorbreekt het taboe over polyamorie

De onderwerpen in de podcast zijn zo veelzijdig als het leven, want daar valt veel over te zeggen. Van relaties tot werk (en burn-out) tot verwachtingen tot geld, de dood en seks.

Advaita Vedanta filosofie uit India

Die onderwerpen worden benaderd vanuit de Advaita Vedanta filosofie uit India. Oftewel: het non-dualisme. Dat is een filosofische stroming met als belangrijkste uitgangspunt dat de werkelijkheid (die we doorgaans als tweevoudig – dood en leven, man en vrouw, goed en kwaad – waarnemen) in essentie één is.

Dit vind je misschien ook interessant: De ware betekenis van ‘zen’ (en hoe je echt ‘helemaal zen’ kunt worden)

Dat klinkt heel abstract, maar deze gedachte kan je toepassen op heel veel onderwerpen. Het is radiomaker Patrick Kicken die zich begon te interesseren voor deze filosofische stroming toen hij tot twee keer toe een burn-out kreeg. Het non-dualistische gedachtegoed hielp hem om zijn leven luchtiger te maken en sindsdien leeft hij gelukkiger dan ooit.

Inspiratie voor een gelukkiger leven

De podcast is een weerspiegeling van zijn zoektocht naar het non-dualistisch gedachtegoed. Combineer daar een stand up comedian bij, en je krijgt een mix van filosofie, humor en tips voor een luchtiger leven.

Zo deelde één van de luisteraars in een aflevering mee dat de podcast haar doorheen haar burn-out heeft geholpen. Mooi, toch?

Je zal al gauw merken: Praten Over Bewustzijn is een verslavende podcast. Maar niet getreurd, er is 10 jaar aan materiaal beschikbaar.

Meer podcast tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️