Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 13 mrt 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe Instagram verwijderen me een rustiger mens maakte

Ze zijn schaars, maar ze bestaan: mensen die geen social media gebruiken. Geen Facebook, geen Instagram en voor sommigen zelfs – shocking – geen WhatsApp. Het zijn mensen die ik benijd, want hoeveel rust en focus moet je wel niet hebben als je je niet dagelijks bezighoudt met de gezonde en tot in de puntjes gestylede ontbijtjes, hardloopsessies en feestjes van je online ‘vrienden’.

Toen gelukspsycholoog Josje Smeets mij vertelde dat ze mensen met burn-out klachten vooral aanraadt om afstand te nemen van alle socialmediakanalen, was het idee geboren. Ik wilde dit zelf ervaren. Facebook en Instagram verwijderen en een maand lang geen social media, wat doet dat voor mij?

Nu heb ik geen burn-out klachten en gebruik ik Instagram niet per se om m’n leven te etaleren, maar er zijn dagen dat ik de app 40 keer per dag open om te checken wat de rest van de wereld aan het doen is. 40 keer. Dat is 39 keer teveel als je het mij vraagt. M’n concentratie werd er dan ook niet beter op en daar leidt onder andere m’n werk dan weer onder. Je begrijpt: dat is foute boel.

Digital detox

Social media, en met name Instagram, maken een groot deel uit van m’n leven. Ik gebruik het niet alleen voor mijn werk bij Bedrock, maar ook privé vind ik het een heerlijke app. Ik kan makkelijk zien waar iedereen is, waar mensen mee bezig zijn en gebruik ook dagelijks de chatfunctie bij een ‘Instastory’ om iedereen te bestoken met vragen over datgene wat ze doen.

Geen wonder dat ik op dagen dat ik me verveel ruim 40 keer even Insta check om te zien wat mensen die wel een leven hebben, bezighoudt. Vond ik dat interessant? Soms wel. Voelde ik me daar dan ook beter door? Vaak niet.

Social media zorgt voor depressies, zo maak jij er een gezonde gewoonte van

Ik wist al lang dat mijn Instagram-gebruik wel een touch up nodig had en dat ik echt niet altijd blij werd van iedereen die een veel mooier leven lijkt te hebben dan ik. Maar Instagram verwijderen? Dat dóe je toch gewoon niet?

Maar ik deed het toch

Tijdens de kerstdagen had ik het geniale plan om m’n telefoon links te laten liggen. Gewoonweg niet meenemen en geen Instagram checken. 2 jaar geleden had ik een heerlijke Kerst, maar toen ik eenmaal op de ‘my life is better than yours’-app keek, bleek mijn eten lang niet zo mooi als dat van de rest van de wereld en was ook mijn gezelschap niet goed genoeg meer. Waar dat op sloeg? Foto’s waar je geen conclusies uit kunt trekken en momentopnames die geen werkelijkheid laten zien.

Na afgelopen Kerst geen social media te checken – en ik logischerwijs heel blij was met iedereen met wie ik was en alles wat ik had gegeten – probeerde ik m’n social media gedrag te beperken. Maar oude patronen doorbreek je niet zomaar. Dus na een maand dacht ik: dit moet anders. Die app moet weg.

Instagram verwijderen

En ik kan je zeggen, dat is zo gepiept. Gewoon een kwestie van uitloggen en deleten. Dus dat is dan ook precies wat ik deed. Een moment voor in de boeken. Althans, zo voelde dat voor mezelf. In werkelijkheid was het totaal niet bijzonder en ging het leven precies zo verder, ook zonder die app op m’n telefoon.

De eerste paar dagen waren lichtelijk confronterend toen ik op momenten van verveling merkte dat m’n duim automatisch richting het plekje zweefde waar Instagram ooit stond. Eén ding werd me meteen duidelijk: ik opende de app onbewust en op de automatische piloot. Op momenten dat ik even niks te doen had, was Instagram mijn ‘vermaak’. Terwijl die momenten dat je écht even niks te doen hebt juist zo belangrijk zijn.

Bezig met mezelf

Na een week was de automatische piloot uit m’n systeem en begon ik de effecten al te merken. Ik had geen idee waar anderen mee bezig waren terwijl ik druk was met m’n eigen leven. Precies zoals het hoort natuurlijk, maar iets wat ik al heel lang niet meer had ervaren.

Ik werd tijdens mijn dagen niet meer constant geconfronteerd met mensen die iets leukers hadden aangetrokken, gezonder of juist lekkerder aten dan ik, op mooiere plekken waren of simpelweg ‘een beter leven aan leiden waren’. Kortom: ik was constant lekker bezig met m’n eigen leven en dat van de mensen om me heen, en dat was heerlijk!

Ook op werk was ik meer gefocust, omdat ik op inspiratieloze momenten ‘s een keer niet in de krochten van Instagram belandde of random gesprekken aan ging met andere Insta addicts.

Rustig en tevreden

Het resultaat? In de afgelopen maand heb ik dan ook gemerkt dat ik veel meer rust in mezelf creëerde, doordat ik me niet bezighield met anderen. Ik was optimaal aan het genieten van alle dingen die ik deed, ook al deden anderen misschien wel dingen die veel cooler waren. Want dat wist ik simpelweg niet.

Die rust zorgde ervoor dat ik enorm tevreden was. Een hele dag boeken lezen in een koffietent en vrijdagavond met een pizza op de bank een film kijken en om 21:30 naar bed? Gewéldig, en niemand die me vertelde dat er ook andere dingen aan de hand waren waar ik bij had kunnen zijn. En die wetenswaardigheid an sich maakte me misschien wel extra gelukkig.

We delen zóveel via social media: wordt het niet tijd om daar bewuster mee om te gaan?

Of ik wat gemist heb?

Nee.

Echt niet?

Nope. Tuurlijk waren er meldingen en ben ik in feestjes of grappige memes getagt, maar zou ik dood gaan als ik dat nooit had gezien? Precies. Facebook gaf bij terugkomst 48 meldingen (waarvan 90 procent in de categorie ‘Keesje heeft een update geplaatst’ valt) en 1 vriendschapsverzoek.

Op Instagram had ik 12 meldingen gemist. Wat berichtverzoeken van mensen die me echt wel op een andere manier konden bereiken als het écht belangrijk was geweest en een paar tags (‘@lisanmarre omg hier moeten we echt een keer samen eten!’).

Hoe je mindful met social media kan omgaan

Oh ja, je kunt me trouwens volgen op Instagram, maar daar heb je waarschijnlijk niet heel veel meer aan.

De effecten van social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️