Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 17 jun 2020
Leestijd: 6 minuten

Wow: dit is wat suiker met je lichaam doet

99 suikerklontjes. Dat is het aantal toegevoegde suikers dat we gemiddeld per week binnenkrijgen, en dat is niet goed voor onze gezondheid. Het is de grootste oorzaak van overgewicht, van hart- en vaatziekten en het verhoogt je slechte cholesterol. Maar het grootste probleem? Suiker zit in veel producten verstopt en daardoor krijgen we al snel een overschot binnen, met alle gevolgen van dien.  

Suiker komt van nature voor in fruit, groenten, aardappelen, granen, peulvruchten en melkproducten. Ons lichaam kan prima omgaan met de natuurlijke suikers uit deze producten. Door gezond te eten zul je ook niet snel te veel suiker binnenkrijgen. De oorzaak van alle problemen zit ‘em in toegevoegde suikers.

De grootste boosdoener van onze gezondheid

Toegevoegde suikers zijn suikers die niet van nature in een product voorkomen. Voorbeelden zijn frisdrank en snoep. Maar ook soep, brood, plakjes kipfilet en zelfs babyvoeding bevatten toegevoegde suikers. In de voedselindustrie wordt ontzettend veel suiker aan producten toegevoegd, om ze maar zo lekker mogelijk te maken.

Ook lezen: Sugar baby: zo voorkom je dat je (nog) meer suiker eet dan normaal

Suiker is lekker zoet en werkt verslavend. Je wilt steeds meer en daardoor eet je er al gauw te veel van. Voor je het weet krijg je iedere dag onbewust te veel suiker binnen en dat is niet goed voor je gezondheid. Het zorgt er onder andere voor dat je vet opslaat en moeilijk kunt afvallen, aangezien je lichaam stopt met vet verbranden.

Waar kan te veel suiker toe leiden?

Hoe meer toegevoegde suiker je eet, hoe meer risico je loopt op allerlei gezondheidsproblemen. Van nare kwaaltjes tot ernstige ziektes. Dit zijn de grootste redenen dat suiker zo slecht voor je is.

1. Darmklachten

Te veel suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Vooral een teveel aan fructose (fruitsuiker) kan leiden tot darmklachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Fructose vind je voornamelijk in ongezonde producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep.

2. Vermoeidheid

Als je veel suiker binnenkrijgt kun je last krijgen van vermoeidheid. In pure kristalssuiker zitten namelijk geen voedingsstoffen, alleen energie. Als je veel suikerrijke producten neemt en te weinig kiest voor gezonde voeding, dan krijg je een tekort aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je last krijgen van vermoeidheid.

Vind je vast ook interessant: Deze 3 Japanse gezondheidsbommetjes genezen al eeuwen

3. Overgewicht

Te veel suiker kan zorgen voor overgewicht. Als je veel frisdrank of snoep eet krijg je veel calorieën binnen. En krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan heb je een grotere kans om zwaarder te worden. Suiker die niet door je lichaam wordt gebruikt wordt namelijk opgeslagen als vet.

4. Diabetes type 2

Suiker kan leiden tot overgewicht, en overgewicht vergroot je kans op diabetes type 2. Vooral met frisdrank is het belangrijk om goed op te letten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een blikje frisdrank per dag je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20 procent verhoogt.

Ook is aangetoond dat het vervangen van dranken met toegevoegd suiker door dranken zonder suiker kan leiden tot een afname in gewicht.

5. Tandbederf

Te veel suiker is niet goed voor je tanden. Als je iedere dag veel snoep en frisdrank neemt, heb je een grotere kans op gaatjes en tanderosie. Bacteriën in je mond zetten suiker namelijk om in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van je gebit op, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Om tandbederf te voorkomen is het belangrijk om zo min mogelijk toegevoegde suikers te consumeren.

6. Kanker

Ook kanker en suikerconsumptie staan met elkaar in verband. Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel suiker de kans op borstkanker en darmkanker verhoogt. Dit komt doordat suiker kankercellen kunnen doen ontstaan en laten groeien.

Het witte vergif

Naast al deze klachten kan te veel suiker ook leiden tot hoofdpijn, leververvetting en een overbelaste alvleesklier. Het wordt ook wel eens ‘het witte vergif’ of ‘de witte dood’ genoemd, want het is volksvijand nummer één. Tóch voldoet meer dan 60 procent van de volwassenen in ons land niet aan de suikerrichtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tijd om daar verandering in te brengen en je suikerinname te verlagen tot 25 gram per dag. Deze hoeveelheid is inclusief de suikers uit fruit (fructose). Natuurlijke suikers uit groentes tellen niet mee, hiervan mag je onbeperkt eten. Dat lijkt misschien erg weinig, maar met een suikerarm eetpatroon haal je voedingsstoffen uit andere, voedzame bronnen.

Suiker herkennen en vermijden

Het enige dat je hoeft te doen is producten met suiker te herkennen en te laten staan. De allerbelangrijkste tip is om de verpakking van een product te lezen. Check of er suiker in de ingrediëntenlijst voorkomt. Zo ja: laat het product staan.

Maar let op: suiker gaat vaak schuil onder namen als glucose-fructosestroop, dextrose, maltodextrine, en vele anderen. Ook kan het zijn dat er geen verpakking omheen zit, en je dus geen ingrediëntenlijst kunt checken.

Probeer het eens en je zal zelf gaan ervaren wat een weekje afkicken van suiker met je lichaam doet.

De voordelen van een week zonder suiker

1. Je hebt meer energie

Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.

De suikerpieken en -dalen die je krijgt als je voeding met veel suiker neemt, kosten je lichaam een hoop energie. Zodra je suikerrijke producten laat staan is je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je energieker, fitter én vrolijker.

2. Je kunt makkelijker afvallen

Door suikerrijke producten te laten staan, schrap je ook veel onnodige calorieën. Dit kan een positieve bijdrage geven als je wat kilo’s wil kwijtraken. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën. Een glas cola bevat hierdoor al meer dan 100 kilocalorieën! Wil je afvallen? Dan helpt het dus zeker als je suikerrijke producten laat staan.

3. Je verkleint je risico op diabetes type 2

Als je te veel suiker binnenkrijgt is je kans op overgewicht groter. En overgewicht geeft weer een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2. Vooral suikerrijke dranken zorgen voor een verhoogd risico. Wist je dat een blikje cola per dag je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20 procent verhoogt? Met een week zonder suiker verklein je dus je risico op diabetes.

4. Je hebt minder last van je buik

Veel mensen krijgen last van hun buik en darmen als ze te veel suiker nemen. De fructose (fruitsuiker) in suiker kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door suikerrijke producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding zul je minder last hebben van je buik.

5. Je slaapt beter

Veel mensen slapen beter doordat ze minderen met suiker. Beter slapen heeft weer als voordeel dat je minder moe bent. En als je minder moe bent, ben je minder snel geïrriteerd en heb je meer energie om gezonde keuzes te maken.

Meer health vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️