Redactie
Redactie Spiritualiteit 4 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe zet je emoties in als innerlijke wegwijzer?

We willen vaak antwoord op vragen zoals: ‘wat is er met me aan de hand?’ of ‘welke keuze zal ik nu maken?’. Het antwoord op deze vragen zoeken we vaak buiten onszelf en vragen advies aan onze partners, vrienden, collega’s en ouders. Maar bieden zij wel de juiste antwoorden? Jij weet immers als geen ander wat het beste is voor jou, toch?

Je lichaam communiceert elke dag met je en geeft continu signalen over wat goed of niet goed is voor jou. Emoties zijn als het ware gidsen die je helpen om het juiste levenspad te bewandelen. Zit je niet op het juiste pad (zoals bijvoorbeeld een baan waar je niet helemaal lekker op je plek zit), dan zul je signalen ontvangen van je lichaam via je emoties die proberen aan te geven dat je niet doet waar je gelukkig van wordt.

Emoties bieden ons toegang tot deze wijsheden, mits we de signalen van onze emoties goed opvangen. Hoe leer je de taal van je lichaam en pik je de juiste signalen op?

Voel je lichaam

Het klinkt misschien een beetje gek, maar veel mensen leven zo erg in hun hoofd dat ze daardoor ontkoppelt zijn van hun lichaam Je voelt je lichaam dan minder waardoor je dus ook sneller de verkeerde signalen oppikt. Check nu je dit leest direct bij jezelf in. Kun jij nu je dit leest echt contact maken met je lichaam? Voel jij je voeten, benen, romp en handen op dit moment?

Ontdek je dat je bepaalde lichaamsdelen niet helemaal voelt? Dan kan het zo zijn dat je dit nog niet goed ontwikkeld hebt. We hebben allemaal een gebied in onze hersenen dat zich bezighoudt met lichaamsbewustzijn. Dit gebied is klein als je altijd maar in je hoofd zit en niet voldoende de 80/20 regel naleeft.

80 procent van de 24 uur die we hebben op een dag besteed je aan een goede nachtrust, meditatie, yoga, gezonde voeding en bewust eten, massage, sport en beweging, wandelen in de natuur, ademhalingsoefeningen, creatief bezig zijn, journaling, ontspanning en rust.

Ook lezen: Rust in je hoofd! Zo filter je inkomende prikkels

Door hier echt veel tijd voor vrij te maken leef je minder in je hoofd en meer in je lichaam. Want zodra je te veel en te lang in je hoofd leeft, worden de signalen steeds groter en groter en gaan ze op vervelende manieren aandacht van je vragen.

Ontkoppel jezelf van gedachten

Voordat je goed kunt interpreteren welke antwoorden je in je hebt, wil je dus eerst je lichaam voelen en bewonen. De eerste stap is naar binnen keren. Hiermee zorg je er direct voor dat je niet grijpt naar antwoorden bij anderen, maar check je bij jezelf in voor een interne reis naar jouw wijsheden.

Vaak kom je dan heel veel gedachten tegen (we hebben er dan ook 60.000 per dag!) en elke gedachte die je hebt, roept bepaalde emoties op. We willen geen ruis op ons kanaal en geen bemoeienis van onze gedachten wanneer we op zoek zijn naar antwoorden en richtingwijzers. Koppel jezelf los van je gedachten door een waarnemer te worden. Observeer je gedachten en ga er niet automatisch in mee.

Ook interessant: Door deze destructieve gedachten haal je niet alles uit het leven

De volgende stap voor het inzetten van je emoties als interne kompas begint bij tijd in te plannen om echt te voelen en te zitten met je emoties. Zoek een fijne ruimte op waar je ongestoord even kunt zitten. Sluit je ogen, volg je ademhaling en probeer elke gedachte die je hebt te observeren en van jezelf los te koppelen.

Als dat is gelukt, dan stel je jezelf daarna 2 vragen: ‘wat voel ik?’ en ‘waar voel ik dit in mijn lichaam?’. De ‘waarom’ laten we achterwege want deze levert vaak meer gedachten op. We willen ons juist loskoppelen van onze gedachten.

Emoties interpreteren

De volgende stap is het interpreteren van de taal die jouw lichaam spreekt. En net zoals bij het leren van een nieuwe taal is het fijn om af en toe een woordenboek te gebruiken, toch?

Boosheid

Boosheid brengt bescherming en versterking in jou. Wat is er in jou dat nog versterkt en geheeld mag worden? Welke stappen ga je ondernemen om dit op een liefdevolle manier aan te pakken?

Bedroefd

Bedroefdheid brengt ontlading en zachtheid. Verdriet wil dat je spanning loslaat. Dus check bij jezelf even wat meer zachtheid nodig heeft.

Bang

Angst brengt informatie over een onzekere situatie. Als je onzekerheid durft toe te laten en jezelf toestemming geeft om je oncomfortabel te voelen, kun je angst overwinnen. Wat kan jou helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen? En wat wordt er mogelijk wanneer jij je onzekerheid overwint?

Blijheid

Blijheid brengt bevestiging dat je op het juiste pad zit. Het voelt vaak als een tinteling of sprankeling in je lichaam. Een juiste keuze voelt vaak licht en goed. Een slechte keuze brengt vaak zwaarte of spanning in je lijf.

Hoe vaker je tijd maakt om te voelen en je emoties toe te laten, hoe makkelijker het voor je gaat zijn om ze te observeren en te interpreteren. Je zult dan ook ervaren dat je emoties daardoor minder aandacht van je zullen vragen op een vervelende manier.

Voor je het weet spreek je de taal van je lichaam vloeiend en zet je anderen niet meer in als raadgever. Dit zal je uiteindelijk meer rust en zelfvertrouwen geven om je leven te leven volgens je eigen voorwaarden.

Anaïta Nasser is life coach en founder van The School of Mental Health. Via haar school en coaching praktijk helpt ze mensen bij het leren omgaan met emoties en kennis bij te brengen over hoe je meer rust en vertrouwen kunt toelaten in je mind, lijf, leven en onderneming. Wil jij op een fijne manier direct aan de slag met je emoties? Download dan het gratis stappenplan ‘In 5 Stappen Leren Omgaan met Emoties‘. Op haar website en Instagram deelt ze tevens handige tips over het omgaan met emoties en het versterken van je mental health.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️