Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 16 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Voel je je angstig en gestrest? Dit voedsel kan helpen

Natuurlijk, we piekeren allemaal weleens, liggen wakker omdat we ons zorgen maken over de kleinste dingen. Wat als die presentatie morgen niet goed gaat? Heb ik het verkeerde gezegd tegen die vriend vandaag? Is de deur eigenlijk wel op slot? Maar als je merkt dat je je continu zo angstig, gestrest en rusteloos voelt en niet meer kunt ontspannen, is het tijd om daar toch echt iets aan te doen.

Dat kan vooral door meer rustmomenten in te plannen en meer te reflecteren, maar ook voedsel kan je helpen met je mentale staat. Hoewel een ernstige angststoornis niet is op te lossen door simpelweg anders te gaan eten, kunnen deze 8 dingen wél helpen als je iets minder wilt piekeren en je kalmer wilt voelen.

8x voedsel dat kan helpen als je gestrest bent

Kamillethee

Kamillethee staat al eeuwen bekend om zijn kalmerende werking, en die reputatie komt niet uit de lucht vallen: er is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat wie regelmatig kamillethee drinkt, minder last krijgt van angst en stress. Elke avond even een kopje dus!

Pure chocolade

Thee drinken doe je natuurlijk niet zonder iets lekkers erbij, dus we introduceren meteen ook onze favoriet uit dit lijstje: pure chocolade! Ongeveer 40 gram pure chocolade per dag zou helpen om je kalmer te voelen, wat waaschijnlijk komt voor de flavonoïden die in cacao zitten en die de bloedtoevoer naar je hersenen stimuleren.

Flavonoïden zitten overigens ook in bepaalde kruiden, fruit (zoals bosbessen), groenten, zaden, noten én op planten gebaseerde dranken zoals thee en wijn. (Zie je, komt die thee toch weer om de hoek kijken.)

Groene groenten

Helaas kunnen we niet de hele dag door chocolade eten, maar groene bladgroenten als spinazie kun je wél in bijna elke maaltijd terug laten komen – van smoothie tot salade of curry. In bladgroenten zit veel magnesium, een stof die ervoor zorgt dat je brein gemakkelijker kan kalmeren als dat nodig is.

Kefir en andere gefermenteerde producten

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat gestrest en angstig zijn alles te maken hebben met het goed werken van je brein, maar de werking van je darmen is er ook belangrijk voor. Als de bacteriën in je darmen uit balans zijn, heeft dat namelijk weer invloed op de processen in je brein.

Gefermenteerde producten als kefir (een gefermenteerde zuiveldrank) en kombucha kunnen in dat geval zorgen voor positieve nieuwe bacterieën in je darmen.

Kurkuma

Geen fan van gefermenteerde drank? Maak dan bijvoorbeeld golden milk met lekker veel kurkuma. Dat zit namelijk vol met antioxidanten die je humeur verbeteren en je daarmee hopelijk ook minder rusteloos maken.

Vette vis en lijnzaadolie

Omega 3 is goed voor een heleboel dingen in je lichaam: je hormonen, je afweersysteem én de werking van je brein. Uit onderzoek blijkt dan ook dat producten met deze gezonde vetten, zoals zalm, maar ook lijnzaadolie en chiazaadolie, angst verminderen. Dat komt omdat de adrenaline- en cortisolniveaus in je lichaam dan worden beperkt.

En ook als dat niet werkt, is het trouwens een goed plan om deze producten vol mineralen regelmatig te consumeren – gewoon voor de algehele gezondheid van je lichaam.

Avocado

Yes, nog meer gezonde vetten: ook avocado is hartstikke goed om stress te voorkomen en genezen. Dat komt onder andere door de hoeveelheid kalium, die ervoor zorgt dat je bloeddruk lager wordt. En o ja, de vetten in avocado zorgen voor een goede werking van bijvoorbeeld de neurotransmitters in je brein. Avocado on toast, anyone?

Kalkoen

In Nederland eten we een stuk minder kalkoen dan in bijvoorbeeld Amerika, en hoewel dat ethisch gezien hartstikke goed is, is kalkoen wel heel gezond. Er zit bijvoorbeeld tryptofaan in, een aminozuur dat invloed heeft op de hoeveelheid serotonine in je lichaam. Serotonine is een hormoon dat je niet alleen gelukkig doet voelen, maar dat je lichaam ook helpt om kalm te worden.

Het eten van producten met veel tryptofaan is dus niet alleen goed voor een stabiel humeur in het algemeen, maar ook als je je je angstig en gestrest voelt.

Meer over angstig en gestrest zijn:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen