Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 16 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 10 leukste zero waste winkels van Nederland

Als je begint aan een zero waste lifestyle begint, merk je al snel dat boodschappen doen bij een random supermarkt er niet meer in zit. Daar zijn zó veel plastic verpakkingen, dat je de winkel maar verlaat zonder producten. Gelukkig zijn er bulkwinkels, waar je zonder schuldgevoel je boodschappen kan doen! Wij hebben de handigste zero waste winkels op een rijtje gezet.

Bij een bulkwinkel denk je misschien aan een winkel waar je groot moet inkopen. Maar dat is niet per se zo. Denk bij bulkwinkels eerder aan verpakkingsvrije winkels, biologische supermarkten of toko’s en speciaalzaken zoals voor thee en noten. Helaas zijn er nog niet superveel zero waste winkels in Nederland, maar het worden er steeds meer. Het Zero Waste Project verzamelt alle nieuwe bulkwinkels van Nederland en dit zijn onze favoriete.

De handigste zero waste winkels in Nederland

1. Delicious Food

Delicious Food is een bulkwinkel in Amsterdam-West. Hier doe je al je boodschappen verpakkingsvrij. Je kunt zelf potten meenemen om daar je eten in te tappen, of gebruik maken van zakjes die gemaakt zijn van maïsblaadjes. Daarnaast zijn er ook andere handige producten verkrijgbaar, zoals wasbare tampons en rubberen handschoenen. Als je meer wilt weten over deze winkel, lees je even het interview dat Bedrock onlangs afnam met Delicious Food!

Delicious Food
Westerstraat 24
1015 MJ Amsterdam

2. De Nieuwe Graanschuur

Bij De Nieuwe Graanschuur zijn alle producten biologisch, is er zo min mogelijk verspilling en zijn zo veel mogelijk producten verpakkingsvrij. Deze winkel – gevestigd in Amersfoort – koopt alles zo lokaal mogelijk in en daarom is niet alles ieder seizoen te verkrijgen. Toch kan je hier erg goed je boodschappen doen!

De Nieuwe Graanschuur
Bloemendalsestraat 19
3811 EP Amersfoort

3. Dille en Kamille

Hier kan je terecht voor allerlei huis, tuin en keuken producten. Goede basics die een prachtig eenvoud uitstralen. Zoals keukengerei en theedoeken. Maar ook zeep, notitieboekjes en manden. Van alles wat dus!

In veel steden in Nederland zit er wel een Dille en Kamille. Onder andere in Amsterdam, Arnhem, Breda, Nijmegen, Utrecht en Groningen.

Dit vind je misschien ook interessant: Mijn eerste week als zero waster: het ging heel goed én heel slecht

4. Vers Alkmaar

Bij Vers eten & drinken in Alkmaar kan je je eigen kop koffie of thee laten vullen. Biologisch eten is als vanzelfsprekend bij Vers. Ze bieden ook verpakkingsvrije producten aan, zoals rijst, quinoa, diverse peulvruchten, noten, kruiden, specerijen en bulgur.

Vers Alkmaar
Stationsweg 41
1815 CB Alkmaar

5. Ekoplaza

Bij Ekoplaza is al het eten honderd procent biologisch. Groente en fruit koop je er verpakkingsvrij en er is een plasticvrije zone waar je met een gerust hart je boodschappen kan doen.

Ekoplaza zit in verschillende steden in Nederland, zoals in Amsterdam, Utrecht, Zwolle en meer.

6. Mimint

Bij Mimint in Arnhem vind je vers fruit, groenten en brood. Als je je eigen potjes mee neemt, kan je terecht voor een aantal verpakkingsvrije waren, zoals noten, pitten, zaden en zuidvruchten. Maar ook voor was- en afwasmiddel. Heel handig!

Mimint
Turfstraat 15
6811 HK Arnhem

Lees ook: Tips om jouw beautyroutine bijna helemaal zero waste te maken

7.  ‘t Geertje

Drink je graag melk maar liever niet uit een pak? Dan zit je bij ‘t Geertje op het juiste adres. Hier kan je op verzoek zelf je eigen melk tappen.

‘t Geertje
Geerweg 7
2381 LT Zoeterwoude

8. Neuteboom Kaas-verswereld

Ook bij Neuteboom Kaas-verswereld in Leiden kan je in je eigen meegebrachte fles melk tappen.

Neuteboom Kaas-Verswereld
Kopermolen 34
2317 PB Leiden

9. SMIR

Dé twee Nederlandse expert Jessie en Nicky kroon hebben onlangs hun eigen winkel geopend in Amersfoort: SMIR. SMIR staat voor sustainable, minimalistic, inspirational, reusable – en heeft álles in huis wat je zero waste hartje begeert.

SMIR
Mooierstraat 19

3811 EB, Amersfoort

10. Oodles & Pinches

Middenin Haarlem vind je Oodles & Pinches, de olijke winkel is nog niet eens zo heel lang open. Van badproducten tot herbruikbare flessen, je vindt het er allemaal. Het ligt ook nog eens in een toffe creatieve broedplaats in het gebouw BakkeRij. Extra reden om eens langs te gaan!

Oodles & Pinches
Unit A3
Hendrik Figeeweg 3F
2031 BJ Haarlem

Meer handige zero waste tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️