Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 29 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat we nu nog kunnen leren van filosoof en dichter Rumi

Mawlana Jalal al-Din al-Rumi was filosoof en dichter in de 13e eeuw. Hij maakte meer dan 3000 liefdesgedichten, 2000 versjes en zijn belangrijkste werk is een leerdicht dat zes boeken telt. Rumi’s lessen en verhalen gaan over liefde, verbinding en vergeving en zijn zó mooi dat we er nu nog steeds van kunnen leren.

Voor je idee; de 13e eeuw is die waarin Marco Polo het Verre Oosten ontdekte, waarin het magnetisch kompas werd uitgevonden, de eeuw van kruistochten en het begin van de Inquisitie. Joden moesten met een gele ster opgespeld Engeland verlaten.

Werelderfgoed

De boodschap van Rumi, daarentegen, oversteeg verschillende geloven. Er wordt gezegd dat leiders van verschillende religies naar Rumi’s begrafenis kwamen in 1273. In 2007 zette Unesco daarom het gedachtegoed van Rumi op de werelderfgoedlijst.

Lees ook: De liefde volgens… oud filosoof Seneca

Voor de wereldwijde waardering van zijn lessen, de bewondering voor hem als vooruitziend denker, zijn ideeën die grenzen overschrijden tussen wereldgodsdiensten én nog steeds van grote betekenis zijn.

Liefde als belangrijkste thema

Liefde is het belangrijkste thema in Rumi’s werk. Niet per se liefdesrelaties, maar liefde voor ‘God’, de mensheid, voor alles wat is. Zijn teksten openen je ogen. Alle verhalen, versjes en quotes hebben een boodschap over hoe je je leven op een zinvolle manier leeft, over hoe liefde en pijn kunnen leiden tot ontwikkeling.

Ook interessant: Hoe de prachtige Afrikaanse ubuntu-filosofie ons leert minder egoïstisch te zijn

Teksten die muzikanten en spiritueel leiders van deze tijd inspireren en misschien wel niet kunnen overtreffen. Rumi had een tijdloze boodschap voor de mensheid, waarvan we zelfs nu (of moeten we zeggen juist nu) nog veel kunnen leren.

Tijdloze boodschap van Rumi

Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.

This world is in deep trouble, from top to bottom.
But it can be swiftly healed by the balm of love.

Don’t be fooled by my beauty…
The light of my face comes from the candle of my spirit.

Whenever we manage to love without expectations, calculations, negotiations, we are indeed in heaven.

You have to keep breaking your heart until it opens.

Not the ones speaking the same language,
but the ones sharing the same feeling understand each other.

If all you can do is crawl,
start crawling.

The moment you accept what troubles
you’ve been given, the door will open.

Meer met filosofie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️