Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 24 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Rust in je hoofd! Zo filter je inkomende prikkels

E-mail, Whatsapp, Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter, Netflix, televisie, blogs en websites zorgen allemaal voor inkomende prikkels. En hoewel we het vaak zelf opzoeken (niemand dwingt ons om Facebook te openen of de tv aan te zetten) is het soms gewoon te veel. Je hebt behoefte aan rust in je hoofd.

Volgens schrijver Leo Babauta zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om de inkomende prikkels te filteren. Dus heb je behoefte aan rust in je hoofd? Met deze actiepunten kun je gelijk van start.

  • Zet notificaties op je telefoon zoveel mogelijk uit. Waarom? Iedere keer dat je telefoon oplicht (hé je hebt een nieuwe melding) ben je afgeleid. Maar negen van de tien keer is de melding totaal niet interessant en ben je dus voor niets afgeleid.
  • Stel per app of medium dat je gebruikt een limiet in. Apps als Facebook en Instagram hoef je echt niet zes keer per dag te checken. Eén keer per dag is ook prima toch? Misschien lukt het je zelfs om het limiet te beperken tot een keer per week. Kijk wat voor jou haalbaar is.
  • Verwijder accounts en apps die niet betekenisvol voor je zijn. Ook al gebruik je ze amper, je krijgt er wel meldingen van en je ziet ze wel op je scherm staan. Dat kan voor onnodige prikkels zorgen.
  • Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven die je inbox vervuilen maar die je eigenlijk nooit leest. Hierdoor houd je dus alleen de mails over die echt belangrijk zijn; als het goed is slechts een handjevol.
  • Ontvolg mensen op Facebook en Instagram waar je niet in geïnteresseerd bent. De reden? Online worden we gebombardeerd met informatie van mensen waar we weinig om geven (te lezen in een pleidooi voor minder online vrienden). En dat zorgt alleen maar voor onnodige prikkels.
  • Stel mensen op de hoogte van je ‘digital detox’. Vertel dat je maar een keer per dag je berichten checkt om verwachtingen in de kiem te smoren.
  • Plan ‘telefoontijd’ of ‘televisietijd’ in. Spreek met jezelf af wanneer het toegestaan is om dit te doen. Als je bijvoorbeeld zegt ‘ik kijk alleen na 19:00 uur televisie’ dan beperk je de hoeveelheid ruimte die het in je leven inneemt.

Meer tips voor een rustige mind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️