Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F07%2Fbedrock-natuurlijke-zonnebrand-e1531909305634.jpeg)
Als je (net als ik) uitgerust bent met een paar melkflessen als benen, weet je als geen ander dat het een noodzaak is om vaak te smeren met zonnebrand. Met een klein beetje zon kunnen we immers al lelijk verbranden. Maar ben je geen fan van de chemische ingrediënten in de standaard zonnebrandcrème? Kies dan voor natuurlijke zonnebrand! De kwaliteit van een zonnebrand is ontzettend belangrijk. De zonnebrand letterlijk je huid in. Stel je eens voor: al die chemicaliën op je huid waar de zon vol op schijnt! Dat willen we natuurlijk niet. Daarnaast gebruik je ook nog eens véél zonnebrand.
Om zonnebrand effectief te laten zijn, moet je het namelijk vaker op een dag aanbrengen. Op een stranddag smeer je het ook nog eens op je hele lichaam. Die tube zonnebrand vliegt er dus doorheen. Daarom is het belangrijk dat het product veilig is, dat het niet ín de huid trekt (maar er netjes op blijft liggen), dat het goed beschermt tegen UV-stralen en dat de zonnebrand niet leidt tot huidallergieën.
Een onrustige hormoonhuishouding
Schrik niet: in bijna alle zonnebrandcrèmes zitten chemische stofjes die ervoor zorgen dat jouw hormoonhuishouding verstoren of huidallergieën veroorzaken. Rosa Kleve van Energieke Vrouwen Academie zocht uit welke stofjes je in elk geval níét in je zonnebrandcrème wil. En dat zijn er een hele hoop:
- Oxybenzone
- Avobenzone
- Octisalate
- Ethylhexyl salicylate
- Octocrylene
- Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
- Octinoxate
Deze ingrediënten zitten vaak óók in zonnebrandcrèmes ‘op basis van kokosolie’ of een product dat ‘natuurlijke ingrediënten bevat’. Vaak is het namelijk een combinatie van beiden. Pak voor de grap jouw huidige zonnebrandcrèmes er eens bij, en check of de bovenstaande ingrediënten terug te vinden zijn.
Lees ook: Dit is het (schokkende) effect van de zon op je huid
Gebruik deze natuurlijke zonnebrand
Als je die ingrediënten níét in huis wilt halen, kan je gaan voor een natuurlijke zonnebrandcrème. Aan deze zonnebrandcrèmes zijn namelijk geen chemische stofjes toegevoegd. Juglen Zwaan, voedingsdeskundige, laat weten dat er verschillende natuurlijke oliën in te zetten zijn als zonnebrand. Deze natuurlijke oliën bevatten namelijk van nature een SPF (Sun Protection Factor). Het gaat om de volgende oliën:
- Frambozenzaad olie: SPF 28-50
- Tarwekiemolie: SPF 22,4
- Wortelzaadolie: SPF 18,8
- Olijfolie: SPF 7,5 – 9.2
- Kokosolie: SPF 7,1
- Jojobaolie: SPF 6
- Amandelolie: SPF 4,6
- Mosterdzaadolie: 2,1
- Sesamolie: 1.7
Zoals je ziet is de SPF van frambozenzaad olie vele malen hoger dan die van sesam- of mosterdzaalolie. Het is dan ook niet verstandig om klakkeloos een olie dat je toevallig nog in je keukenkastje hebt staan te gebruiken als zonnebrand. Ga pas voor een natuurlijke zonnebrand als deze officieel getest is.
Ook interessant: Dagelijks zonnebrandcrème gebruiken? Jazeker! Kijk maar naar de huid van je billen
Bereid jezelf goed voor op de zomer
Naast het gebruiken van een natuurlijke zonnebrand kan je jezelf op meerdere manieren beschermen tegen de zon. Jezelf de hele lente opsluiten als een kluizenaar, en vervolgens out of the blue in het zonnetje gaan zitten is niet slim. Begin vroeg in het jaar met zonnen om een pigmentlaag op te bouwen (dat lekkere bruine kleurtje, inderdaad) zodat je beter beschermd bent tegen de zon. Draag ook altijd beschermende kleding, zoals een pet of een zonnehoed. Dat ziet er zomers uit én beschermt je gezicht en hals tegen de felle zonnestralen.
Dit zijn onze favo natuurlijke zonnebrands: Zonnebrand zonder schadelijke stoffen: deze natuurlijke zonnebrands wil je hebben
Meer lezen over de zon en het strand:
- Op naar het strand! Dit kan het doen voor je lichaam en geest
- Zonder stress de zomer door? Met deze 5 tips ben je de hele zomer stressvrij
- Dagelijks zonnebrandcrème gebruiken? Jazeker! Kijk maar naar de huid van je billen
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!