Het zero waste-leven van Ineke, eigenaresse van Delicious Food: “Als je er bewust over nadenkt, ben je al op de goede weg”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FWhatsApp-Image-2018-08-30-at-17.32.04.jpeg)
Zero waste: de ideale levensstijl waarbij je op een plasticdieet gaat en geen afval produceert. Maar waar begin je? En hoe ver ga je? In deze rubriek nemen The Issue en Bedrock je mee in het zero waste-leven van personen en organisaties. Zij delen hun weg, tips en toekomstdromen.
Deze keer spreken we Ineke Schrama (37), eigenaresse van de bulkwinkel Delicious Food in Amsterdam-West. Delicious Food was één van de eerste zero waste initiatieven in Nederland. De bulkwinkel – waar je biologische boodschappen doet zonder plastic verpakkingen – is zeventien jaar geleden opgericht door de ouders van Ineke, de huidige eigenaresse sinds 2009.
Hoe kwam je op het concept van Delicious Food?
“Mijn ouders werkten vroeger in een biologische winkel. Zij wilden er graag zelf één, zodat ze geen boodschappen meer hoefden te doen. Met zero waste in het achterhoofd hebben zij Delicious Food opgericht en zijn ze begonnen met producten te verkopen zonder verpakkingen, zoals een pindakaasmachine en wijntap.”
“We wilden het ‘geitenwollensokken in slippers’-imago dat biologisch voedsel had, omzetten naar een hip concept”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FWhatsApp-Image-2018-08-30-at-17.32.05.jpeg)
Waarom was het nodig om Delicious Food op te richten?
“Omdat er nog zó weinig bekend was over biologische producten. Biologisch had – zeker in die tijd – het imago ‘geitenwollensokken’. Dat waren allemaal types die rondliepen met van die juten zakken en geitenwollensokken in slippers – types die allemaal naar een muf ruikende bio winkel gingen. De uitdaging van Delicious Food was dan ook om de ‘hippere’ mensen bewust te krijgen van de chemische troep die je vindt in een gewone supermarkt. We wilden een hip concept neerzetten zodat een bulkwinkel toegankelijk werd voor de mensen.”
Wat betekent zero waste voor jou?
“Ik zit al zestien jaar in het vak en nu zie ik pas dat ook de grote organisaties het gaan oppakken. Voor mij betekent het dat mensen er bewust over nadenken; dan zijn ze al op de goede weg. Een leven compleet zonder plastic bestaat niet. Als iedereen bewust is van het weggooien van verpakkingen en wat je ermee doet, dan zal de wereld er al een stukje beter uitzien dan het nu is.”
“Als iedereen bewust is van verpakkingen en wat je ermee doet, dan ziet de wereld er al een stukje beter uit dan nu.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FWhatsApp-Image-2018-08-30-at-17.32.02-3.jpeg)
Hoe draagt Delicious Food bij aan een levensstijl richting zero waste?
“Onze verpakkingen zijn zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar. Ik koop alles in 25 kilo zakken en dat komt tegenwoordig in juten of katoenen zakken. Met de volgende levering worden de zakken weer opgehaald. Zo is er geen extra vervoer nodig én wordt het hergebruikt. Steeds meer kant-en-klare producten worden ook zero waste. Zo zijn de chipszakken tegenwoordig ook van maïsblaadjes gemaakt. De producenten worden steeds bewuster.”
Je zorgt ervoor dat de consument minder plastic gebruikt. Doe je zelf ook aan een plasticdieet buiten de bulkwinkel om?
“Ja, ik gebruik bijna geen afval. Ik kan alles meenemen uit mijn eigen winkel. Alle zakjes die ik gebruik zijn van de blaadjes van maïs en de inhoud hiervan giet ik thuis in een glazen pot. Het gaat bij mij gewoon vanzelf. Van jongs af aan vind ik het al zonde om zakjes weg te gooien en hergebruik ik het al. Eten dat in de winkel over is, geef ik aan een klant mee of neem ik zelf mee naar huis. Dan maak ik er een taartje of soep van.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FWhatsApp-Image-2018-08-30-at-17.32.06.jpeg)
Heb je vooral vaste klanten of merk je ook dat er steeds meer vraag naar zero waste is door nieuwe klanten?
“Ik heb vaste klanten die al zestien jaar trouw bij ons winkelen. Maar ik zie ook heel veel “hipsters” om het zo maar te noemen. Mensen die heel erg de trends volgen. Twee jaar geleden was dat met hennepzaad en gojibessen. En nu zie je dat heel erg met zero waste. Misschien is dat over twee jaar wel weer heel anders.”
Biologisch, fair trade of lokaal. Wanneer maak je de juiste keuzes?
“Klein beginnen is niet veel werk. Het zorgt ervoor dat je steeds meer wilt doen.”
Wat zijn de volgende stappen van Delicious Food?
“We zijn nu heel erg bezig met producten die geschikt zijn voor hergebruik. Zoals wasbare tampons die nieuw in ons assortiment zijn. Maar ook ballonnen en handschoenen van rubber. Of een dekseltje waar je een halve avocado in kan schuiven, zodat deze langer goed blijft. Verder kijken we vooral samen met fabrikanten of er andere verpakkingen gemaakt kunnen worden. We blijven altijd verder zoeken.”
Wat is je toekomstdroom?
“Ik wil bereiken dat iedereen leeft zonder plastic, vliegtuigen en auto’s. Maar dat is misschien iets té vooruitstrevend.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2FWhatsApp-Image-2018-08-30-at-17.32.03.jpeg)
Het grootste probleem van zero waste gaan is misschien wel dat we niet weten waar te beginnen. Wat is jouw gouden tip voor een zero waste levensstijl?
“Mijn gouden tip is om een rugzak om te doen en naar mijn winkel te komen, haha! Ik heb alle zakjes – gemaakt van maïsblaadjes – die je kan vullen met pasta of nootjes en vervolgens doe je het thuis in een glazen pot. En weer opnieuw. Klein beginnen is niet veel werk. En het zorgt ervoor dat je steeds meer wilt doen. Het wordt bijna een sport om nog meer zero waste producten te kopen.”
Meer lezen over een zero waste leven?
- Moeite met zero waste gaan? Deze tips helpen je een handje
- Zero waste tip #1: tel hoeveel verpakkingen je dagelijks open maakt
- Dit is hét starterspakket voor de beginnende zero waster