Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mind 18 jul 2019

De Grote Vragen Podcast heeft het antwoord op de random vragen die weleens door je hoofd schieten

In de trein, op de fiets of gewoon lekker thuis op de bank: oordopjes in en je favoriete podcast aan. Met één druk op de playknop zijn we wijzer over verschillende wereldzaken. Podcasts zijn niet voor niets populairder, en vooral handiger, dan ooit. Daarom tippen we af en toe een goede podcastshow. Deze keer: de Grote Vragen Podcast, met het antwoord op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Als je ook maar een beetje nieuwsgierig bent aangelegd, schieten er waarschijnlijk de hele dag willekeurige vragen door je hoofd. Waarom hebben we oorlellen? Kunnen vissen dorst hebben? Eet je echt spinnen in je slaap? Waarom heet pindakaas geen pindaboter? En waarom is 13 eigenlijk een ongeluksgetal?

Gelukkig bestaat er tegenwoordig Google (én deze milieuvriendelijkere zoekmachine). Met een paar muisklikken heb je vaak het antwoord op al je hersenspinsels – mits ze niet té raar zijn natuurlijk. Maar wat misschien nog wel leuker is, is om journalisten op pad te laten gaan voor dat antwoord.

De Grote Vragen Podcast van De Volkskrant

Enter de Grote Vragen Podcast, waarin journalisten en podcastmakers Simone Eleveld en Thomas Hogeling ‘vragen net iets te uitgebreid’ beantwoorden.

Voor de aflevering over hoeveel mensen je kunt kennen, interviewen ze bijvoorbeeld Robin Dunbar, die een theorie ontwikkelde over de grens aan het aantal mensen waarmee je een sociale relatie kunt hebben. In de aflevering over of achternamen uitsterven als vrouwen de naam van hun man aannemen (of andersom), komt de beheerder van de Nederlandse achternamenbank aan bod. En voor het antwoord op de vraag waar stof eigenlijk vandaan komt, gaan ze langs bij Annelies van Bronswijk, die onderzoek deed naar de beestjes in matrassen en beddengoed.

Dit vind je misschien ook leuk: Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen

Die reportagestijl maakt de afleveringen – 6 stuks van rond de 20 minuten – lekker afwisselend. De podcast is dan ook niet alleen interessant, maar ook gewoon grappig en luchtig. Kortom, de perfecte bron voor willekeurige feitjes die je aan mensen kunt vertellen op verjaardagen – en wie wil dat nou niet?

Dus zoek je nog iets leuks om snel te luisteren tijdens het afwassen of opmaken? Je beluistert de Grote Vragen Podcast van De Volkskrant onder andere op Spotify en iTunes.

Meer podcasttips:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
De Grote Vragen Podcast heeft het antwoord op de random vragen die weleens door je hoofd schieten
Sluiten