Zayra Muller
Zayra Muller Psyche 20 mrt 2019
Leestijd: 5 minuten

Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack

We vinden allemaal wel wat van onszelf: ik ben dom, knap, een ongemotiveerde werknemer, slechte vriendin, luie vriend, geen goede ondernemer of ik moet meer sporten. Herkenbaar? Deze gedachten komen voort uit wat jij gelooft over jezelf. En die gedachten kun je (gelukkig) sturen, of eigenlijk: trainen.

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown is gebleken dat wij gemiddeld 60.000 (!) gedachten hebben per dag. Ongeveer 90 procent van die gedachtes zijn hetzelfde als de dag ervoor en 80 procent daarvan is negatief. Je kunt je voorstellen dat deze negatieve gedachten jouw dagelijks functioneren behoorlijk kunnen beïnvloeden en het leven dat jij graag wilt leven beperken.

Zijn wij onze gedachten? 

Soms kan je er niks aan doen: je komt in een negatieve spiraal terecht. Iedereen kent wel de tijd dat ‘ie niet lekker in z’n vel zit. Er zijn maar weinig dingen die je positief kan zien. Toch kan je weer uit die negatieve spiraal komen door je gedachten te trainen. Het gaat ‘s ochtends namelijk al fout. Je wordt wakker en schiet bij het opstaan al te kort met gedachten als: ‘ik ben moe, ik heb te weinig tijd en hoe ga ik de dag doorkomen?’

Voordat we aan onze dag beginnen, zijn onze gedachten soms al vol negativiteit. Vind je het gek dat we ons vervolgens energieloos, moe, gefrustreerd en wellicht ook gehaast voelen. Het gevolg? We identificeren ons met deze piekergedachten en vervolgens popt er een beperkende emotie op en nemen we deze de hele dag of soms wel dagen mee. 

Je emoties worden lichamelijke ongemakken

Stel je voor: je moet een spannende presentatie geven aan een klant en je staat op met de gedachten: ‘ik kan dit niet, dit gaat mij niet lukken of ik ben niet goed genoeg’. Deze gedachten spoken de hele ochtend door je hoofd en blijven zich herhalen. Dit zorgt ervoor dat je je neerslachtig voelt en wellicht angstig, wat gevolgd wordt door frustratie. Eenmaal op het podium sta je klaar om te presenteren en voel je steken in je borst en je lichaam trillen. Herkenbaar? Aan de hand van dit voorbeeld kunnen we stellen dat een gedachte een bepaalde emotie oproept en kan leiden tot lichamelijke ongemakken.

Dit vind je vast ook interessant: How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)

Het kan zo zijn dat je negatieve gedachten hebt over iets of iemand en ineens blijkt het tóch fantastisch te zijn. Je gedachten veranderen dus spontaan op dat moment. Je gedachten zijn (gelukkig) veranderlijk. Ieder mens heeft een lichaam, gedachten en emoties. Met deze wijsheid kun je stellen dat je gedachten, emoties en een lichaam hebt, maar die dus niet bent.

Jij bent jij en je kunt je lichaam waarnemen, je gedachten observeren en je emoties voelen. Je kan je gedachten, emoties en lichaam zelfs trainen. 

Van beperkend naar werkend

Wat betekent het dan als je een lichaam, gedachten en emoties hebt? Dit betekent dat je je lichaam kan voeden door middel van gezond eten, beweging, seks en een goede nachtrust. Gedachten kan je beïnvloeden door je aandachtspier te trainen en emoties kan je gebruiken als instrument om jezelf uit te drukken en te manifesteren in het leven.

Dat klinkt als een verlossing dat je je lichaam, gedachten en emoties vóór je kan laten werken in plaats van tegen je. We kunnen in no time van beperkende gedachten en emoties naar werkende gedachten en emoties gaan. Maar dan rijst de vraag: hoe doe je dat?

Must read: De kracht van positieve self-talk en mindfulness

Gedachten en emoties zorgen voor biochemische processen

Gedachten en emoties brengen allerlei biochemische processen in ons lichaam op gang, zoals stress en angst. Deze kunnen een grote invloed hebben op de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) en adrenaline. Langdurige aanmaak hiervan kan het hele systeem in je lichaam blokkeren en zelfs ziek maken. In de Netflix documentaire Heal word je haarfijn uitgelegd hoe dat werkt (aanrader!).

Zo train je je gedachten

We weten nu dat aan een emotie altijd een gedachte vooraf gaat, die we kunnen beïnvloeden. Die ‘aandachtspier’ kunnen we voeden door het trainen in positieve gedachten. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk al het klinkt. Een simpel voorbeeld is door een gewenste toekomst te verbeelden (ook wel visualisatie genoemd). De positieve emoties bij dat beeld roepen vervolgens positieve biochemische processen in je lichaam op. Je gedachten, emoties en lichaam komen zo op één lijn en je bent dan in een flow. Got it?

Stel jezelf deze krachtvragen

Net zoals bij het trainen van een sixpack vergt het trainen van je aandachtspier discipline en doorzettingsvermogen. Een activiteit heeft ongeveer 66 dagen nodig om een ritueel te worden. Door jezelf de juiste vragen te stellen, zorg je voor een mindset-training voor positieve en gezonde gedachten, emoties en lichaam. En dat willen we natuurlijk allemaal wel. 

’s Ochtends

  • Wat maakt mij gelukkig?
    • Wat daarvan zorgt voor dat gelukkige gevoel?
    • Hoe voelt dat? Waar (in mijn lichaam) voel ik dat?
    • Waar krijg ik op dit moment energie van in mijn leven?
    • Wat daarvan zorgt ervoor dat ik energie krijg?
    • Hoe voelt dat? Waar voel ik dat?
  • Waar ben ik op dit moment in mijn leven dankbaar voor?
    • Waarop ben ik op dit moment in mijn leven het trotst?
    • Wat daarvan zorgt ervoor dat trots ben?
    • Hoe voelt dat? Waar voel ik dat?
  • Waar geniet ik op dit moment het meeste van in mijn leven?
    • Wat daarvan zorgt ervoor dat ik geniet?
    • Hoe voelt dat? Waar voel ik dat?

Je hoeft jezelf natuurlijk niet elke ochtend alle vragen te stellen, maar probeer jezelf in elk geval één of twee vragen te stellen tenminste 2 maanden achter elkaar. Laat je ons weten hoe jij je hierna voelt?

Zayra is (master) coach en ervaringsdeskundige op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar expertise ligt bij het coachen en ontwikkelen van zelfinzicht. Zij maakt gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Systemisch werken, TimeLine Therapy, aandachtstraining en diverse gesprekstechnieken. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️