Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 13 jun 2019

Tip: Nederlandstalige podcast Polititia vertelt je alles wat je moet weten (ja, echt) over de politiek

In de trein, op de fiets of gewoon lekker thuis op de bank: oordopjes in en je favoriete podcast aan. Met één druk op de playknop zijn we wijzer over verschillende wereldzaken. Podcasts zijn niet voor niets populairder, en vooral handiger, dan ooit. Daarom tippen we af en toe een goede podcastshow. Deze keer: Polititia, de podcast waarin Titia Hoogendoorn ‘uit de kast komt als politiekn00b, zodat jullie het niet hoeven te doen’.

Titia Hoogendoorn ken je misschien al. Van Spangas lang geleden, waarin ze Fay speelde. Van Instagram, waar ze – onder andere – heel open is over haar MS. Óf misschien wel omdat ze bij talkshow M. te gast was nadat ze jongeren had opgeroepen te delen op wie ze hadden gestemd. Titia is als multi-talent namelijk ook de bedenker van podcast Polititia, waarin ze samen met co-host Daniël van de Poppe elke twee weken gasten interviewt over de politiek. En die ook nog eens een geniale naam heeft, natuurlijk.

Het belang van ‘de politiek’

Want de politiek, dat is nogal een dingetje. ‘Organen’ als de Eerste en Tweede Kamer, maar ook de Provinciale Staten en het Europees Parlement hebben nogal wat invloed op ons leven, of we dat nu merken of niet. Dat betekent dat ze bij kunnen dragen aan een betere wereld (door bijvoorbeeld die vliegtaks waar het in aflevering 3 over gaat), of juist aan een minder gelijke (door, nou ja, dat snappen we waarschijnlijk allemaal).

Maar ondanks dat de politiek heel belangrijk is, vinden veel mensen ‘m ook erg ingewikkeld – met als resultaat dat jonge mensen vaak niet weten waar ze op moeten stemmen, of het idee hebben dat ze niet genoeg kennis hebben om dat te doen. Het resultaat: die politieke organen worden nog altijd hoofdzakelijk gedomineerd door witte mannen van middelbare leeftijd.

Polititia de podcast

Titia is één van die mensen die vond dat ze maar weinig kennis van politiek had. Enter Polititia, de tweewekelijkse podcast waarin alle onduidelijke structuren glashelder en ook nog eens lekker luchtig worden uitgelegd. In aflevering 2 wordt bijvoorbeeld de Europese politiek uitgelegd, in aflevering 4 wat de Eerste Kamer nou precies doet. Maar ook aflevering 3 over het klimaat en een vliegtaks is een enorme aanrader – en weet je, luister de eerste over honderd jaar vrouwen in de politiek dan ook maar meteen even.

Naast een broodnodige uitleg en interessante interviews biedt Polititia ook een heerlijkheide dosis power en feminisme: na elke aflevering van ruim een uur heb je gegarandeerd zin om zelf ook je stem te laten horen, op welke manier dan ook. Je kunt de podcast beluisteren op onder andere Spotify en Apple Podcasts.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tip: Nederlandstalige podcast Polititia vertelt je alles wat je moet weten (ja, echt) over de politiek
Sluiten