Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 29 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Luistertip: DAMN, HONEY is de beste Nederlandstalige podcast over feminisme

Weet je nog, DAMN, HONEY? Dat feministische pamflet over onder andere slut shaming, body positivity, seksualiteit en heteronormativiteit? Als je het boekje nog niet gelezen hebt: doen. Als je het al wel gelezen hebt: we hebben goed nieuws! Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen hebben namelijk ook een gelijknamige podcast, over ‘alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen’.

Wat dat inhoudt? In hun podcast nemen de Marie Lotte en Nydia je mee in hun zoektocht naar wat er nou allemaal precies komt kijken bij feminisme, en hoe dat van toepassing is op het dagelijks leven. Ze praten bijvoorbeeld over intersectionaliteit (heel belangrijk), maar ook over of de film A Star is Born wel zo feminstisch is (niet echt) en over een online netwerk van mannen die onder de rokjes van vrouwen filmen (bah).

DAMN, HONEY – de podcast

De afleveringen hebben een fijne lengte: er zijn er tot nu toe 5, waarvan het merendeel zo’n 35 minuten is en sommige iets meer dan 50. Fijn om te luisteren op de fiets of in de trein! Elke aflevering bestaat enerzijds uit een vaste volgorde met een aantal rubrieken (bijvoorbeeld iets lekker feministisch en iets heel onfeministisch uit het nieuws), maar is tegelijkertijd lekker spontaan.

Dit vind je vast ook leuk: De beste ‘wellness podcasts’ over slaap, voeding en meer

En Marie Lotte en Nydia maken DAMN, HONEY niet alleen: elke week is er een andere gast. Zo is er bijvoorbeeld een aflevering met historicus Mark Bergsma, één van de oprichters van F-site, een website over belangrijke vrouwen in de geschiedenis. Scenarioschrijver Maud Wiemeijer vertelt over Anne+, Titia Hoogendoorn over onzichtbare ziektes en noem zo maar op.

De postcast is interessant en leuk voor zowel mensen die zichzelf al lang en breed feminist noemen (zoals iedere vrouw zou moeten doen, naar mijn mening) als mensen die nog steeds denken dat feminisme vooral betekent dat je geen zin hebt om je oksels te scheren. Door de gasten leer je over steeds een ander aspect, en dat maakt het interessant.

Kortom: must listen! Je vindt de afleveringen op Soundcloud, iTunes en Spotify.

Meer toffe podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Luistertip: DAMN, HONEY is de beste Nederlandstalige podcast over feminisme
Sluiten