Nourished
Nourished Verzorging 10 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke huidproducten, experts leggen uit

Het is je vast wel opgevallen: er is een nieuwe trend die steeds meer terrein wint in Nederland. Het is voor veel mensen namelijk steeds belangrijker om te kiezen voor ‘natuurlijke producten’. Natuurlijke deodorant, shampoo, make-up, schoonmaakmiddelen en kleding! Maar waarom is dit zo’n fashionable onderwerp? En waarom zou jij ook moeten overwegen om over te stappen op natuurlijke producten?

Erin en Floor van het natural beautyplatform Nourished zijn experts op het gebied van clean beauty én hebben een achtergrond in de wetenschap. Ze praten ons graag bij over waarom je nú wilt stoppen met crèmes vol chemicaliën (ja, dus ook je Nivea-pot) op je gezicht te smeren.

De chemicaliën in je beautyproducten

Een verrassend feit: de gemiddelde vrouw gebruikt dagelijks 12 (!) huidverzorgingsproducten. Dit stelt haar bloot aan gemiddeld 185 chemische stoffen die mogelijk door je bloedbaan opgenomen kunnen worden. En dit zijn alleen nog maar de chemicaliën in onze beauty- en persoonlijke verzorgingsproducten… Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen zichzelf gemiddeld aan 200 chemicaliën per dag blootstellen, en mannen aan 100 chemicaliën. En dat gebeurt allemaal nog vóórdat ze het huis uitgaan in de ochtend.

Ook interessant: Zo maak je zelf makkelijk goedkoper, simpele én natuurlijke huidproducten

Het zijn niet alleen de chemicaliën (zoals parabenen) die zorgwekkend zijn, maar ook de hoeveelheid die we ervan gebruiken. Onze blootstelling aan chemische stoffen is exponentieel gegroeid de laatste tientallen jaren, we gebruiken en brengen meer chemicaliën aan dan ooit tevoren. Tijd voor verandering dus!

Je lichaam als ecosysteem

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het is een levende, ademende jas die je helpt bij de warmteregulatie van het lichaam, gifstoffen en chemicaliën uitscheidt en maar liefst 60 procent van de ingrediënten die je erop aanbrengt absorbeert.

Zie je lichaam dus als een ecosysteem. Alles wat jij eet (verteert) en opsmeert (absorbeert) heeft impact op het vermogen van het lichaam om zichzelf te reguleren, aan te passen, te herstellen én gezond te blijven.

Veel van de chemicaliën waaraan we blootgesteld worden door huidverzorgingsproducten, beautyproducten maar ook doorschoonmaakmiddelen zijn gelinkt aan:

  • Huidallergieën en irritaties
  • Hormonale verstoringen en disbalans,
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Ontwikkelingsproblematiek zowel voor ongeborenen als kinderen
  • Abnormale cellulaire functies en reproductie
  • Verslechterde weerstand, lever en andere organen.

Overstappen naar natuurlijke producten

Er zijn een flink aantal redenen om over te stappen op natuurlijke producten en ingrediënten.

Je gezondheid en welzijn

Als je iemand vraagt wat hun grootste wens is, dan antwoordt de meerderheid: gezond oud worden. De meeste mensen zijn zich bewust van de schadelijke effecten van chemische stoffen en gifstoffen in voeding en maken hierin steeds bewuster een keuze. Men koopt sommige producten biologisch en leest vaker de labels van voedingsmiddelen.

Als we de gezondheid en welzijn van ons lichaam écht willen verbeteren, dan zou dit voor huidverzorging, persoonlijke verzorging en cosmetica producten niet anders moeten zijn. Dit geldt niet alleen voor onszelf, maar ook voor diegene die we liefhebben.

Het milieu

We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de vervuiling van onze aarde tegen te gaan. Kiezen voor eerlijk geproduceerde, natuurlijke huidverzorgingsproducten is ook een manier om je steentje bij te dragen. Die nare chemicaliën en gifstoffen worden niet alleen door onze huid geabsorbeerd in onze bloedbaan, maar komen ook via het doucheputje terecht in de waterwegen en op stortplaatsen.

Lees ook: Dikker haar krijgen? Dat doe je met deze 5 natuurlijke middelen

Hierdoor zijn er ook veel dieren die onbedoeld de dupe worden van badkamerkastjes (we geven tips om je badkamer zo plasticvrij mogelijk in te richten). Het verminderen van het gebruik van chemisch beladen producten vermindert de noodzaak om deze te produceren en draagt daardoor bij aan een veiliger, schoner milieu voor de komende generaties. En dat is precies wat we willen!

Dierenleed

Hoewel alternatieve testmethoden bestaan, zijn er nog steeds bedrijven die huidverzorgingsproducten en cosmetica testen op dieren. “Deze dieren worden gedwongen om chemicaliën te inhaleren en door te slikken. Ze krijgen bijtende gifstoffen opgesmeerd rondom hun ogen en op hun huid,” lezen we op PETA.

Must read: Op deze manieren kun je je beautyroutine verduurzamen

Het gebruik van natuurlijke en diervriendelijke beautyproducten is beter voor onze harige vrienden en onszelf. Kies producten die niet getest zijn op dieren. In Nederland (en heel Europa) is dit gelukkig sinds 2013 verboden, maar let toch altijd goed op je producten die wellicht in het buitenland zijn geproduceerd.

Globale verandering

De cosmetische industrie is één van de grootste en meest winstgevende industrieën in de wereld. Geef je euro’s bewust uit en kies voor bedrijven die het beste met jou en de wereld voor hebben.

Het is opwindend én aanmoedigend om te weten dat wij, de consument, een stem hebben. We creëren zelf met z’n alle de wereld waarin we willen leven, maar ook kiezen we voor onze eigen gezondheid en welzijn. Door elke dag weer betere keuzes te maken en bijvoorbeeld voor meer natuurlijke, duurzame producten en bedrijven te kiezen, kun je bijdragen aan een betere wereld! De euro’s die je uitgeeft en de keuzes die je maakt doen ertoe!

Dr Erin Hawken BSc BCh (Hons) en Floor Hendriks (Bsc Hons) zijn de oprichters van nourished.nl, een one-stop online boetiek gespecialiseerd in clean beauty en natural living. Zij bieden proactieve, niet-oordelende educatie, een community en een platform met goed onderzochte Clean & Green Beauty en Lifestyle producten. Zij nemen graag het research gedeelte uit handen, zodat jij dit zelf niet hoeft te doen. Zo wordt het maken van een eerlijke keuze makkelijk en betrouwbaar.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke huidproducten, experts leggen uit
Sluiten