Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 22 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Een opgeblazen gevoel door te veel stress (een stressbuik)? Zo werkt dat

Weleens van een stressbuik gehoord? Het is gewichtstoename of een opgeblazen gevoel in je buik als gevolg van een stressvolle levensstijl. Ook als je gezonde voeding eet kan je hier dus last van krijgen. 

Dat stress een gevaarlijk fenomeen is, weten we al langer. Niet alleen voelen we er ons mentaal belabberd door, ook op onze fysieke gezondheid drukt het z’n stempel. Dat uit zich op verschillende manieren: sneller ziek worden, hartkloppingen of door gewichtsverlies.

Toch kan het ook dat je door stress het gevoel hebt dat je aankomt, specifiek rond het middel. Je kan in dat geval spreken over een stressbuik. Hoe zit dat?

Wat is een stressbuik?

Een stressbuik is in feite een opgeblazen gevoel ter hoogte van de buik als gevolg van stress. Voedingsdeskundige Marilyn Glenville legt uit dat ons lichaam tijdens angst of onder druk, hormonen aanmaakt die de opslag van vetten rond het middel stimuleren.

Must-read: Stresss! Deze 7 tekens kun je maar beter niet negeren (een burn-out ligt misschien op de loer)

De oorzaak ligt in onze evolutie. Toen onze voorouders zich bedreigd voelden en stress om te overleven voelden, zorgde het lichaam voor extra reserves (in de vorm van opgeslagen vetten) om in leven te blijven. Duizenden jaren later beschikt ons lichaam nog steeds over datzelfde mechanisme wanneer we een stresserende situatie tegenkomen.

Alleen zijn die stresserende situaties meestal niet meer van het type dat ze levensbedreigend zijn, maar gewoon erg vervelend. Hierdoor hebben we die extra vetopslag eigenlijk niet meer nodig om in leven te blijven, maar tóch hoopt het vet zich op.

Het gevaar van een stressbuik

De extra vetreserves die zich rond het middel nestelen, zijn helaas niet zo onschuldig. Het vet hecht zich namelijk aan vitale organen, wat onze gezondheid niet ten goede komt.

Dit vind je misschien ook interessant: Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol

Op termijn verhoogt dit namelijk de kans op diabetes type 2, hartproblemen, hersenbloedingen en een te hoge bloeddruk. Jammer genoeg is dit type vet extreem hardnekkig en is dit moeilijk weg te werken door sport of voeding.

Tips tegen het verhelpen van een stressbuik

De oplossing voor een stressbuik ligt ‘m dan ook niet in het diëten of in sport. Wel in het aanpakken van de hoofdoorzaak: stress. Wie minder stress wil ervaren, moet eerst nagaan wat de belangrijkste triggers zijn. Triggers van stress zijn anno 2019 best subtiel, zoals constante notificaties op smartphones, dagelijks de trein moeten halen of het lawaai van kibbelende collega’s rondom je.

Wij schreven eerder al een artikel met anti-stress tips om rustig te blijven, over de kracht van een moestuin als remedie voor stress, en met fijne yoga- en ademhalingsoefeningen die stressverhelpend zijn.

Zo hopen we stress voor beetje bij beetje uit ons dagelijks systeem te krijgen, wat bevordelijk is voor onze mentale én fysieke gezondheid.

Meer over stress?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️