Nina Pierson
Nina Pierson Duurzaamheid 4 aug 2020
Leestijd: 6 minuten

Een handige gids voor duurzame groene keuken- en on the go-producten

Velen van ons zijn al bezig met het maken van groene keuzes als het aankomt op lichaamsbeweging en voeding. Maar wat we vaak helemaal vergeten is dat het met de huis-, tuin- en keukenproducten vaak niet zo best gesteld is. Het groen willen doen is een ding, maar waar vind je deze duurzame producten die net zo goed, dan wel niet beter, werken als hun synthetische alternatief?

Duurzame producten voor in huis en voor onderweg

1. Voor in huis

Afwasmiddel van Marcel’s Green Soap
Goed: Het werkt net zo goed als een regulier afwasmiddel maar ruikt zelfs nog lekkerder. Radijs & bergamot, sinaasappel & jasmijn, basilicum & vettiger of lavendel & kruidnagel: het is nog nooit zo moeilijk geweest om een geur voor je afwasmiddel te kiezen. Naast afwasmiddel heeft Marcel’s Green Soap ook handzeep en allesreiniger.

Groen: Gek eigenlijk dat het ‘schoon’ uit ‘schoonmaakmiddelen’ ophoudt bij de voordeur? Marcel’s Green Soap is 99% biologisch afbreekbaar. Dat wil zeggen dat 99% van de formule binnen 28 dagen is afgebroken in water en CO2. In alle producten zit biologische olie gemaakt van planten en vruchten en dus geen aardolie en geen petrochemie. Het product is niet op dieren getest en de verpakking is gemaakt van HDPE, zonder kleurstoffen dat maakt dat de flessen goed te recyclen zijn. Hoewel ze nog op zoek zijn naar een duurzamer alternatief.

Waar: via Marcel’s Green Soap en onder andere verkrijgbaar bij Marqt.

Wasmiddel van Seepje

Goed: Als je de schillen in je hand houdt kun je je niet voorstellen dat dit product je kleding echt schoonwast. Maar niets is minder waar. Het maakt goed schoon en om ook nog een frisse geur na te laten kun je ervoor kiezen een natuurlijke geurstof toe te voegen.

We raden dit wel aan. Geen zin in schillen in je wasmachine? Er zijn ook vloeibare varianten als de ‘vrij en blij geur’ en de ‘vers geperste lente geur’. 100 procent plantaardige en Fairtrade vloeibare wasmiddelen.

Groen: Seepje is een 100 procent natuurlijk wasmiddel gewonnen uit schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht, afkomstig van de Sapindusbomen (een hele mond vol) die in overvloed groeien in en rondom het Himalaya gebergte. Deze schillen staan zeep af zodra ze in contact komen met water. Het product is verpakt in een kartonnen wasmiddel fles, zodat ze 70 procent plastic besparen ten opzichte van een plastic fles.

Waar: verkrijgbaar via Tiare-Life.

Geur voor in huis/kaarsen van BSAB

Goed: Je begint allereerst met het kiezen van een van de zes geurgroepen: bloemig, fris, kruidig, citrus, houtachtig of zoet. Binnen de groepen heb je de keuze uit 3 geuren. Denk bijvoorbeeld aan deep forest dat is samengesteld uit ingrediënten als grenen hout, salie, eucalyptus, limoen en groen munt.

Zelfs het kleinste flesje geeft al een behoorlijke geur af dus je hebt er maar weinig van nodig. Met deze kaarsen en geurstokjes is je huis of kantoor binnen no-time gevuld met heerlijke natuurlijke geuren.

Groen: Ze maken kaarsen van 100 procent zuivere soya-, of bijenwas zonder katoenzaadolie of synthetische toevoegingen. Daarbij worden de producten ontwikkeld in gebieden met weinig economische welvaart om daar de werkgelegenheid te stimuleren.

De geurverspreiders zijn bloemig, fris, gemaakt van 100 procent onverdunde essentiële olieën zonder enige kunstmatige toevoegingen of verdunners. De geurstokjes zijn gemaakt van gewassen en gedroogd riet.

Waar: verkrijgbaar via Tiare-Life.

Notitieboekje van Paper on the Rocks

Goed: het schrijft net als een gewoon notitieboekje en ziet er ook nog eens goed uit.

Groen: het notitieboekje is gemaakt van steen (80 procent steen en 20 procent resin, de non-toxische variant van HDPE) en heeft veel minder middelen nodig om gemaakt te worden (geen bomen, geen water, geen bleek en geen toxines).

Waar: verkrijgbaar via Tiare-Life.

2. Voor onderweg

Tassen van Matt & Nat

Goed: Eigenlijk behoeft dit merk geen nadere toelichting waarom het goed is. De tassen zien er prachtig uit en zijn van goede kwaliteit zodat ze lekker lang meegaan. Fijne bijkomstigheid is dat je enorm veel keus hebt uit verschillende kleuren en modellen en ze zijn allemaal goed geprijsd.

Groen: De naam komt voort uit MATT(erial) en Nat(ure). Hoewel je op het eerste gezicht zou denken dat elke tas van leer is gemaakt is niets minder waar. Ze gebruiken geen enkel dierlijk product in hun tassenlijn en werken voornamelijk met recycled nylon, rubber, kurk en karton.

Since 2007 is de voering van elke tas alleen nog maar gemaakt van 100 procent recycled plastic flessen. Hun recentste experiment is het verwerken van gerecyclede rubberen banden. Hun motto is ‘live beautifully,’ en geloof ons met een tas van Matt & Nat kan het niet anders dan dat de slogan ook op jou van toepassing is.

Waar: verkrijgbaar bij Geiten Wollen Winkel.

Kinderwagens van Green Tom Kinderwagens

Goed: Je hebt tien mooie kleuren om uit te kiezen en voor het frame kun je ook kiezen uit drie verschillende kleuren. Als je voor de Greentom Upp 3in1 kiest groeit de wagen ook nog met je baby mee tot aan de kleuterschool. Gebruikersgemak staat natuurlijk voorop wanneer je in een arm je baby draagt en dat zit gelukkig goed, want met een 1 en 1 klik heb je de wagen ingeklapt.

Groen: Alle materialen van de Greentom zijn duurzaam. De stoffen zijn volledig natuurlijk of gemaakt van gerecyclede drinkflessen. Omdat ze over de hele wereld produceren betekent het dat de kinderwagen die je bestelt gemaakt is van natuurlijke en gerecyclede bronnen uit je buurt. En dat stimuleert niet alleen de lokale economie. De producten van Greentom zijn 100 procent groen.

Waar: o.a online verkrijgbaar via Green Tom.

Fietsen van Roetz

Goed: naast het feit dat deze fietsen compleet duurzaam zijn, zien ze er ook nog eens heel goed uit. Je kan de fiets in 4 mooie kleuren bestellen (matt black, sky blue, pastel green en wine red) en hem ook zelf samenstellen. Denk aan aantal versnellingen, het type zadel, een voordrager en achterdrager en het type handvat. Daarbij cruise of race je zo heerlijk door de stad op deze groene tweewieler.

Groen: Het bedrijf stript sinds 2011 oude fietswrakken, voornamelijk afkomstig van fietsdepots, en hergebruikt zoveel mogelijk materialen. Daarnaast gebruiken ze natuurlijke materialen voor nieuwe onderdelen zoals zadels van plantaardig gelooid leer, kurken handvatten, verlichting door middel van oplaadbare batterijen en houten spatborden.

Daarbij komt ook nog dat de rode Roetz-Roads en de exclusievere Roetz-Retro in elkaar worden gezet in sociale werkplaatsen.

Waar: via Roetz bikes.

Deze lijst is samengesteld mede dankzij de hulp en adviezen van:

  • W.Green (een Branded Communication bureau met de focus op duurzame fashion & lifestyle)
  • Tiara-Life (een platform dat zich volledig richt op merken die maatschappelijk verantwoorde producten produceren en verkopen)
  • Geitenwollenwinkel (een fijne vegan winkel in het hartje van Amsterdam)

We zijn ons ervan bewust dat de lijst verre van compleet is (gelukkig maar). Mocht je een suggestie hebben voor een goed en groen merk schroom het niet ons te laten weten wat dat is en stuur ons een mailtje.

Meer natuurlijke producten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️