Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 16 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Seks met jezelf kan stress tegengaan (en meer redenen waarom het goed voor je is)

Aan praten over seks zijn we inmiddels wel gewend. Als het over seks gaat met een ánder tenminste. Maar seks met jezelf? Dat is toch een beetje een taboe. En dat terwijl soloseks een aantal fijne voordelen biedt.

7x waarom seks met jezelf goed voor je is

1. Het geeft een goed gevoel

Eigenlijk hoef je maar een heel simpel rekensommetje te maken om te beseffen dat soloseks goed voor je is. Bij een orgasme door zelfbevrediging komt er – net als bij een orgasme door seks met een partner – endorfine vrij.

Lees ook: De kunst, problemen én taboes van het vrouwelijk orgasme

En van dit stofje is alom bekend dat het voor een gelukzalig gevoel zorgt. Één en één is twee, toch?

2. Het kan stress verminderen

Ondanks alle fijne aspecten, kan seks met een partner ook stressvol zijn. Want doe je het wel goed? En wat vindt hij of zij er eigenlijk van? Bij soloseks heb je dit soort gedachten niet. Je hebt geen pressure, maar wél plezier.

En het effect is uiteindelijk hetzelfde: net als bij seks met een partner kunnen orgasmes door zelfbevrediging je lichaam laten ontspannen en daarmee stress doen verminderen.

3. Je leert ervan

Of je nou seksueel getinte filmpjes kijkt (a.k.a. porno), erotische boeken leest of het bed induikt met iemand anders: overal steek je wat van op. Maar waar je misschien nog wel het meest van leert, is seks met jezelf. Het voordeel is namelijk dat je alles kunt uitproberen wat je maar wilt.

Dit vind je misschien ook interessant: The Sex Issue: seks met je ex? Waarom dat soms een goed idee is

Misschien ben je wel benieuwd naar tantrische ademhaling (een oefening waarbij je heel bewust ademt) of spannende speeltjes? Door verschillende dingen uit te proberen, kom je er precies achter waar jij opgewonden van raakt, en waarvan juist niet. En daar heb je vervolgens wat aan tijdens de seks met iemand anders.

Dit vind je vast ook interessant: 10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

4. Je wordt er zelfverzekerder van

Er is geen betere manier om je lichaam goed te leren kennen dan seks met jezelf. Dat betekent ook dat je – naarmate je het vaker doet – steeds comfortabeler wordt met je eigen lichaam.

Must read: Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt

Het kan je zelfvertrouwen boosten, je lichaamsbeeld versterken, en zelfs helpen om meer van jezelf te houden. De reden? Volgens seksuoloog Tanginiki Cuascud verbind je de goede gevoelens van masturbatie aan jezelf. En dat kun je vervolgens overbrengen naar de rest van de wereld.

5. Je slaapt er beter door

Lukt het je maar moeilijk om in slaap te komen? Dan is het misschien toch tijd voor een party for one. Net als bij seks met een partner, zorgt een orgasme door zelfbevrediging ervoor dat er allerlei hormonen vrijkomen, waaronder endorfine, oxytocine en dopamine.

De eerste twee hebben een kalmerende werking en bevorderen de diepe slaap.

6. Het is goed voor je hart

“Zelfbevrediging is een cardio work-out die de gezondheid van je hart bevordert en je bloeddruk ten goede komt”, zegt sekstherapeut Susan Block. Het zou komen doordat je bloed sneller gaat stromen en je bloeddruk lager wordt. Daarnaast suggereren studies dat mensen die een orgasme ervaren (of dat nou alleen is of met een partner) minder kans hebben op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes type 2.

7. Het kan pijn helpen verminderen

Om nog even terug te komen op de hormonen die vrijkomen bij een orgasme: naast het geluksbevorderende effect kunnen ze ook helpen om pijnlijke gevoelens te verminderen. Zo heeft endorfine bijvoorbeeld een pijnstillende eigenschap, wat goed van pas komt bij menstruele krampen en een blaasontsteking.

Kortom: you know what to do!

Meer lezen over seks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️