Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Betere wereld 6 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam boodschappen doen: 8 handige tips

Duurzaam boodschappen doen is wel het minste wat we kunnen doen om de wereld een handje te helpen. We moeten het immers (bijna) elke dag doen. En als je er eenmaal aan begint, ga je ‘t nog leuk vinden ook. Zéker als je er ook nog eens lekkerder en goedkoper door kunt eten… Bedrock heeft zeven tips om duurzamer boodschappen te doen!

Koop je boodschappen lokaal

Kies zoveel mogelijk voor lokale producten, liefst ook van telers en producenten bij jou in de buurt. Niet alleen steun je daarmee de lokale middenstand, je voorkomt ook nog eens dat je boodschappen kilometers moeten afleggen (en dus CO2-uitstoot veroorzaken). Het beste kun je op zoek naar landwinkels bij jou in de buurt of naar dat plaatselijke kraampje op de markt.

Check de verpakking

Koop je groente, fruit, vlees, vis of andere versproducten in de supermarkt, check dan ook altijd even waar ze vandaan komen. Maar al te vaak liggen er aspergetips uit Peru, peultjes uit Egypte of bimi uit Ghana in het schap. En dat is zó niet nodig, want deze producten worden óók gewoon in Nederland geteeld. Ga toch gewoon voor die Hollandse peultjes. Veel duurzamer.

Ga voor seizoensproducten

Wat in het seizoen is, is altijd duurzamer. Het heeft niet moeten reizen (omdat het hier groeit en bloeit in deze tijd van het jaar) of opgeslagen moeten liggen. De beste seizoensproducten vind je bij de groenteboer of op de markt. Bijkomend voordeel: fruit en groenten van de markt zijn vaak veel lekkerder, omdat ze rijper worden geoogst dan de producten die in de supermarkt liggen.

Bijvangst hoort erbij

Eet je vis? Dan zul je het schokkend vinden om te weten dat de bijvangst meestal terug overboord wordt gegooid. Schar is een voorbeeld van een onderbenutte bijvangstvis. Het is een heerlijk visje dat nu wordt teruggegooid omdat er te weinig vraag naar is. Meer dan negentig procent van de schar die wordt bijgevangen, wordt teruggegooid. Zo gaat het ook met veel schelpdieren. Wat kun je daartegen doen? Check allereerst de Bijvangstwijzer en zeur daarna net zolang bij je visboer tot hij je aan bijvangst helpt. Sommige supermarkten verkopen ook al bijgevangen vis, zoals PLUS, DekaMarkt en Landmarkt.

Sluit je aan bij een boodschappencollectief

Bestel je je boodschappen bij een collectief dat zich inzet voor een lokale voedselketen, dan weet je zeker dat je duurzaam boodschappen doet. Initatieven zijn er genoeg, zoals Buurderij de Ceuvel: een plek waar je je boodschappen rechtstreeks bij de boer vandaan kunt halen. Je boodschapjes zijn afkomstig van lokale leveranciers. Elke week is er een wisselend aanbod van groente, fruit, yoghurt, brood, kaas, wijn, bier en honing. Ook een bekende is Rechtstreex, waarbij je je boodschappen online bestelt en ophaalt bij een wijkchef bij jou in de buurt.

Gebruik Too Good To Go

Ben je helemaal klaar met voedselverspilling? Via de handige app Too Good To Go koop je voedsel dat normaliter zou worden weggegooid. Veel restaurants en winkels hebben aan het einde van de dag nog perfect eetbare producten en gerechten over. Meld je aan en je kunt ze voor een fractie van de prijs bij ze ophalen. En de tofste hotspots doen mee, van STACH tot aan Vlaamsch Broodhuys en Marqt. Het eten is verpakt in een magic box, en de inhoud is afhankelijk van wat er overblijft. Dus je weet nooit precies wat je krijgt. Maar dat maakt het nou juist zo leuk, vinden wij.

Niet weggooien, maar inslaan

Voedsel weggooien is zonde. En dat vinden veel supermarkten gelukkig ook. Producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aan zitten maar die nog wél goed zijn, krijgen tegenwoordig vaak een sticker en een fikse korting. Met de app ‘Afgeprijsd’ van NoFoodWasted kun je zelfs checken welke producten tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en dus met korting te koop zijn, bij supermarkten bij jou in de buurt. Dat je je bij producten als vlees, vis en zuivel wel echt aan de houdbaarheidsdatum dient te houden, hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar groente, fruit en veel andere levensmiddelen kun je nog prima gebruiken na de houdbaarheidsdatum.

Koop duurzame chocolade

Last but not least: iets zegt ons dat de gemiddelde Bedrock-lezer altijd chocolade in huis heeft. En bij duurzaam boodschappen doen, hoort ook duurzame chocolade inslaan. We weten bijvoorbeeld dat merken als Tony’s Chocolonely, Chocolatemakers en Hands off my chocolate zich inzetten voor duurzaam ondernemen. Check altijd even de verpakking!

Meer lezen over duurzaamheid?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van meer leuke feitjes en inspirerende verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Duurzaam boodschappen doen: 8 handige tips
Sluiten