Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 1 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe de afwas doen helpt bij het verwerken van gedachten (no more excuses)

We know: de afwas doen, is niet bepaald een geliefd taakje. Toch is er behoorlijk wat wetenschappelijk bewijs voor de kalmerende, meditatieve werking van de afwas doen. Lees maar even mee, want wie weet doe je die afwas dankzij dit artikel voortaan wél met liefde.

Na een lange werkdag bedenk je eindelijk wat je gaat koken, sleep je jezelf naar de supermarkt, zet je in no time een maaltje op tafel en dan kan je eindelijk eten en ontspannen… Tot die berg afwas je aanstaart. Hatelijk! Of niet?

Afwas laat lichaam en mind

Hoewel je vast het idee hebt dat je betere dingen te doen hebt dan te staan afwassen, valt er ook heel wat voor te zeggen. Na je maaltijd rechtopstaand even afwassen, zorgt voor een moment waarop je lichaam en mind de kans krijgen om te verteren.

Lees ook: Innerlijke rust, hoe vind je dat eigenlijk? 5 tips voor een rustige geest

Niet alleen kan het eten beter verteren door even rechtop te staan na je maaltijd, ook je emoties krijgen tijd en ruimte. Terwijl je daar pannen staat te schrobben en glazen staat af te drogen hoef je immers heel even aan niéts anders te denken. En laat zo’n momenten nou net hartstikke belangrijk zijn om een monkey mind even te laten ontspannen.

De afwas doen vs stress: 1-0

Met het voorgaande in het achterhoofd, hoeft het ook niet te verbazen dat je jezelf ook daadwerkelijk beter gaat voelen na een stevige afwasbeurt. We zeiden al dat afwassen je brein de kans geeft om emoties en gedachten te verwerken. Daarnaast zijn er ook andere argumenten die verklaren waarom afwassen stress verminderend is:

Controle

Ten eerste geeft de afwas doen je een gevoel van controle: je neemt immers zelf dingen in handen en je geeft je hersenen het signaal dat je zélf beslist wat er rondom je gebeurt.

Must read: Krijg controle over je emoties op deze 3 manieren

Dat is heel anders dan hoe het er in het (werk)leven vaak aan toegaat, juist daarom hebben we die hersenstofjes nodig!

Visuele rust

Ten tweede zorgt de afwas voor meer (visuele) rust. Want heel eerlijk: niemand wordt echt ontspannen van de aanblik van een keuken vol vuile afwas. Dat herinnert je er namelijk aan dat je nog huishoudelijk werk te verrichten hebt, en wie wordt daar nu vrolijk van? Kortom: schone afwas en een schone keuken zorgen voor meer rust.

Rituelen

Tot slot zijn dagelijkse rituelen (zoals de afwas doen) stress-verhelpend. Als mens houden we nu eenmaal van voorspelbare gebeurtenissen. Dit heeft een evolutionaire verklaring: het is belangrijk dat we weten wat er gaat gebeuren zodat we onze overlevingskansen kunnen maximaliseren.

Vind je vast ook interessant: De zomertijd gaat in en dat is een perfect moment voor nieuwe rituelen

En de afwas doen is daar een uitstekend voorbeeld van!

Dusseeeuh: volgende keer dat er een Himalaya-gebergte aan afwas in de keuken staat, weet je wat je te doen staat!

Meer over de mind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe de afwas doen helpt bij het verwerken van gedachten (no more excuses)
Sluiten