Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 11 jun 2019

Seks met jezelf kan stress tegengaan (en meer redenen waarom het goed voor je is)

Aan praten over seks zijn we inmiddels wel gewend. Als het over seks gaat met een ánder tenminste. Maar seks met jezelf? Dat is toch een beetje een taboe. En dat terwijl soloseks een aantal fijne voordelen biedt.

Het geeft een goed gevoel

Eigenlijk hoef je maar een heel simpel rekensommetje te maken om te beseffen dat soloseks goed voor je is. Bij een orgasme door zelfbevrediging komt er – net als bij een orgasme door seks met een partner – endorfine vrij. En van dit stofje is alom bekend dat het voor een gelukzalig gevoel zorgt. Één en één is twee, toch?

Lees ook: De kunst, problemen én taboes van het vrouwelijk orgasme

Het kan stress verminderen

Ondanks alle fijne aspecten, kan seks met een partner ook stressvol zijn. Want doe je het wel goed? En wat vindt hij of zij er eigenlijk van? Bij soloseks heb je dit soort gedachten niet. Je hebt geen pressure, maar wél plezier. En het effect is uiteindelijk hetzelfde: net als bij seks met een partner kunnen orgasmes door zelfbevrediging je lichaam laten ontspannen en daarmee stress doen verminderen.

Je leert ervan

Of je nou seksueel getinte filmpjes kijkt (a.k.a. porno), erotische boeken leest of het bed induikt met iemand anders: overal steek je wat van op. Maar waar je misschien nog wel het meest van leert, is seks met jezelf. Het voordeel is namelijk dat je alles kunt uitproberen wat je maar wilt. Misschien ben je wel benieuwd naar tantrische ademhaling (een oefening waarbij je heel bewust ademt) of spannende speeltjes? Door verschillende dingen uit te proberen, kom je er precies achter waar jij opgewonden van raakt, en waarvan juist niet. En daar heb je vervolgens wat aan tijdens de seks met iemand anders.

Dit vind je vast ook interessant: 10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

Je wordt er zelfverzekerder van

Er is geen betere manier om je lichaam goed te leren kennen dan seks met jezelf. Dat betekent ook dat je – naarmate je het vaker doet – steeds comfortabeler wordt met je eigen lichaam. Het kan je zelfvertrouwen boosten, je lichaamsbeeld versterken, en zelfs helpen om meer van jezelf te houden. De reden? Volgens seksuoloog Tanginiki Cuascud verbind je de goede gevoelens van masturbatie aan jezelf. En dat kun je vervolgens overbrengen naar de rest van de wereld.

Je slaapt er beter door

Lukt het je maar moeilijk om in slaap te komen? Dan is het misschien toch tijd voor een party for one. Net als bij seks met een partner, zorgt een orgasme door zelfbevrediging ervoor dat er allerlei hormonen vrijkomen, waaronder endorfine, oxytocine en dopamine. De eerste twee hebben een kalmerende werking en bevorderen de diepe slaap.

Must read: Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt

Het is goed voor je hart

“Zelfbevrediging is een cardio work-out die de gezondheid van je hart bevordert en je bloeddruk ten goede komt”, zegt sekstherapeut Susan Block. Het zou komen doordat je bloed sneller gaat stromen en je bloeddruk lager wordt. Daarnaast suggereren studies dat mensen die een orgasme ervaren (of dat nou alleen is of met een partner) minder kans hebben op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes type 2.

Het kan pijn helpen verminderen

Om nog even terug te komen op de hormonen die vrijkomen bij een orgasme: naast het geluksbevorderende effect kunnen ze ook helpen om pijnlijke gevoelens te verminderen. Zo heeft endorfine bijvoorbeeld een pijnstillende eigenschap, wat goed van pas komt bij menstruele krampen en een blaasontsteking.

Meer lezen over seks?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Reageer op artikel:
Seks met jezelf kan stress tegengaan (en meer redenen waarom het goed voor je is)
Sluiten