Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 10 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Er zijn 7 fysieke tekenen dat je (veel) te veel stress hebt en even op adem moet komen

Dat te veel stress een enorme negatieve invloed op je mentale gezondheid kan hebben, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Vaak vergeten we wel dat stress ook impact heeft op je fysieke gezondheid. Bij te veel spanning kan je last krijgen van lichamelijke klachten.

Vaak zijn het kwaaltjes die we niet serieus nemen. Of ten minste, waar we niet voor naar de huisarts gaan. Iedereen heeft toch weleens last van een verkoudheid, hoofdpijn of weinig energie? Wanneer weet je nou dat het een teken van je lichaam is dat je even op adem moet komen?

Je kan maar niet in slaap komen

We hebben allemaal weleens een nachtje waarin we om een een onverklaarbare reden maar niet in slaap kunnen komen. Maar als je slapeloosheid al dagen of zelfs weken aanhoudt, kan dat een teken zijn dat je te veel stress hebt en even op adem moet komen.

Zeker als je overdag onwijs moe bent, maar eenmaal in bed uren naar het plafond ligt te staren, is dat een teken dat je bijnieren – die je stressreactie beheren – het moeilijk hebben.

Ook interessant: Moeite met in slaap komen? Zo kalmeer je je gedachten voordat je gaat slapen

Je hebt spierpijn (zonder een heftige work-out te hebben gedaan)

Spierpijn is één van de meest voorkomende klachten van stress. Dat komt omdat je spieren (zonder dat je dat doorhebt) de hele dag gespannen zijn. Je lichaam weet het vaak zelfs eerder dan jij dat je te veel stress hebt en even op adem moet komen. Heb jij onverklaarbare spierpijn? Luister dan naar je lichaam!

Je hebt vaak last van hoofdpijn

Net als spierpijn is hoofdpijn één van de meest voorkomende klachten van stress. Ook hier geldt weer: iedereen heeft af en toe last van hoofdpijn. Maar als de pijn bij jou maar niet verdwijnt, of elke keer weer terugkomt, moet je toch eens eerlijk naar jezelf gaan kijken. Neem je de laatste tijd niet te veel hooi op je vork?

Je bent niet vooruit te slepen

Je hebt opeens geen zin meer om met je vrienden te borrelen, te sporten of om je favoriete hobby te doen. Het enige waar je nog energie voor hebt is hangen. Ben je niet vooruit te slepen, zelfs als je gewoon 8 uur slaap per nacht pakt? Dan is dit waarschijnlijk je lichaam die zegt: ‘Ho eens even!’

Je bent altijd aan het snotteren

Heb je weleens van cortisol gehoord? Dit hormoon wordt aangemaakt door de bijnieren als je stress hebt. Dat is op zich geen probleem, maar als je lang gestresst bent blijft het cortisolgehalte structureel hoog.

In dit geval is het wel slecht nieuws: cortisol zorgt onder andere voor een verminderde aanmaak van witte bloedcellen, met een slecht immuunsysteem als resultaat. Als je veel verkouden of zelfs ziek bent, is dit een duidelijk teken dat je even op de rem moet trappen.

Lees ook: Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol

Je hebt last van je buik

Je buik bevat minstens evenveel zenuwcellen als onze hersenen. Bizar toch? Deze zenuwcellen communiceren de hele dag door met elkaar. Dit is bijvoorbeeld precies de reden dat je vaak naar de wc moet als je een presentatie, sollicitatiegesprek of andere spannende situatie hebt.

Je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd. Heb je vaak last van pijn in je buik, diarree of andere darmklachten? Te veel stress kan dan weleens de oorzaak zijn.

Je hebt constant last van acne en uitslag

Het is weer die cortisol die ervoor zorgt dat acne en uitslag opeens om de hoek komen kijken. De aanmaak van cortisol zorgt ervoor dat de huid meer olie aanmaakt, waardoor je weer last krijgt van acne. Ook als je al last hebt van huidproblemen (10 procent van de bevolking heeft dit), kan de stress dit verergeren.

Misschien denk je nu: ‘Maar, wacht eens even, kunnen deze klachten ook niet worden veroorzaakt door iets anders?’ Natuurlijk kan dat het geval zijn. Veel van deze klachten zijn ook af te vinken als je bijvoorbeeld een slecht eetpatroon hebt.

Toch is het dan nog steeds verstandig om goed op je stresslevel te letten. Ook dat slechte eetpatroon en een slechtere impulsbeheersing kunnen een teken zijn dat je te veel hooi op je vork neemt.

Hoe kom je van die stress af? 4 simpele routines om stress te verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️