Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 17 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Niet zo stressbestendig? 6 tips om beter om te gaan met stress

Ben je niet bepaald stressbestendig? Join the club. Niet iedereen mag zich gelukkig prijzen met een flinke dosis ‘oh-dat-komt-wel-goed-mentaliteit’. Stress ervaren we steeds meer en steeds vaker, daarom delen we handige tips om stressbesteding te blijven, ook al heb je het razend ruk.

In een wereld waarin we het steeds drukker hebben en meer prikkels te verwerken hebben, lijken we minder opgewassen tegen stress en zijn we minder stressbestendig dan ooit.

Maar liefs1 1 op de 7 Nederlanders kampt met burn-outklachten. Een grote oorzaak daarvan is het ervaren van langdurige stress. In dit artikel gaan we dieper in op stress en hoe stress óók behulpzaam kan zijn.

Tips om meer stressbestendig te blijven

Toch heeft menig millennial te vaak en te veel stress dan goed voor hem is. Social media, reclames, FOMO liggen allemaal op de loer.

Met deze tips hou je je hoofd koel tijdens stressvolle momenten:

Wees oké met stress

Wist je dat je nog meer gestresst kunt worden van de gedachte over stress dan de stress zelf? Maak je je druk over stress? Dan zal het alleen maar erger worden. Het is dan ook bewezen slecht voor ons.

Key is dus om oké te zijn met de gedachte dat het je even te veel wordt.

Lees ook: Stresss! Deze 7 tekens kun je maar beter niet negeren (een burn-out ligt misschien op de loer)

Slaap, slaap en slaap

Wil je stress tegengaan en meer stressbestendig worden, dan is slaap zéker een vereiste. Een goede slaap is goed voor zo’n beetje alles. Oók voor het handelen van stress. Zorg dat je tijdig op bed gaat liggen zonder schermen, zodat je rustig in slaap kan vallen en genoeg goede nachtrust krijgt.

Gezonde voeding

Wist je dat je eten op veel meer invloed heeft dan alleen je lichaam? Voedsel heeft ook een grote invloed op je geestelijke welzijn, vertelt Anne de Meulmeester, voedingdeskundige in deze podcast-aflevering van Bedrock Talks.

Ben je angstig of heb je last van stress? Dan kan dit voedsel je daar misschien bij helpen.

Ook interessant: Met deze tips zul je beter met stress kunnen dealen

Stop. met. multitasken

Eén van de grootste veroorzakers van stress is alles tegelijk willen doen. Focus-expert Mark Tigchelaar vertelde onlangs in een interview met Bedrock hoe je gericht je focus aan, maar ook weer uit kan zetten.

Ben je bezig met een opdracht of project? Schakel dan de notificaties van social media of e-mails tijdelijk uit. Kies er bijvoorbeeld voor om op vaste momenten van de dag je inkomende berichten te bekijken. Anders raak je om de haverklap afgeleid en doe je alle dingen half. Zonde van je energie.

Zeg nee

Wil je minder stress ervaren en meer aandacht hebben voor de dingen die je doet? Dan is het ook zaak om nee te leren zeggen. Thuis, bij je vrienden, maar ook op de werkvloer. Nee zeggen tegen een ander is niet hetzelfde als de ander afwijzen of teleurstellen. Het geeft jou tijd en ruimte om op de dingen te focussen die voor jou nu belangrijk zijn.

Probeer te accepteren dat je niet overal tegelijk kan zijn. Zie de vorige tip!

Must read: Deze TED Talk leert je hoe je van stress je vriend maakt (ja, echt!)

Mediteren & meditatie

Stressbestendig word je een stuk makkelijk wanneer je vaker mediteert. Als heuse stresskip met neiging tot snel ontploffen (sorry iedereen) heeft meditatie en mindfulness mij veel gebracht tijdens stressvolle momenten.

Bij mindfulness leer je je namelijk bewust te zijn van je gedachten. Is er écht zoveel aan de hand of zit je jezelf vooral gek te maken met stressvolle gedachten? Geef jezelf even de tijd om afstand te nemen van wat je aan het doen bent.

Meditatie helpt je daar enorm bij. Het is dan ook niet voor niets dat de wetenschap heeft bewezen dat meditatie zorgt voor minder stress, somberheid, angsten en zorgenPiekeren wordt minder, bewees Yale University, en concentreren gaat juist makkelijker.

Hieronder delen we nog meer handige tips voor het omgaan met stress.

Tips tegen stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️