Met meditatie de wereld verbeteren. Kan dat?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2FAA-22.png)
Meditiatie-momentjes maken je rustig. Even je hoofd leeg en zen worden… Maar wist je dat je de hele wereld ermee een gunst doet? Uit onderzoek blijkt dat als genoeg mensen tegelijk mediteren, criminaliteitscijfers en bezoekjes aan de spoedeisende hulp dalen.
Eind jaren ’60 – begin ’70 werd het effect van meditatie al onderzocht. Aanleiding was een bezoek van The Beatles aan de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Mediteren werd een rage in het westen en het leek erop dat er minder criminaliteit was, minder ongevallen en minder bezoek aan de EHBO.
Maharishi-effect
Psychologen Borland en Landrith vergeleken van 1967 tot 1972 steden waar minimaal 1% van de bevolking regelmatig mediteerde, met steden waar dat niet gebeurde. En inderdaad! Criminaliteit daalde met 8,2 procent per jaar.
Lees ook: Waarom zijn er meer protesten en demonstraties dan ooit?
In steden waar niet zoveel gemediteerd werd, steeg het cijfer juist met 8,3 procent. Uiteindelijk onderzochten meerdere universiteiten dit zogenaamde Maharishi-effect, met steeds als uitkomst: mensen die mediteren hebben niet alleen een positief effect op zichzelf, maar ook op hun omgeving.
Dalende criminaliteit
Mensen die samen stil zijn (en dan écht stil door bijvoorbeeld transcendente meditatie) en een intentie uitzenden, creëren een krachtig coherent veld dat invloed heeft op de gemoedstoestand van anderen. In 1993 kwamen 4000 mensen bij elkaar in Washington om dat te testen. Hun doel: criminaliteit met 20% terugbrengen.
Tip: 3 meditaties voor een betere seksuele en romantische connectie
En je raadt het al; ook dat lukte. In 8 weken daalde de criminaliteit met 23 procent. Bovendien waren er minder verkeersongelukken én wederom minder patiënten op de spoedeisende hulp.
Hetzelfde gebeurde in oorlogsgebieden. Het verhaal gaat dat inwoners van het Libanese stadje Baskinta de meditatie-techniek leerden. Sindsdien werden ze bijna niet meer getroffen, terwijl dat in de twee jaar daarvoor zo’n 800 keer gebeurde.
‘t Proberen waard
Om het effect in je eigen omgeving te bereiken heb je 1% van de lokale samenleving nodig, vertelt schrijver Tijn Touber in zijn boek Stadsverlichting.
Hij startte daarmee een heuse beweging in Nederland. Elke tweede zondag van de maand wordt in 889 huiskamers gemediteerd. Als mensen geoefende mediteerders zijn, heb je aan de wortel uit 1% zelfs al genoeg. Voor Amsterdam, met 800.000 inwoners, kunnen dus ongeveer 90 mensen al verschil maken.
Zou het? Dat zou ons effectiever maken dan de meeste legers en wereldleiders… ’t Proberen waard. Hoe het ook zij, in elk geval een extra motivatie om je eigen morning meditation voort te zetten.
Meer over meditatie?
- Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s
- De keerzijde van mindfulness en meditatie (we verleggen het maatschappelijke probleem)
- Is meditatie niks voor jou? Dan kun je ook dit doen