Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 16 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Je frustraties uiten of op anderen afreageren is niet de oplossing (en zo verander je het)

De hele dag door raken we gefrustreerd. Als een website niet snel genoeg laadt, als je telefoon vastloopt en je uit een app geknikkerd wordt, of als je vriend niet het antwoord geeft waar je op had gehoopt. Deze frustraties bouwen zich langzaam op, totdat je je er echt ongelukkig door gaat voelen, je relatie onder spanning komt en je stress voelt op je werk. En als kers op de taart komt ‘de uitbarsting.’ Auteur Leo Babauta stelt voor om mindful met onze frustraties om te gaan en een shift te maken van gefrustreerd op je omgeving reageren, naar het observeren van je frustratie.

“Als je ergens door gefrustreerd raakt, hoef je het alleen maar op te merken. Merk op dat je je ergens ongelukkig door voelt en dat je deze frustraties in je lichaam voelt. Let op je ademhaling, op de druk op je borst of de stijfheid in je schouders.

Ook interessant: Je verstand heeft niet altijd de overhand (soms word je overweldigd door emoties)

Blijf heel even bij dit gevoel stilstaan (als je het aankan). Normaal rennen we keihard weg van dit soort gevoelens en proberen we het meteen op te lossen of leiden we onszelf af. Maar blijf er juist bij.”

Draai het om

In plaats van het wegrennen van het gevoel van frustratie raadt Babauta aan om het te omarmen. Vraag jezelf af, wat zou je willen dat anders was aan deze situatie? Wat mist er van dit moment dat jou zo frustreert? “Frustratie komt voort uit iets wat je niet hebt,” aldus Leo. Hij geeft een paar duidelijke voorbeelden om de situatie te illustreren:

  • Je kind gedraagt zich niet zoals je wil dat het zich gedraagt. Wat je niet hebt is het (volgens jou) perfecte gedrag van je kind
  • Je computer crasht de hele tijd. Wat je niet hebt is een computer die het doet op een manier die jij wilt/van je computer verwacht.
  • Mensen zeggen dingen waar ik het niet mee eens ben. Wat je niet hebt is een groep mensen die het overal met jou eens is.
  • Je vriend heeft kritiek op je gedrag. Wat je niet hebt is een vriend die je op dit moment helemaal fantastisch vindt en dit aan je laat weten.

Meestal zijn de dingen die je dus mist een zelfgecreëerd ideaalbeeld van hoe een situatie of persoon moet zijn, volgens jou.

Maar hoe los je dit op?

Als we deze gevoelens ervaren hebben we de neiging om te blijven hangen in een sfeer van irritatie. We gaan de situatie dan over-analyseren en drukken deze frustraties uit: “ik vind het zo irritant als hij zo doet,” of: “waarom kan ze gewoon niet meer…”

Lees ook: Waarom woede nutteloos is (en ruimhartigheid de toekomst heeft)

Je raakt zo verwikkeld in je eigen versie van de situatie, dat je het zelf bijna niet doorhebt. Pak dit moment om te observeren hoe dit met je gebeurt. Welke gevoelens roept het op, hoe voel je het in je lichaam? Probeer je te beseffen dat het een verhaal is, en niet echt is.

Draai het (weer) om

Je hebt toch niet de macht om het gedrag van anderen of bepaalde situaties te veranderen. Probeer het positieve van de situatie in te zien. Babauta geeft een paar voorbeelden:

  • Ik ben gefrustreerd door het gedrag van mijn kind. Ik kan ademen, en de elementen van het moment waarderen: mijn kind is eigenlijk een fantastisch persoon, die zich misschien niet altijd perfect gedraagt (wie wel?), die leeft! En ik houd heel erg van dit kind.
  • Mijn computer loopt de hele tijd vast. Ik kan ademen, en het feit dat ik überhaupt een computer heb waarderen, dat ik een fijn leven heb en dat er mensen zijn in mijn leven die van me houden. Ik kan dit zien als een kans om even een rondje te lopen, benen te strekken en een koffietje te zetten.
  • Mijn vriend heeft kritiek op me. Ik kan ademen, en hem waarderen voor wie hij is. Hij is een fantastische man, en een persoon die dingen soms op een andere manier doet dan ik gewend ben. En misschien is hij zelf gefrustreerd en moet ik hem even een knuffel geven.

Zoetsappig

Nu klinkt dit een beetje overdreven en we kunnen niet altijd positieve gedachtes hebben. Het is juist goed om ook de negatieve gedachtes te voelen, te zien en te horen. Maar dit is wel de eerste stap om er mindful mee om te gaan.

Meer psychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️