Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 29 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom superfoods spinazie en boerenkool zo gezond zijn (en welke het allergezondst is)

Op voedingsgebied zijn superfoods ongetwijfeld dé hype van het afgelopen decennia. En al denk je misschien spontaan aan chiazaad, spirulina of lijnzaad, toch zijn er ook heel wat superfoods bij producten die veel minder exotisch zijn, zoals spinazie en boerenkool.

Ja hoor: ook deze nederige bladgroenten vallen (terecht) onder de noemer superfood. Maar waarom?

Spinazie en boerenkool: superfoods

Spinazie en boerenkool hebben veel met elkaar gemeenschappelijk. In beide gevallen gaat het om bladgroenten boordevol nutriënten, antioxidanten en vezels.

Vezelrijke voeding is erg belangrijk voor een goede werking van je spijsvertering en levert je allerlei gezondheidsvoordelen op. Meer lezen? Dit is waarom je altijd een vezelrijk dieet wilt aanhouden.

Must read: Wow: dit is wat suiker met je lichaam doet

Daarnaast bestaan zowel spinazie als boerenkool voor ongeveer 90 procent (!) uit water. Naast de nodige voedingsstoffen, zorgen de bladgroenten dus ook nog eens voor een goede hydratatie van het lichaam.

Tot slot hebben de 2 groenten een positief effect op de cholesterolniveaus in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Kortom: spinazie en boerenkool zijn superfoods en nog geen klein beetje.

Maar welke is nu het gezondst?

Dat de bladgroenten erg gelijkaardig zijn, staat buiten kijf. Maar zijn er dan geen verschillen? En welke van de 2 is het allergezondst?

Als je de voedingswaarden van de bladgroenten vergelijkt, valt meteen op dat spinazie meer ijzer, magnesium en vitamine K bevat. Boerenkool daarentegen bevat meer vezels, calcium en vitamine C.

Ook interessant: Zo laat je je kind meer groenten en fruit eten

Kortom: de beide groenten zijn bommetjes aan voedingsstoffen, maar het is niet zo dat één van de twee gezonder is. Ze hebben beide geweldige eigenschappen, het is alleen maar net waar jij het liefst de focus op wilt leggen. Heb je bijvoorbeeld een ijzertekort, dan is spinazie nog net iets beter dan boerenkool. Wil je meer vitamine C binnenkrijgen, dan kun je beter kiezen voor boerenkool.

Maar wat het allerbelangrijkste is in the end of the day is… Eet voldoende groenten! En liefst in alle kleuren van de regenboog.

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️