Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 28 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Tip: deze podcast doorbreekt het taboe over polyamorie

In de Eva Ontmoet_podcast nodigt de Belgische Eva De Roo wekelijks jongeren uit die met iets opvallends bezig zijn. Van hun inspirerende verhalen of standpunten kunnen veel mensen namelijk wat leren. In één van de afleveringen legt ervaringsdeskundige Katelijn uit wat polyamorie is.

“Openstaan voor meerdere relaties tegelijkertijd en in alle openheid”, dat is hoe Katelijne polyamorie definieert. Ze is 28 jaar en woont samen met één van haar partners Tim (die ze haar nesting partner noemt). Zowel Katelijn als Tim staan open voor meerdere romantische partners, op welke manier dan ook.

Open relatie vs. Polyamoureuze relatie

Katelijn legt eerst het verschil uit tussen een open relatie en een polyamoureuze relatie. In een open relatie heb je één vaste relatie waarin je toestemming hebt om seks te hebben met anderen. Kenmerkend aan een open relatie is dat je niet mag verliefd worden op deze sekspartners.

In een polyamoureuze relatie is verliefd worden op anderen wél toegelaten. Daarin staat het daten van anderen centraal. Seksualiteit is daar slechts een onderdeel van. “Polyamorie betekent ook letterlijk ‘veel liefde’, niet ‘veel seks”.

https://www.bedrock.nl/monogaam-keuze/

Verschillende parallelle liefdes

In polyamoureuze relaties lopen verschillende liefdes dus naast elkaar. Katelijn verzwijgt haar andere relaties niet voor Tim, ze vertelt openlijk over de nieuwe mensen die ze ontmoet.

Ze is ook oprecht benieuwd naar de nieuwe ontmoetingen van Tim en meestal zorgt dit zelfs voor een nieuwe vonk in hun relatie. Toch is het altijd wat afwachten.

Waarom polyamorie?

 “Monogame relaties werken vaak niet,” zegt Katelijn. “Maar het enige wat ik zou willen is dat mensen kritischer gaan denken over hoe ze relaties zien. Waarom doen we wat we altijd al doen?” Katelijn en Tim voelen zich nu eenmaal comfortabel in deze polyamoureuze situatie. Ze hebben bijvoorbeeld ook elk hun eigen kamer in het huis (waar andere partners op bezoek kunnen komen) en dat biedt hen de nodige rust.

Polyamorie kost moed

Katelijn geeft in de podcast toe dat dit soort relaties veel moed kosten, maar ze kan zich niet voorstellen dat ze gelukkig zou zijn in een monogaam leven. Een tijdje terug had ze zelfs een driehoeksrelatie samen met partner Tim, waar ze eerlijk en openlijk over vertelt.

Over polyamorie heersen vandaag nog veel taboes. Wij vinden dat elk taboe bespreekbaar moet zijn en moedigen getuigenissen zoals die van Katelijn alleen maar aan. Het zijn dit soort podcasts die de wereld net dat tikkeltje meer open minded kan maken. Dáár worden we gelukkig van.

De podcast is te beluisteren op Spotify en in verkorte versie op de site van Studio Brussel.

Meer podcast tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️