Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 16 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Bij een bewust leven, hoort ook een gezond leven. En wie graag goed voor zijn lijf zorgt, heeft ongetwijfeld van voedingssupplementen gehoord of heeft zelfs al een paar potjes met vitaminen op z’n nachtkastje staan. Toch is er veel verwarring over of het nou wel of niet nodig is om vitaminen bij te slikken. Zo zou goedkoop duurkoop zijn en zou je ook een teveel aan vitaminen kunnen hebben. Wat is daar van waar?

Als je je er eenmaal in verdiept, weet je dat er over weinig zoveel verwarring bestaat als over het bijblikken van vitaminen en andere voedingssupplementen.

Niet lang geleden kopte het AD nog dat een teveel aan vitamine B12 de kans op sterfte vergroot, dat onderzochten wetenschappers van het UMCG in Groningen. Dat klinkt tegenstrijdig omdat de vitamine weer onmisbaar is als je plantaardig eet.

Daarom deelt Mischa Kremer van PerfectHealth aan Prescan (dat preventief medisch onderzoek doet) een aantal fabels en feiten over vitaminen en andere voedingssupplementen.

Feiten en fabels over voedingssupplementen

Kremer legt uit welke verhalen fabel zijn en welke feit!

Fabel: onderzoek bewijst verband tussen vitamine B12 en vroegtijdige sterfte

Het viel Kremer op dat de groep die in Groningen werd onderzocht vooral uit oude mensen bestond die al dingen mankeerden.

“Zij hadden al een hoge bloeddruk en een slechte nierfunctie bijvoorbeeld. De proefpersonen waren patiënten die een injectie met B12 kregen toegediend in een extreem hoge dosering, veel hoger dan die mensen via een tablet of capsule binnenkrijgen.”

Het UMCG rectificeerde de berichtgeving overigens: een significant verband tussen vroegtijdige sterfte en de B12-hoeveelheid kon niet direct worden aangewezen. Small detail…

Lees ook: Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten

Feit: je kan te veel vitaminen binnen krijgen

Vaak genoeg hoor je ‘oh, die extra vitamine, die plas je wel weer uit.’ Maar klopt dat wel? Vitaminen kunnen in water of in vet worden opgelost. De vitaminen die in water worden opgelost, verlies je via zweet of urine, als je er te veel van hebt. Maar, de vitaminen die in vet worden opgelost, hopen zich op.

Voor beiden geldt echter een maximale veilige waarde van inname. Toch is Kremer daar nuchter onder. “Meestal hoef je jezelf daar niet druk over te maken. Je ziet op potjes soms dat een dosering van een supplement 2000 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat. Er zit echter een verschil in de veilige ondergrens die de ADH is en wat het individu soms nodig heeft om optimaal gezond te zijn en blijven.”

Fabel: supplementen zijn een alternatief voor een gezonde levensstijl

Wie gezond wil leven, slikt toch gewoon alle mogelijke voedingssupplementen? Het is verleidelijk om je lichaam aan te sterken met vitaminen in pilvorm, want waarom niet? Zo simpel ligt het echter nier.

Er zijn een aantal voedingssupplementen die je lichaam nodig heeft, maar die je moeilijk uit je voedingspatroon kan halen. Dán kan het optioneel en verstandig zijn om soms – in de juiste mate – een supplement te slikken.

Maar je wilt oppassen dat je voedingssupplementen en aanvullende vitamines gaat zien als enige oplossing voor een nutriëntentekort.

Must read: Waarom we magnesium nodig hebben (een essentieel mineraal voor je lichaam)

Kremer: “Gezond leven, genoeg beweging, slaap en de juiste voeding blijven allemaal even belangrijk om in de gaten te houden. Het is dan ook goed om je te laten adviseren door experts of eens door professionals een nulmeting te laten doen. Misschien moet je naast die extra vitamine C ook wel wat meer gaan bewegen? Een innovatieve health check doen, zoals een Total Body Scan of je bloed en ontlasting laten testen kan dan helpen. Het geeft in ieder geval accurater inzicht in je gezondheid dan het wereldwijde web dat kan.”

Feit: goedkoop is duurkoop, ook in het supplementenschap

Voedingssupplementen komen in alle vormen en maten, maar ook in allerlei verschillende prijsklassen. Klopt het dat duurder ook per se beter is?

“Er zijn wat ik de supermarktsupplementen noem”, aldus Kremer. “Die zijn vaak samengesteld met synthetische ingrediënten, die het lichaam niet of nauwelijks opneemt.” Deze zijn veel goedkoper dan de organische vormen die experts en speciaalzaken vaak adviseren.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

“Bovendien hebben de goedkopere voedingssupplementen vaak te lage doseringen om een heilzaam effect te hebben”, zegt Kremer. Daarbij bevatten goedkope supplementen vaak allerlei onnodige toevoegingen die alleen maar commerciële belangen dienen en niets voor de gezondheid brengen. Koop daarom liever een kwaliteitssupplement, aldus Kremer.

Laat je adviseren!

De conclusie van deze feiten en fabels? Supplementen nemen in de vorm van vitaminen, mineralen, en andere soorten nutriënten kán helpen bij het voorkomen van kwalen. Maar, goed advies is altijd noodzakelijk.

Experts kunnen aan de hand een gesprek (elke situatie en persoon verschilt!) inschatten of testen waar eventueel een tekort is en welke supplementen jouw gezondheid kunnen ondersteunen!

Meer vitaminen nieuws?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️