Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 13 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat het aantal depressiepatiënten wereldwijd op 35o miljoen ligt. Dat is immens veel! De wetenschap heeft er daarom alle baat bij om inzicht te krijgen in de factoren die gelinkt zijn aan depressie. Recentelijk bleek dat onze darmen daar één van kunnen zijn.

Depressie wordt vaak in verband gebracht met persoonlijkheid, angst en lichamelijke klachten. Hoewel het onderzoeksgebied volop groeit, is nog lang niet alles duidelijk over de psychische stoornis.

Tijd om niet meer bang te zijn: een simpele oefening om angsten te overwinnen

Darmflora vs. depressie

Een verband dat pas recentelijk aan het licht kwam, is de link tussen darmflora en depressie. Hiervoor onderzocht een team van de universiteit van Leuven de stoelgang van meer dan 1000 mensen (waaronder zowel mensen met als zonder depressie).

Uit de resultaten bleek dat de stoelgangstalen van depressiepatiënten verschillen van de stalen van de niet-depressiepatiënten. In de groep van depressieve deelnemers ontbraken er systematisch twee soorten darmbacteriën. Het al dan niet innemen van anti-depressiva had geen effect op de resultaten.

Onrustig? Misschien hebben je darmen een reset nodig

Revolutionaire studie

De studie is revolutionair in die zin dat het de eerste keer is dat het verband tussen darmen en ons brein in zo’n grote menselijke steekproef wordt onderzocht. De studie is daarnaast ook twee keer herhaald bij even grote groepen en dit leidde tot dezelfde resultaten.

Maar… opgepast

Hoewel er een duidelijke link tussen depressie en darmbacteria werd gevonden, moeten we voorzichtig zijn met de resultaten. Het feit dat er een link is wil namelijk niet zeggen dat darmbacteria rechtstreeks depressies kunnen veroorzaken.

Toekomstonderzoek zal verder moeten uitzoeken welke organismes de gevonden link kunnen verklaren. Het is in ieder geval een veelbelovende piste om alternatieve medicatie te ontwikkelen in de strijd tegen depressie. Daar kunnen we alleen maar beter van worden, niet?

Meer lezen over depressie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️