Deze TED Talk leert je hoe je van stress je vriend maakt (ja, echt!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2Fstress-e1567763439662.jpg)
Wat zorgt ervoor dat er leven is op aarde? Wat is de beste manier om je tijd goed in te delen? En waarom lachen we eigenlijk? Dat lijken heel ingewikkelde vragen, maar over bijna elk gecompliceerd onderwerp is ooit een TED Talk gehouden waarin iemand je haarfijn alle ins en outs uitlegt. En dat in slechts 10 à 20 minuten! Om de week delen we op Bedrock zo’n talk over iets wat de wereld – of jouw leven – een beetje beter maakt. Deze keer: na deze TED Talk kijk je voor altijd anders naar stress.
De TED Talk van Kelly McGonigal laat namelijk zien dat je jouw stress niet moet zien als een vijand, maar als een vriend.
Maar stress is toch slecht?
Wacht eens even: stress is toch niet gezond? Het maakt je namelijk letterlijk ziek. Door deze boosdoener ben je eerder verkouden, of zelfs nog erger, het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dat is zeker waar, en dat is daarom ook de boodschap die psycholoog Kelly McGonigal 10 jaar lang heeft verkondigd. “In andere woorden: ik heb stress je ergste vijand gemaakt”, zegt ze in haar TED Talk.
Lees ook: Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol
Door een onderzoek kwam McGonigal erachter dat spanning echt niet alleen maar ongezond is. Dit onderzoek onderzocht acht jaar lang 30.000 inwoners van de Verenigde Staten. In het onderzoek stelden ze twee vragen:
- Heb je het afgelopen jaar veel stress gehad?
- Geloof je dat stress schadelijk is voor je gezondheid?
De verrassende resultaten
In haar TED Talk vertelt McGonigal eerst het slechte nieuws: de mensen die zeiden veel stress te hebben gehad, hadden 43 procent meer kans om dood te gaan. Toch is er een grote maar. Gek genoeg was dit alleen waar voor de mensen die geloofden dat stress slecht is voor je gezondheid.
Mensen die veel stress hadden, maar dat niet als schadelijk zagen, gingen niet eerder dood dan mensen zonder stress. In tegendeel: zij hadden zelfs de minste kans om dood te gaan. Zó krachtig kan je mindset zijn. Als je je gedachten over stress kunt veranderen, kan je de reactie van je lichaam op stress bijstellen.
Lees ook: Hoe stress ons juist gezonder kan maken
Signalen anders bekijken
Een kloppend hart, versnelde ademhaling, het zweet die je uitbreekt. Het zijn signalen waarvan we eigenlijk altijd dachten dat ons lichaam de spanning niet goed aan kan. “Wat nou als je deze signalen gaat zien als een teken dat je lichaam energiek is? Jou aan het voorbereiden is om deze uitdaging aan te gaan?”
De truc is dus om je reactie te zien als behulpzaam. Dat versnelde hart? Dat bereid je voor op actie. Adem je sneller? Dat is geen probleem, het zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij je brein komt.
De reden waarom we stress als schadelijk zien, is omdat onze bloedvaten vernauwen in stressvolle situaties. Uit onderzoek blijkt dat als mensen hun reactie op spanning als behulpzaam zien, de bloedvaten niet vernauwen. De bloedvaten zien er dan zelfs hetzelfde uit als je vreugde voelt.
Je lichaam helpt je
De volgende keer dat je hart op hol slaat, denk je hopelijk: “Dit is mijn lichaam die me helpt deze uitdaging te overwinnen.” De TED Talk van Kelly McGonigal zal hier zeker bij helpen. Met humor vertelt ze dat we stress verkeerd hebben aangepakt en hoe we dat dan wel moeten doen.
Bekijk hieronder de hele TED Talk van Kelly McGonigal:
How to make stress your friend | Kelly McGonigal
Stress. It makes your heart pound, your breathing quicken and your forehead sweat. But while stress has been made into a public health enemy, new research suggests that stress may only be bad for you if you believe that to be the case.
Verder lezen over stress
- Een spoedcursus in stress: zo verlaag je het stresshormoon cortisol
- 4 simpele routines om stress te verminderen
- Met deze tips zul je beter met stress kunnen dealen