Lian van Doorn
Lian van Doorn Psyche 28 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Van zeef naar supergeheugen: zo onthoud je meer

We vergeten meer dan we onthouden. Een ontmoedigend begin, maar het artikel eindigt niet hier. Is er dan hoop? Jazeker. Je kunt je geheugen namelijk trainen om ervaringen en gebeurtenissen beter te onthouden. Pas deze 10 tips toe en je geheugen verandert van een zeef in een dichtgemetselde muur.

Gebruik je volle aandacht

Laat het leven niet aan je voorbij razen. Dat is zonde van al het moois dat er valt te zien, ervaren en doen. Maar je geheugen pikt dingen ook nog eens beter op als je ze met de volle aandacht doet. Focus je dus op de handeling, zodat de informatie beter blijft plakken (en je ook niet elke dag je sleutels kwijt bent).

Pak een hengel en ga vissen

Niet letterlijk, dus. Het gaat om de kunst van herhalen. Hoe vaker je iets terughaalt in je herinnering, hoe beter het zich in je geheugen verankert. Doorzettingsvermogen is hierbij een vereiste. Dwing jezelf om dingen te herinneren en schakel niet meteen hulptroepen in (Google!).

Meng woord en beeld

Je bent op een feestje en vijf mensen schudden je de hand en stellen zich aan je voor. Slaat de paniek al toe? Combineer dan de naam met een beeld, bijvoorbeeld een opvallend visueel kenmerk van die persoon. Je brein is gek op beelden. Oh: maak de beelden vooral raar, écht raar. Zo schijn je het sneller te onthouden.

Leg verbanden met wat je al weet

Het langetermijngeheugen bestaat uit associaties. Hoe meer verbanden je legt met wat je al weet, hoe hechter ze aan elkaar plakken. Je maakt als het ware stambomen van alles en iedereen. Wist je eerst alleen iemand zijn naam, dan plak je daar later een beroep en hobby’s aan vast.

Ook interessant: Jonge vrouwen die vaak seks hebben, hebben ook een beter geheugen (zegt onderzoek)

Wakker al je zintuigen aan

Hoe meer zintuigen we tegelijkertijd betrekken wanneer we bezig zijn met onthouden, des te beter onthoudt je brein de informatie. Gebruik dus zoveel mogelijk zintuigen tegelijkertijd.

Maak je hoofd leeg

Je brein effectiever en efficiënter inzetten heeft alleen zin als je hoofd leeg is. Ontspan, zet piekergedachten opzij. Ben je aan het studeren, dan zijn alleen pauzes vaak onvoldoende. Je brein wil ook echt rust en ontspanning. Laat je haren wapperen in de wind of pak je yogamat en neem een ontspannende houding aan.

Wissel van hersenhelft

Wissel zoveel mogelijk de activiteit in je linker- en rechterhersenhelft af. Door afwisseling en samenwerking wordt je brein meer geactiveerd. Wissel bijvoorbeeld realiteit met verbeelding, detail met het grote geheel en structuur met fantasie.

Brein trainen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️